Fellobbant a harmadik láng


2019-12-16 07:22:14  | cikk: ha  | 


Fellobbant a harmadik láng főképe
Advent harmadik hétvégéjén is sokan ellátogattak az Esterházy-kastélyhoz, hogy meghallgassák a koncerteket, élvezzék a műsorokat, megcsodálják az épület falán látható fényfestést, s egy pohár meleg ital mellett beszélgessenek, nézzék a korcsolyázókat, vagy épp maguk is jégre lépjenek. A szombat főként a fiataloké volt, hisz a Soulwave és a Zaporozsec lépett fel, s kevés helyen mondhatják el, hogy ilyen remek élőzenés koncertekre korcsolyázhatnak.


A vasárnapi program összeállítását a református egyház vállalta. Márkus Mihály, a Pápai Református Egyházközség vezető lelkésze elmondta, hogy eredetileg a második hétvége lett volna az övék, de kórusuknak másutt volt szereplése, így az evangélikusokkal egyeztetve szervezték meg a harmadik vasárnap műsorát. - Fontos nekünk az advent, fontos nekünk, hogy a város forgatagába hozzunk valami olyan színt, ami karácsonyra készít fel, ezért felkértük a hozzánk kötődő intézményeket, hogy aki tud, készüljön műsorral az alkalomra - mondta Márkus Mihály.


Pápa Város Egyesített Szociális Intézménye Fogyatékosok Nappali Intézete fellépését követően elsőként a református gimnázium diákjai mutattak be betlehemi műsort, majd a Parola Csaba vezette Séllyei István Kórus következett. A vegyeskar létszáma folyamatosan nő, a közösség egyre nagyobb kihívásoknak felel meg és elismert résztvevője a fesztiváloknak. A repertoárjukból ezúttal az ünnephez, a várakozás hangulatához kapcsolódó dalok csendültek fel.


A DRE Tánc-Lánc AMI növendékei és a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület ismét felpezsdítették a közönség hangulatát. Az egyesület és a Nefelejcs utánpótlás csoport tagjai léptek színpadra, kalotaszegi csárdással, egy gömöri és egy Küküllő-menti összeállítással készültek az alkalomra. Müller Zoltán, az egyesület művészeti vezetője elmondta, hogy a néptáncosok közössége a tradíciókat őrizve készül az ünnepre, így például volt közös disznóölés is, ami a falusiak életéből nem hiányozhatott ebben az időszakban. Az már saját hagyomány, hogy a "disznóságból" készült finomságokat az immár második alkalommal megrendezett Visletes bálon szolgálták fel.


Közben aki egy kicsit melegedni szeretett volna és mutatós ajándékot készíteni, az belátogatott Marcsi néni birodalmába. Szombaton itt narancsos kekszek készültek, vasárnap pedig szép dísz tobozokból és egy angyalka, az újrahasznosítás jegyében, ugyanis ruhája alapját kávékapszula adta.

A gyertyagyújtást megelőzően a pápai gyülekezet ifjúsági zenekara a gyermekkórussal kiegészülve szólította meg az arra járókat, dalaikkal a várakozás, és a karácsony örömüzenetét hirdették. A színpadon őket a MH Légierő Zenekara követte, akik segítették a ráhangolódást. Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője, gyűjteményi igazgatója ünnepi gondolataiban hangsúlyozta, hogy nem mindenki egyformán készül karácsonyra. - Karácsonyt lehet úgy ünnepelni, ahogy az egyház ünnepli, de úgy is, hogy részt veszünk a hangulatban, részt veszünk a bensőségességben, s részt veszünk abban, ami az ünnep lényegét adja, miszerint kiemel bennünket a hétköznapokból. Tehát úgy, hogy nem gondolunk a karácsony lényegére, alapvető üzenetére, arra, hogy Jézus Krisztus születésének ünnepe - mondta Köntös László. Szerinte ma sokan nézik kívülről, a felszínről a karácsonyt, mondván ez a hitnek a dolga, pedig Jézus történeti személy volt. - Nem úgy áll a dolog, hogy vannak akik hisznek benne, de egyébként keveset tudunk róla. A karácsony nem mítoszra, legendára épül, hanem egy valós személyre. S ez azért fontos, mert mindenkinek fel kell tenni a kérdést, hogy ki is Jézus Krisztus, akinek személye megkerülhetetlen. Mi keresztények azt mondjuk, hogy Jézus Krisztusban Isten fia született meg. Másképp fogalmazva az Úristen Jézus Krisztusban megmutatta azt, hogy mit jelent embernek lenni. Ő a mérce - hangsúlyozta a főjegyző.


A MH Légierő Zenekarral énekelve a jelenlevők körülállták a város adventi koszorúját és Köntös László meggyújtotta a harmadik gyertyát. A program zárásaként Szalai-Halász Brigitta és Márkus Mihály könnyedebb dallamokkal búcsúztatták advent harmadik hétvégéjét az Esterházy-kastély előtt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!