Túl minden határon - Vujity Tvrtko Pápán járt


2020-01-15 21:20:25  | cikk: Babos Petra  | 


Túl minden határon - Vujity Tvrtko Pápán járt főképe
Vujity Tvrtko tartott előadást a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma diákságának a Jókai Mór Művelődési és Szabadi Központ színháztermében. Az iskola GINOP-pályázata keretében érkezett a neves szakember Pápára, s tartott gondolatébresztő, optimizmust adó előadást a közgázos diákságnak. Vujity Tvrtko elmondta, a mostani alkalom különleges, hiszen ezúttal nem elsősorban felnőtteknek, hanem diákoknak tart előadást.
-Ilyenkor más a nyelvezet, másképpen beszélek. Emlékszem a diákéveimre. Elvittek minket egy komolyzenei koncertre, s valaki örült, hogy meghallgattuk a hangversenyt, de valljuk be, voltak olyanok is, akik úgy gondolták, miért is kell nekem itt lennem, mindjárt elalszom. Ez egy kicsit nehezített pálya, de én szeretem a nehezített pályákat. Mindig akkor csináltam a legjobb filmeket is, amikor fájt a fejem, mert akkor tudtam, hogy ha színpadra állok, filmet csinálok, akkor sokkal több energiát kell beletenni. A diákoknak beszélni mindig hatalmas felelősség. Én nagyon élvezem ezt, remélem, a diákoknak is tetszeni fog - emelte ki az előadó, aki hozzátette, bízik benne, az előadás után a hallgatóknak, ha csak egy embernek is, de jobbra fordul az élete, akkor neki már megérte, s ő úgy gondolja, nem egy ilyen ember lesz majd.
-Ma a fiatalságra sok minden ráömlik. Az egyik, hogy a könyv helyett ott az okostelefon, a 30 oldal helyett ott van a négy mondat, sztároknak hívjuk a villába költözőket, a műkörmösöket. Itt mindenki sztár, s én ebből próbálom kimazsolázni azokat a hétköznapi nem sztárokat, hanem hétköznapi hősöket, akik lehet, hogy nem mosolyognak ránk minden bulvárlap címlapján, de valami nagyszerű dolgot hoznak létre. Én őket szeretném bemutatni - tudtuk meg az előadótól.
Vujity Tvrtko érdekfeszítő előadást tartott a közgázosoknak

-Én nagyon büszke voltam édesapámra, aki nekem egy sztár volt, egy szénbányász, de falusi tanító anyukámra is büszke voltam. Az érdeklődésem a dél-szláv háború hozta meg, amikor láttam, hogy 19 évesek ott halnak meg a szemem előtt. Onnantól fogva hálás voltam az életemért, és hálás voltam azokért, akik szebbé teszik az életemet - hangsúlyozta Vujity Tvrtko, aki hozzátette, neki a példaképei sportolók voltak, ő akart Magyarország első amerikai profi ligában játszó kosárlabda játékosa lenni, aztán ezt a poént Dávid Kornél lelőtte.
-Fontos, hogy a diákok elé milyen példaképeket állítunk. Hogy az e a példakép, aki hatalmas munkával eljut oda, s megvalósítja az álmát vagy az, akinek tudjuk ki a plasztikai sebésze, műkörmöse, s mekkora az új mű melle. De azt valójában nem tudjuk róla, hogy mit is csinál, hogy mi benne az érték. És mivel ők is sztárok, a szóhasználat szerint, nagyon sok szó használata devalválódott. Tehát a sztárok és a hamis sztárok között sok különbség van, ezért én olyan embereket próbálok bemutatni, akikről nem tudjuk ezt a „sok, értékes” információt, de tudjuk, hogy mit csinálnak, s az, amit tesznek, az fantasztikus - zárta gondolatait.
A több mint másfél órás előadás során a diákok egy képzeletbeli föld körüli utazáson vehettek részt, hiszen a tévés riporter több mint 120 országban megfordult, ahonnan inspiráló, olykor meghökkentő történetek, hétköznapi és kevésbé hétköznapi hőseinek sokaságát mutatta be, melyet egy rövid kisfilm levetítésével illusztrált.
A diákokat megérintette a tévés személyiség előadása, hiszen felállva helyükről, szűnni nem akaró vastapssal fejezték ki tetszésüket a motivációs előadás végén. A jelenlevők szelfiket, közös fotókat is készíthettek a népszerű újságíróval, de könyveinek megvásárlására és azok dedikálására is volt lehetőség.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!