Energetikai felújítás a Vörösmarty Úti Otthonházban


2020-01-15 20:26:57  | cikk: HuHa  | 


Energetikai felújítás a Vörösmarty Úti Otthonházban főképe
Több alkalommal adtunk már hírt az önkormányzat energetikai TOP projektjéről, melynek megvalósítására közel 300 millió forint támogatást nyert el az önkormányzat, s melynek kivitelezése négy közintézményben ősszel megkezdődött. Mint megtudtuk, valamennyi beavatkozási helyszínen 90 százalék feletti a készültségi fok, a projektnek ez a része a terveknek megfelelően várhatóan január végére befejeződik.
A hőszigeteléssel és az azt követő színezéssel megszépült az épület külseje

Az érintett intézmények egyike az ESZI Vörösmarty Úti Otthonháza, annak is az utcafronti épülete, ahol szintén csaknem teljesen elkészült már az energetikai korszerűsítés. Ezt tekintette meg dr. Áldozó Tamás polgármester és Unger Tamás alpolgármester.
-Ebben az épületben 15 idős lakó él, és szinte alig vették észre az itt folyó munkálatokat - tájékoztatta a városvezetőt Szalainé Tihanyi Andrea, az Egyesített Szociális Intézmény igazgatója. Felidézte, nagyon sok szakember dolgozott az épületen, volt, hogy heteken keresztül harminc munkás tevékenykedett, de az egyeztetéseknek és a munkák koordinálásának köszönhetően nem zavarták az ellátást.
-Inkább a kolléganőknek jelentett ez kihívást, hogy úgy tudják elvégezni a feladataikat, hogy közben az építkezés is haladjon. A társalgó és az ebédlő ablakcseréjekor például két napig a lakókat a szobáikban szolgálták ki, így nem zavarták meg a nyugalmukat - idézte fel, hozzátéve, hasonlóan rugalmasan és gyorsan, egy nap alatt zajlott le a kazáncsere is.
Szalainé Tihanyi Andrea, Unger Tamás, Rádi Róbert és dr. Áldozó Tamás az új kazánnál

A projekt részeként külső hőszigetelést kapott az épület, kicserélték a nyílászárókat, új kazánt építettek be és hozzá a csöveket is kicserélték, szigetelték a tetőt, melyen napkollektorokat helyeztek el, és kiegészítésként rámpát építettek, valamint akadálymentes parkolót alakítottak ki az udvarban.
-A kivitelezés meghaladta a 90 százalékos készültséget, még a födémszigetelés van hátra, de minden esély megvan arra, hogy a szerződési határidőig, január végéig ez is elkészüljön. Ezt követi majd a műszaki átadás-átvétel, nemcsak itt, hanem a másik három beavatkozási helyszínen is - tájékoztatott Rádi Róbert, a projekteket koordináló Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője.
Egy parkolót is kialakítottak a mozgásukban korlátozottak számára

-A januári és februári számlákból fogjuk látni, miként alakul a megtakarítás a rezsiköltségekben, de egy év múlva, már pontosan látjuk az eredményt. Amit már most is megtapasztaltunk az, hogy jobb a hőérzet az épületben, kellemesebb a környezet. Kiemelném a társalgót és az ebédlőt, melyek a nyílászárók cseréjével esztétikailag is megszépültek, a nemrég vásárolt új függönyeink is jobban mutatnak a szép ablakok előtt. A helyiségeink kellemesebb hangulatúvá váltak és nagyon tetszik az időseknek ez a változás - mondta el tapasztalatait az igazgató.
Az igazgató a társalgó új ablakait mutatja

Dr. Ádozó Tamás polgármester hozzáfűzte, mindezen eredmények mellett a fenntartó szempontjából a legfontosabb az energetikai megtakarítás.
-Az energetikai megtakarításnak több pozitív hozadéka van, így az, hogy kevesebb lesz a közműköltség és hogy kevesebb lesz a környezeti terhelés - jelentette ki és arról szólt, szeretnék, ha minél több középület megújulhatna ily módon. Emlékeztetett, a 90-es évektől kezdődően, minden épületfelújításnak része volt valamilyen szintű energetikai korszerűsítés, de ilyen komplex beavatkozást csak kevés pápai épületen hajtottak végre.
Napkollektorok segítik a melegvíz ellátást

A polgármester meglátása szerint egyébként, még a mostani európai uniós ciklusban, 2022-ig is nagy az esély arra, hogy lesznek további támogatási források hasonló munkákra, az önkormányzat pedig készen áll arra, hogy további épületeket vonjon be az energetikai korszerűsítésbe. De a következő uniós időszak egyik legfontosabb prioritása is ez lesz, a klíma változás és a környezetvédelem jegyében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!