Egyirányú lesz a forgalom a Munkácsy-iskola előtt


2020-01-13 21:43:37  | cikk: HuHa  | 


Egyirányú lesz a forgalom a Munkácsy-iskola előtt főképe
A Weöres Sándor Általános Iskola előtti forgalmi rend átalakításához hasonló változtatást tervez a városvezetés a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola főbejárata előtti útszakaszon, a Harmadik utcában. A változás, az érintett szakasz egyirányúsítása február elsején lép életbe - közölte Molnár István városfejlesztési osztályvezető a helyi sajtó képviselőivel.
-A Munkácsy-iskola előtt, a Harmadik utcában reggel és délután is rendkívül nagy a forgalom, ez indokolta, hogy valami módon szabályozzuk a közlekedést. A forgalmi felmérések és a tapasztalatok alapján úgy döntöttünk, egyirányúsítjuk a Harmadik utcát, a Kolozsvári és az Aradi utca közötti szakaszon, úgy, hogy az Aradi utca felé lesz egyirányú a közlekedés - tájékoztatott. Kiemelte, szabályozottabb közlekedést szeretnének ebben az utcában, csökkentve ezzel a balesetveszélyt, hogy a nyugodtabban közlekedhessenek a diákok és a szülők is nagyobb biztonságban tudják gyermekeiket.
Bakos László önkormányzati képviselő, Ferenczi Kálmán igazgató és Molnár István városfejlesztési osztályvezető

A probléma nem újkeletű, régóta tapasztalható, hogy a reggeli iskolakezdés előtti időszakban és délután fél 4 és 4 óra körül hatalmas a gépjárműforgalom az iskola előtt és ezzel a balesetveszély is. Ferenczi Kálmán igazgató úgy fogalmazott, a szülők az iskola bejáratáig szeretnék autóval vinni gyermekeiket, ez pedig nagy veszélyt jelent.
-Az iskola előtt mindkét oldalon folyamatosan autók parkolnak, az érkező további járműveknek viszont valahol meg kell állniuk, hogy a gyermekek ki- és beszállhassanak, így többször előfordul, hogy ezen a keskeny utcán párhuzamosan négy autó áll egymás mellett. Közben pedig gyermekek szállnak ki a kocsikból és jobbra vagy balra haladva közelítik meg az iskolát.
Az igazgató üdvözölte az önkormányzat döntését, hogy egyirányúvá teszik az utca ezen szakaszát. Ilyen egyébként volt már korábban is - emlékeztetett -, az intézmény felújítása idején. Akkor az építkezés és az emiatt megnövekedett tehergépjármű forgalom indokolta az utca egyirányúvá tételét.
-Csaknem egy éven át tartott ez az állapot és az volt a tapasztalatunk, hogy az építkezés ellenére is nyugodtabb volt a közlekedés. Így most örömmel fogadtuk a forgalmi rend változásának hírét - tette hozzá.
A közlekedés biztonságának javulását, a szabálytalan parkolások és a torlódások megszűnését várják a változástól

A reggeli és délutáni szinte kezelhetetlen csúcsforgalom a balesetveszélyen és szabálytalan közlekedésen túl más problémákat is okoz - ezt már Bakos László, a városrész önkormányzati képviselője mondta. Az iskola előtt - sokszor szabálytalanul - parkoló, megálló autók miatt előfordul, hogy az utcában élők nem tudják megközelíteni ingatlanjaikat, de az sem ritka, hogy az Aradi utcában feltorlódik a forgalom, mert a járművek nem tudnak befordulni az iskola előtt megállók miatt.
-A lakók kérésére is kezdeményeztük a forgalmi rend megváltoztatását, nagyon sok a parkolási probléma, de az Aradi utcai forgalmában kialakuló fennakadások is indokolják a változást. Például a helyijáratú buszok is többször megállásra, várakozásra kényszerülnek.
Az utca lakói is kérték a helyzet rendezését

A képviselő szerint, az egyirányú forgalom csökkenti ezeket a fennakadásokat és biztonságosabbá teszi a közlekedést mindenki számára, ráadásul az, hogy az Aradi utca felé lesz egyirányú a közlekedés, ez annak az utcának a torlódásait is megszünteti.

Mint megtudtuk, szerencsére eddig személyi sérüléses baleset nem történt az iskola környéki szakaszon, de koccanásos esetek előfordulnak, az egyik például ma délután történt - tudtuk meg a képviselőtől.

A változás február elsején lép életbe, az egyirányú szakaszt táblával jelölik, az Aradi utcán jelzik a jobbra, illetve balra kanyarodás tiltását és olyan táblákat is kiraknak, melyek hangsúlyozottan felhívják a figyelmet a forgalmi rend megváltozására.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!