Bontják az ünnepi díszkivilágítást, elkezdődött a karácsonyi fenyők begyűjtése


2020-01-07 16:18:46  | cikk: Babos Petra  | 


Bontják az ünnepi díszkivilágítást, elkezdődött a karácsonyi fenyők begyűjtése  főképe
Január 6. vízkereszt, vagy másképpen a háromkirályok ünnepe, egy keresztény ünnep, a hagyomány szerint ekkor szedik le a karácsonyfákat. A Városgondnokság munkatársai megkezdték a belvárosban lévő ünnepi díszkivilágítás lebontását, s folyamatosan járják a várost, felkutatva a kidobott karácsonyfákat.
A karácsonyi díszkivilágítás három kisebb műszaki hiba mellett végig, folyamatosan működött az adventi időszak eleje óta.
-Tapolcafőn a közvilágításról való lecsatlakozásnál történt hiba, a Fő téren az egyik elem bizonyos részeit kellett kicserélni, ott elektromos zárlat keletkezett és megsérült a vezeték a Fő téren álló kis fára felhelyezett fényfűzérnél. Ezeket a lehető legrövidebb időn belül próbáltuk helyreállítani - mondta Bakó István, a Városgondnokság vezetője, aki hozzátette, a díszek kihelyezése közel három hétig tartott, a leszedés körülbelül 2 és fél hetet vesz majd igénybe.
-A Fő téri karácsonyfa lebontásával kezdtünk, amivel a kollégáim már végeztek. Jelenleg a Kossuth utcán az ünnepi díszkivilágítást szerelik le, mivel ezek nem kapcsolhatóak le, így itt kellett kezdeni a lebontást, hogy este már ne működjenek. Ahol le lehet kapcsolni a kivilágítást, ott a mai nap folyamán ezt megtesszük, s folyamatosan kezdődik a bontás is. Innen a környező csatolt településekre megyünk, mert ott szintén nem lekapcsolható a világítás, s úgy jövünk majd vissza a város belső utcáira - tudtuk meg Bakó Istvántól.
-Tegnap már elkezdtük a Fő téren a kiszolgáló egységek lebontását és a szilveszteri koncertnek helyet biztosító színpad lebontását. A Vajda és a Kilián lakótelepen van egy-egy, a közösség által állított karácsonyfa, amelynek a felső részéről darus kocsi szedi le a díszeket - fűzte hozzá a Városgondnokság vezetője.
A karácsonyi díszek, a faházak elbontásával egy időben megkezdődött a fenyőfák begyűjtése is.
-Két járművünknek az a napi feladata, hogy munkaidőben összeszedi a közterületekre kirakott karácsonyfákat. Amikor végzünk, jön egy gép, ami összedarálja a fákat, s hőenergia lesz majd belőle.
A fenyőfákat a korábbi évben a házak elé, a szemetes kukák mellé rakták ki. Tavaly kísérleti jelleggel a Huszár lakótelepen egy gyűjtőpontot helyeztünk el. Erről értesítettük az ott élőket, s arra kértük őket, hogy segítsék a munkánkat azzal, hogy a gyűjtőpontra viszik a kidobott fenyőket, így gyorsabban tudjuk összeszedni. Ez a módszer be is vált, így ezen felbuzdulva, idén a Vajda lakótelepen, a Hetedik utcával szemben is alakítottunk ki egy gyűjtőpontot a tegnapi nap folyamán. Nagy örömünkre, már sokan elhelyezték itt a fenyőfákat, köszönjük az együttműködésüket - mondta Bakó István.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!