Bővül a nyílt wifi elérhetősége a városban


2019-12-14 12:05:36  | cikk: HuHa  | 


Bővül a nyílt wifi elérhetősége a városban főképe
Sikeresen használta ki az önkormányzat az Európai Bizottság azon pályázati felhívását, mely a települések ingyenes nyílt wifi szolgáltatásának kialakítására nyújt támogatást. Ez azt jelenti, hogy a Várkertben, az autóbusz pályaudvaron és az új piacon is elérhetővé válik a világháló a felhasználók számára. A részletekről Unger Tamás alpolgármestertől kértünk tájékoztatást.
A Várkert lesz az egyik új helyszín, ahol elérhető lesz az ingyenes internet szolgáltatás

Megkeresésünkre elmondta, a WiFi4EU az Európai Bizottság pályázati felhívása, melynek célja, hogy szerte Európában ingyenes, vezeték nélküli internetkapcsolatot biztosítson a polgárok számára közterületeken, parkokban, tereken, intézményekben.
-Mi nagyon készültünk erre a pályázati lehetőségre, segítségünkre volt ebben egy mobil távközlési cég, így a regisztrációt követően, startra készen álltunk és a pályázati űrlap megjelenésekor be tudtuk nyújtani a pályázatunkat.
A másik tervezett terület az autóbusz-pályaudvar 

A pályázat sikeres volt, Pápa városa 15 000 eurós utalványt nyert, mely biztosítja az ingyenes wifi létesítéséhez szükséges eszközöket és a munkálatok elvégzését. A pályázó önkormányzatnak azt kellett vállalnia, hogy legalább három éven át fenntartja a rendszert és fizeti az adattovábbítási költségeket.
-Jelenleg a támogatási szerződés megkötése előtt állunk, a szerződés aláírását követően másfél éven belül meg kell valósulnia a szolgáltatásnak - tájékoztatott az alpolgármester. Unger Tamás kiemelte, a szakemberekkel történt egyeztetés alapján az látszik, hogy a támogatási összeg nagysága lehetővé teszi, hogy az eredetileg tervezett várkerti wifi-n túl az autóbusz-pályaudvaron és az új piac területén is működjön az ingyenes internet elérés.
-A Fő téren nemrég alakítottuk ki a nagyon jó sávszélességű ingyenes nyílt wifit, ugyanebben a minőségben szeretnénk az új területeken is - közölte, hozzátéve, bár másfél év áll rendelkezésükre, a város szempontjából az lenne szerencsés, ha a Zöld Város I. projekt megvalósításával egyidőben történnének meg a várkerti munkálatok, a buszpályaudvaron és a piacon pedig akár már most is megkezdhetnék a munkát.
Még a piaci wifi kialakítása is beleférhet a projektbe

Az alpolgármester hangsúlyozta, az önkormányzat szeretné, ha Pápa is csatlakozna az okos városok közé, ennek is része a megvalósítandó projekt. Ezen kívül a már kihelyezett és ezután telepítendő okospadok, a tervezett intelligens gyalogos-átkelőhely is eleme az okos városnak, de tervezik, hogy olyan rendszert építenek ki, mely a parkolást segíti mobiltelefonnal és egy Pápa applikáció is szerepel a jövőbeni tervek között.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!