Programokban tartalmas évet zártak a nemzetiségi önkormányzatok


2019-12-18 13:50:06  | cikk: Babos Petra  | 


Programokban tartalmas évet zártak a nemzetiségi önkormányzatok főképe
Elfogadta a belső ellenőrzési ütemtervet a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Pápa Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat.
A PNNÖ ülésén Pillerné Fódi Ilona elnök beszámolt az adventi hangversenyükről. Mint mondta, a program jól sikerült. A koncertnek a Szent József kápolna adott otthont. A hangversenyen az óvodások és az általános iskolások is bemutatkoztak, így idén a Vajda Péter lakótelepi Óvoda Rozmaring csoportja és a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, az est során fellépett Piller Károly, a Gannai Asszonykórus és a Bakonyjákói Nefelejcs Vegyeskar is.
Vegyes ügyek között tárgyaltak arról, hogy 2020-ban is részt vesznek a Magyarországi Német Nemzetiség Napon, amely Pécsen lesz 2020. január 11-én.
A PNNÖ ülését Pillerné Fódi Ilona vezette

Az ülések évértékeléssel zárultak mindkét testületnél.
Pillerné Fódi Ilona ennek kapcsán elmondta, a PNNÖ 2019-ben sikeres évet tudhat maga mögött.
-A programok közül első volt a Magyarországi Német Nemzetiség Napja januárban, melyen a PNNÖ képviseletében ebben az évben is részt vettünk, és színvonalas gálát tekintettünk meg Budapesten. Áprilisban rendeztük meg a hagyományos Német Szépkiejtési Versenyt a pápai és környékbeli iskolák részére. A jelentkezők száma folyamatosan növekszik, 2019-ben ismételten több volt, mint az elmúlt években. A rendezvényt a Miniszterelnökség támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül. A Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közössége 2019. október 12-én, Pápán rendezte meg a 29. Veszprém Megyei Német Gálát. A rendezvény előkészítésében a pápai német képviselők aktívan közreműködtek, a közösséggel kötött együttműködési megállapodás alapján. 2019. október 13-án volt a települési nemzetiségi önkormányzati képviselők választása, ahol továbbra is bizalmat kapott az előző ciklusban a képviselőtestületben tevékenykedő három fő képviselő - emelte ki az elnök, majd hozzátette, Márton napi rendezvényüket a Munkácsy iskolában rendezték meg, ahol kézműves foglalkozás és lámpás felvonulás színesítette a programot.
December 13-án nagy érdeklődés mellett tartották meg a hagyományos adventi hangversenyt. Az önkormányzat az ősz folyamán a szekszárdi Holló Együttes előadását megtekintette a Munkácsyban, akik a Hampelmann című német nyelvű interaktív gyermekműsorukat adták elő, melyen a diákok térítésmentesen vehettek részt.
Pillerné Fódi Ilonától megtudtuk, az önkormányzat az év folyamán 250.000 Ft támogatást nyújtott a Munkácsy iskolában folyó német nemzetiségi oktatás feltételeinek javításához, valamint 60.000 Ft-tal támogatta a Vajda Péter lakótelepi Óvodában a német nemzetiségi óvodások nevelését. Az önkormányzat támogatja a német nemzetiséghez tartozó diákok nyelvtudásának tökéletesítését, ennek keretében támogatást nyújtottak két tanuló wunsiedeli cserediák programban való részvételéhez, valamint két tanuló részvételét a városlődi német nemzetiségi táborban.
A PVCNÖ közmeghallgatásán Kozák János elnök elmondta, a PVCNÖ képviselői áprilisban húsvéti játszóházat tartottak, tojásfestéssel és húsvéti játékokkal a Csillag házban. 2019. július 15. és 21. között Bakonyszentlászló-Vinyén, az Öreg Bakony Turistaházban tartott táborozáson láttak vendégül cigány származású gyerekeket, ahol a Bakonnyal való ismerkedés és a szórakozás mellett cigány mesékkel, a fiatalok elé példaként is állítható cigány emberek, művészek történetével ismerkedhettek meg a résztvevők. A rendezvényt az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőn keresztül a Miniszterelnökség támogatta, a tábor ingyenes volt a gyerekeknek. Július 28-án a balatonedericsi Afrika Múzeumba szervezett látogatást a testület a cigány származású gyerekek és szüleik részére. Augusztus 18. és 20. között családi kiránduláson vettek részt Bakonybélbe, ahol a cigány hagyományokat elevenítették fel, s ellátogattak a bakonybéli Szűz Anyához és a Csillagdába is. Az előző évi hagyományokhoz hűen, a nemzetiségi önkormányzat az idei évben is képviseltette magát a csatkai búcsún.
A PVCNÖ jövőre is sok programot szeretne szervezni

- 2019. október 13-án volt a nemzetiségi önkormányzati képviselők választása, melyen 9 jelölt indult, közülük a választók Kozák Jánosnét, Németh Richárdot és Sándor Endre Gézát választották képviselővé, majd Sándor Endre Géza lemondását követően a képviselőtestület tagja Kozák János lett. Az új testület által tervezett, további program a december 23-án a karácsonyi játszóház és a szilveszteri mulatság - emelte ki az elnök.
A jövő évi tervek között szerepel egy bakonyi hagyományőrző táborozás és családi nap megszervezése a Malom-tónál. Szeretnének részt venni zarándoklatokon, valamint egy nemzetiségi nap megvalósításán is fáradoznak. Mindezen programok megvalósításához december 1-ig négy pályázatot nyújtottak be az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőhöz.
Vegyes ügyek keretében szó esett arról, hogy szeretnének együttműködni a települési önkormányzattal és szeretnék a jövő évben támogatni Horváth Bendegúzt, aki gerinc eredetű izomsorvadásban (SMA) szenved.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!