Népes tömeg az új piac átadó ünnepségén


2020-01-03 23:15:39  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Népes tömeg az új piac átadó ünnepségén főképe
Mint ahogy arról hírt adtunk, január 2-től üzemel az új Pápai Városi Piac, a létesítmény átadóját péntek délelőtt tartotta az önkormányzat. A csarnok főbejárata előtt óriási tömeg gyűlt össze, nagyon sokan voltak kíváncsiak a régi helyén újjáépült piacra.
Nagyon sokan részt vettek az új piac átadó ünnepségén

-Ez azt jelenti, hogy a piac a város testéből kiszakíthatatlan szervező erő, egy olyan létesítmény és olyan világ, mely nagyon sokakat érdekel, magával ragad. Ilyen volt a régi piac is - az is, melyre mi nem emlékezhetünk, csak a régészek kutatásaiból ismerjük - és hála Istennek ez a tradíció itt Pápán megmaradt. Azt gondolom, nem minden város van ilyen szerencsés helyzetben - fogalmazott dr. Áldozó Tamás polgármester a tömeget látva. Hozzátette, egy város kiterjedését, térségben betöltött szerepét legjobban a piaca tükrözi vissza. A város határa odáig nyúlik, ahonnan bejönnek a kereskedők és a vásárlók a piacára, így nézve Pápa városa nagyon távoli határokkal bír, hiszen a járáson túlról is érkeznek emberek a pápai piacra.
-Ez emelte ki a települést a többi közül a történelem folyamán és ez az erő, központi szerep fogja megtartani a következő évtizedekben is.
A piac a város testéből kiszakíthatatlan szervező erő, egy olyan létesítmény, mely nagyon sokakat érdekel -fogalmazott a polgármester

A piac átadóján dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket, a régi piac történetét idézte fel személyes emlékeiből is megemlítve néhányat, majd pedig arról beszélt, hogy milyen jelentősége van az új létesítménynek. Kiemelte, a Terület- és Településfejlesztési Program keretében pályázati lehetőség nyílt meg az új piac megépítésére és ezt a lehetőséget jól használta ki a város. A megyére jutott 50 milliárd forintos pályázati keretből Pápa városa több, mint 8,5 milliárd forintot nyert el, köztük a piacra 500 milliót.
-A régi piac már nem felelt meg a mai követelményeknek, sem az üzletek, sem a csarnok, sem a környezete. Nyilván a magam eszközeivel támogattam a város pályázatait, a piaci projektet pedig kiemelten is, mert bár voltak korábban is felújítások a régi épületen, de az mégsem eredményezett egy modern, korszerű létesítményt. Most egy nagyon kulturált városi piac jött létre, különleges építészeti megoldásokkal, melyek illeszkednek a belvároshoz és újabb zöldfelületet is teremtenek, úgy is mondhatnám egy csinos létesítménye lett a városnak, mely egyben egy jó találkozási pont is.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő gratulált a beruházáshoz

A politikus gratulált az önkormányzatnak a sikeresen megvalósított projekthez, a kivitelezőknek a gyors munkához, majd jó forgalmat kívánt a kereskedőknek és jó vásárlást a vevőknek.
A projekt kivitelezésének történetét és az új piac műszaki paramétereit Rádi Róbert, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője ismertette a megjelentekkel. Elmondta, a hosszú előkészítő munka után 2018 őszén bontották el a régi piacot és 2019 áprilisában indult meg az építkezés, mely október végén zárult. Az árusítócsarnok területe 923 négyzetméter, a csarnokban 7 sorban 88 árusító asztal található összesen 176 méter hosszúságban, a kialakított 12 darab üzlet 540 négyzetméter alapterületű, 900 négyzetméter felületet borít rusztikus dísztégla, az épület körül 1500 négyzetméteren alakítottak ki térkőburkolatot, 20 parkolót létesítettek, a 167 méter hosszú zöldfalra 750 borostyánt ültettek és a létesítmény köré 10 fát telepítettek. A beruházás összesen 738 543 121 forintba került, melyből 500 millió volt az elnyert támogatás - sorolta az adatokat az ügyvezető.
Rádi Róbert ügyvezető ismertette a beruházás paramétereit

Az elkészült piac jelképes kulcsát Nagy Szabolcs, a kivitelező, Kovácsi-Fal Kft. ügyvezetője adta át a polgármesternek, aki köszönetet mondott az építőknek, majd a megjelentekhez szólt. Mint mondta, az önkormányzat tizenhat projektje közül ez a negyedik, mely elkészült. A Huszár lakótelepi orvosi rendelő, a Szent Anna Ház és a Napsugár Bölcsőde után ezt is átadhatták a város lakóinak.
Dr. Áldozó Tamás polgármester a Pápai Városi Piac jelképes kulcsával

-Az 500 millió forint nem volt elég a beruházásra, 250 millióval ki kellett egészíteni, erről a képviselő-testület hozott döntést. Az eredmény magáért beszél, egy szép létesítménnyel lettünk gazdagabbak - idézte fel a városvezető. A polgármester arra is emlékeztetett, több folyamatban lévő TOP-os projektje van a városnak, ilyen a közlekedésfejlesztési beruházás, az energetikai projekt és hamarosan kezdődik a legnagyobbik is, hiszen január 6-án lesz a munkaterület átadása a Téglagyári úti sportcentrum építésének. A városnak ehhez is jelentős saját forrást kell nyújtania, ezt részben hitelből teszi, részben pedig a jó gazdálkodásával biztosítja, hiszen a 2020-as év első napján közel 1,3 milliárd forint volt a város számláján.
-Soha ilyen jó erőben nem kezdtük az új évet, de soha ilyen nagy kihívások sem álltak előttünk, mint idén lesznek - emelte ki dr. Áldozó Tamás. A városvezető a piac környékével kapcsolatos további tervekről is szólt, ezek között parkolók létesítését, a Türr-gimnázium tornatermének építését, a közterületek rendezését és a későbbiekre tervezett buszpályaudvar átalakítását említette meg.
A piacozás megkezdődött az új létesítményben

Az átadó ünnepség után a megjelentek közösen tekintették meg az új piacot, sokan vásároltak is az létesítményben. A piac minden nap nyitva áll az árusok és a vevők előtt, kedden és pénteken pedig az iparcikk- és ruhakereskedők is csatlakoznak a piacozókhoz.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!