A karácsony a szeretet, a karácsony a békesség - Ünnepség a fogyatékkal élőknél


2019-12-18 21:04:22  | cikk: Babos Petra  | 


A karácsony a szeretet, a karácsony a békesség - Ünnepség a fogyatékkal élőknél főképe
Pápa Város Egyesített Szociális Intézménye Fogyatékosok Nappali Intézete ma délután tartotta karácsonyi ünnepségét a Szent Anna Házban lévő telephelyén.
Az ünnepségen az egybegyűlteket Szalainé Tihanyi Andrea intézményvezető köszöntötte. Mint mondta, nagyon várták már ezt a napot, hogy itt, a Szent Anna Házban ünnepeljék együtt a karácsonyt. A beköltözés óta eltelt 10 hónap alatt sokat változott az épület hangulata, belakták és otthonossá tették a kollégák, hozzátartozók és a gyerekek. Az intézményvezető köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik támogatják az intézményt.
- Elsősorban a szülők és az ellátottak nevében mondok köszönetet az önkormányzatnak, mivel mindig maximális erkölcsi, és lehetősége szerint anyagi támogatásáról biztosít bennünket. Köszönet Dr. Áldozó Tamásnak, aki mindig különös figyelmet szentel a városban lakó fogyatékkal élők ellátására, legyen az intézményi vagy civil szervezet. A Boeing cég már 6 éve támogatja „Az Időskorúak szociális ellátásáért” Alapítványt. Az idei évi támogatásuk 2000 dollár volt. Köszönetet szeretnék mondani az „Időskorúak szociális ellátásáért” alapítványnak, hogy biztosította az anyagi hátterét az ajándékozásnak és lehetővé tette az intézmény minden ellátottja számára a karácsonyi ajándékcsomagok átadását - tette hozzá Szalainé Tihanyi Andrea, majd az intézmény minden dolgozója nevében áldott karácsonyi ünnepeket és egészségben eltöltött nagyon boldog új évet kívánt.
Unger Tamás alpolgármester az adventi koszorú négy gyertyájáról mesélt el egy történetet.
A város nevében Unger Tamás köszöntötte a megjelenteket

-Egy sötét térben ég a négy gyertya, s egyszer csak kialszik a béke gyertyája, mondván, hogy az emberiségnek nincsen szüksége rá. Másodikként a szeretet gyertyája alszik ki, mert az emberek elfelejtették őt, elfelejtették mi a szeretet, így úgy tűnik, őrá sincs szükség. A harmadik gyertya a béke gyertyája, aki ugyanezt mondja: az emberek nem akarnak békességben élni, nincs szükség a békére, így én is kialszom. Van azonban a remény gyertyája, amely azt mondja, hogy képes arra, hogy a három másik gyertyát meggyújtsa. A történet elmondja, a reménynek óriási hatalma van. A remény mindent képes áthidalni, megoldani. A remény képes ezt a hármas egységet újraéleszteni, életben tartani. Azt gondolom, a karácsony is a reményről szól. Amikor meggyújtjuk a négy gyertyát az adventi koszorún, a végén a béke gyertyájával reményünket fejezzük ki, hogy végére értünk egy sötét időszaknak. Hiszen innentől kezdve minden kicsit világosabb, szebb lesz, s a mi sorunk is kicsit jobbra fordul, s amikor elérkezünk karácsony ünnepébe, akkor ez a hit, remény, szeretet, béke egysége költözik a szívünkbe - mondta Unger Tamás, majd Márai szavait idézte, majd áldott, békés karácsonyi ünnepeket és egészségben, sikerekben gazdag boldog új évet kívánt mindenkinek.
Horváth Melinda szakmai vezető köszöntötte a megjelenteket, aki mint mondta, az ünnepek biztos pontok, útmutatók az életünkben.
-Advent csendessége, a várakozás, felkészülés a megváltó fogadására, saját utunk karácsonyig. Az adventi gyertyák mutatják azt a belső utat, amit meg kell tennünk, hogy hit, remény, szeretet és békesség, a fény költözzék a szívünkbe. Advent célt hoz elénk. Ez nem a tétlen várakozás ideje és nem üres rohanó vásárlás. Tennünk kell a szeretetért, hitünkért, családért, kapcsolatainkért. Advent arra hív, hogy megnyissuk szívünket és általa mindig megérkezhessen a felragyogó öröm. Ne csak gazdagon terítsük az asztalt, lélekben is gazdaggá kell válnunk, hogy legyen részünk igazi, jókedvű adakozásban, hiszen az öröm a jóval születik. Valóban ilyen egyszerű „jónak lenni jó”. A jó cselekedet szívből fakadó öröm, amely erőt, lendületet ad a hétköznapok nehézségeiben. Amikor ajándékozásra készülünk, a másik arcát, örömét látjuk magunk előtt, ez a figyelem és szeretet érződik majd az ajándékban. Nem kell drága ajándék, fontos, hogy az öröm mélyről fakadjon, tiszta szívből szülessék - hangsúlyozta Horváth Melinda.
Horváth Melindától megtudtuk, nagyon sokat készültek az ellátottakkal az ünnepségre

A Fogyatékosok Nappali Intézete ellátottjai idén is megható és bensőséges műsorral varázsolták el a megjelenteket. Az ünnepség végén az ajándékozás következett, ahol a gyermekeken kívül a szülőket és minden megjelentet apró ajándékkal leptek meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!