Csak őszintén!


2020-01-14 21:52:48  | cikk: ha  | 


Csak őszintén! főképe
Csak őszintén! - ez az elve Pintér József veszprémi főtörzszászlósnak, aki közel húsz éve közlekedési baleseti helyszínelő. Sok mindent átélt már, aztán amikor gyermekei is kamaszok lettek, úgy döntött, beszélnie kell a fiataloknak arról, amit látott. Vallja, hogy a Z generációt már másképp kell elérni. Szerinte az egyetlen járható út az őszinteség, az is a kíméletlenebb fajtából. A diákok, akik részt vesznek előadásain, nem beszélgetnek, nem telefonoznak - figyelnek. Mert hogy amit mutat, az a sokkoló valóság.

Tanárok és diákok együtt hallgatták az előadót

Így volt ez a Petőfi Sándor Gimnáziumban is, ahol ma a Pápai Tankerületi Központ közvetítésével tartott előadást Pintér József. Az aulában főként 11. és 12. osztályosok ültek. A rövid bemutatkozást követően egy gyors körkérdés: volt-e valakinek hozzátartozója, barátja, ismerőse, aki Veszprém környékén hunyt el balesetben. Kiderül, hogy nem, de az is kiderül, hogy autótípusról és helyszínről Pintér József azonnal beaznosítja az esetet. Aztán az is kiderül, hogy miért volt fontos ez a kérdés. Hiszen nem lenne könnyű szeretteink balesetét újranézni. Ugyanis élesben készült fotók kerülnek a diákok elé, olyan képek, amiket máshol nem látnak. Azok a pillanatok, amikor a helyszínelő megérkezik és felméri a helyzetet. A legfontosabb az emberélet mentése, de sajnos van, amikor már nincs mit tenni.

Pintér József nem szépítette a valóságot, őszintén beszélt a balesetekről

Pintér József több ezer helyszíni fotóból válogatta össze az anyagot, tragédiák, frontális ütközések, gázolások, s minegyiknek megvan a maga története. Az is, hogy hogyan lehetett volna elkerülni. Az biztos, hogy a közlekedés ritmusa és a járművek is sokat változtak, ám a fizika törvényei nem. Az emberen múlik, hogy miként bánik a rábízott lőerőkkel. A balesetmegelőzési előadások eredményessége csak később mérhető, de Pintér József reméli, hogy egy óvatosabb, körültekintőbb generáció nő fel.

Képek:

nincsenek képek


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!