Az Örvény-tó télen is kihagyhatatlan


2020-01-07 21:30:42  | cikk: ha  | 


Az Örvény-tó télen is kihagyhatatlan főképe
A Tapolcafői Kertbarát Kör november végén karácsonyi rendezvénnyel zárta a programokban gazdag évet, de jutott még esemény decemberre is, tudtuk meg Somogyi Zoltán elnöktől. Adventben felállították a betlehemet, s a gyertyagyújtásokon is részt vettek. Nagygyimót Község Önkormányzata, az Öregséd Vadásztársaság és a Somló és Környéke Borút Egyesület támogatásával Nagygyimóton megszervezett adventi újborkóstolón is képviseltette magát a tapolcafői egyesület. December eleje óta fémcsapágyon forog a tapolcafői malomkerék, Banai Ferenc, Nagy Lajos, ifj.Nagy Lajos, id.Bali István, Kiss Ernő, Horváth Endre és Nagy Szabolcs összehangolt munkájának köszönhetően, akik fémcsapágyat helyeztek el a facsapágy helyett, így egyszerűbb lesz a karbantartás.

A betyáros virtus - januári fürdés az Örvény-tóban (fotó: Somogyi Zoltán)

A kertbarátok csapata rendkívül összetartó, így talán nem meglepő, hogy volt például óévbúcsúztató közös szalonnasütés is a Forrás tanösvényen. Az új esztendőt pedig szintén ott, egy közös csobbanással köszöntötték - no nem a kertbarátok, hanem a Bakonyi Betyárok Motoros Baráti Körének néhány tagja. Az idei volt már az ötödik alkalom, amikor az Örvény-tóban január 1-jén megmerítkeztek a bátor betyárok. Persze nyáron sokan fürdenek itt, mondta az elnök, hisz régen is ez volt a helyi strand, de kutyák nem úszhatnak a tóban.

Aki autóval érkezik, az ezen az úton jut el a tanösvény kijáratához, ahol könnyebb a parkolás

2020-ra is vannak már tervek. Szeretnék, ha a tanösvény végéhez vezető bekötőútra tábla hívná fel a főút mellett a figyelmet, mindkét irányból. Még folynak az egyeztetések, hogy ezek hova kerüljenek, s ettől függ a tábla mérete is. 2019-ben az Örvény-tó nyerte a veszprémi Napló nyáron meghirdetett, a megye 7 csodája elnevezésű játékát. Emellett a megyei értéktárba is bekerült a település büszkesége, s ezen elismerések tiszteletére emléktáblát szeretnének állítani a tó mellett. A kertbarátok természetesen rendben tartják a tanösvényt, továbbra is ápolják baráti kapcsolataikat, ősszel megszervezik majd a Forrás Napját és várják a látogatókat, akiktől csak annyit kérnek, óvják a környezetet, hogy a forrás környéke természeti csoda maradhasson.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!