Felújítják a döbröntei turistaházat


2020-01-08 21:45:08  | cikk: HuHa  | 


Felújítják a döbröntei turistaházat főképe
Bizonyára nagyon sok pápai őriz kedves emlékeket a döbröntei turistaházról, hiszen a hatvanas évek óta nagyon sokan táboroztak, pihentek ott, vagy rendezvény kapcsán látogattak el a rendkívül vonzó természeti környezetben álló házba. Az egykori textiles turistaház régóta az önkormányzat tulajdonában van és azóta is fogadta a pápaiakat - köztük iskolákat, különböző csoportokat - és az idegenből érkezett turistákat. Most megkezdődött a turistaház felújítása, mely nagyon indokolt volt, hiszen szobák lelakottá váltak, a vizesblokkok nem ütötték meg a mai mércét, az épület üzemeltetése pedig rendkívül gazdaságtalan volt.
Dr. Áldozó Tamás, Rádi Róbert és Unger Tamás a döbröntei turistaháznál

-Szeretnénk ezt a faluvégi turistaházat szépen felújítani és fenntartható módon működtetni, mindazok örömére, akik szeretik szabadidejüket ilyen környezetben tölteni - fogalmazott dr. Áldozó Tamás polgármester, aki ma délelőtt látogatott ki a helyszínre Unger Tamás alpolgármesterrel és Rádi Róberttel, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetőjével.
A belső burkolatok bontásával kezdődött a munka

A beruházás 95 millió forintba kerül és az épületbelső teljes megújulását, valamint egy vizesblokkal történő bővítését tartalmazza. A részletekről Rádi Róbert adott tájékoztatást. Eszerint az épület földszintjén három darab 1 hálóteres apartmant, az emeleten pedig két darab 2 hálóteres apartmant alakítanak ki, így az épület összesen legalább 14 fő fogadására lesz alkalmas, de pótágyazással több vendéget is fogadhat egyidejűleg. Az apartmanok saját vizesblokkal és konyhasarokkal rendelkeznek majd.
-A felújításhoz szinte teljesen szerkezetkész állapotig visszabontjuk az épületet, burkolatokat bontunk, közfalakat szűntetünk meg és a teljes gépészetét megújítjuk az épületnek. Ez nem csak a villamos hálózatra vonatkozik, hanem a fűtésre is, hiszen most egy gazdaságtalan, tartályos gáz fűtési rendszer van az épületben. Ehelyett napelemeket helyezünk el a tetőn, így a fűtést részben villanypanellel, részben inverteres légkondícionálókkal, vagy ezek kombinációjával biztosítjuk. A beruházás nyílászárócserét is tartalmaz, azokban a helyiségekben, ahol szükséges az ablakok cseréje - közölte az ügyvezető.
Öt apartmant alakítanak ki az épületben a teljes felújítás keretében

A beruházás másik elemeként a meglévő közösségi térhez egy vizesblokkot építenek, ami női és férfi mosdókat, WC-ket, mozgássérült vizesblokkot és zuhanyzókat tartalmaz, megközelíthetőségét pedig a közösségi helyiségből és az udvar felől is biztosítják, így ki tudja szolgálni a sátorban táborozókat is. Az épületkülső tehát csupán az új vizesblokkal, továbbá a mozgásukban korlátozottak számára kialakítandó akadálymentes bejárattal változik.
Tetőre szerelt napelemek biztosítják majd a energiát

A héten megkezdett kivitelezés a bontási munkák elején tart, a tervek szerint a felújításnak május közepére kell elkészülnie.
-Ez a beruházás azt mutatja, hogy az önkormányzat tiszteli mindazt az értéket, amit az elmúlt több, mint fél évszázadban megteremtettek és ránk hagyományoztak - emelte ki a városvezető. A megújuló turistaház - felújítása után inkább apartmanház - célközönségét továbbra is pápai iskolás és egyéb csoportok alkotják, akik akár az épületben, akár a mellette kialakítandó jó minőségű sátortáborban kaphatnak majd szállást, de az épület panzióként is működtethető lesz és továbbra is helyet adhat rendezvényeknek - tudtuk meg dr. Áldozó Tamástól.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!