Alapítványi pénzből újulhat meg a kórház gyermekosztálya


2019-12-14 11:17:40  | cikk: HuHa  | 


Alapítványi pénzből újulhat meg a kórház gyermekosztálya főképe
A jövő évben a Gróf Esterházy Kórház Jövőéért Alapítvány által biztosított forrásból teljesen megújulhat a kórház gyermekosztálya - derült ki az Ötórai tea elnevezésű rendezvényen, melyet a kórház vezetése és az alapítvány kuratóriuma azért hozott létre, hogy személyesen is köszönetet mondhasson az alapítvány támogatóinak. Az első ilyen találkozót 2016-ban szervezték, csütörtök este immár negyedik alkalommal hívták meg a kórházat segítő alapítvány legnagyobb adományozóit, hogy számot adjanak a befizetett támogatási összegek felhasználásáról és jövő évi terveikről. A rendezvényt ezúttal is a kórház ebédlőjében tartották, az asztalokon illatos tea és a kórházi konyha munkatársai által készített mennyei finomságú sütemények fogadták a vendégeket.
Dr. Töreki-Vörös Ibolya főigazgató és Szabadi János, az alapítvány kuratóriumának elnöke

A megjelenteket dr. Töreki-Vörös Ibolya főigazgató, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Szabadi János, az alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte. A főigazgató úgy fogalmazott, egy pillanatra meglepődött és nagyon örült amikor belépett a terembe, hiszen ezúttal minden eddiginél többen fogadták el meghívásukat. Mint mondta, a rendezvényre a legnagyobb adományozókat hívták meg, de köszönetük minden segítőjüknek szól, azoknak is, akik adójuk 1 százalékával támogatták az alapítványt, azoknak is, akik nagyobb összeget fizettek be az alapítvány számlájára és azoknak is, akik egy zsák plüssmacival, mesekönyvvel vagy felolvasások tartásával teszik jobbá, komfortosabbá betegeik kórházi tartózkodását.
-Nagy örömünkre szolgál, hogy évek óta vannak visszatérő támogatóink, ez azt jelenti, hogy ők elismerik a kórházunk munkáját és érdemesnek tartanak minket a támogatásra. De az ugyanolyan öröm, hogy új arcokat is látok, akik most először segítik intézményünket és reméljük ezt teszik majd a következő években is.
A kórház főigazgatója köszönetet mondott minden támogatójuknak

Hozzátette, az elmúlt években 3,5 milliárd forint pályázati forrás állt a kórház rendelkezésére a fejlesztések megvalósítására és eszközbeszerzésre, de a nagy projektek meghatározott célokat szolgálnak és minden nem fér bele azok költségvetésébe sem. Ugyanakkor vannak olyan műszerek, eszközök, amiknek a beszerzésére a fenntartótól kapott források sem biztosítanak lehetőséget, így az alapítvány nagy segítséget jelent ezek pótlására, megvásárlására.
Jó célt szolgálnak a támogatók és jól használja el az alapítvány a kapott támogatást - mondta dr. Kovács Zoltán

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, a Gróf Esterházy Kórház Jövőéért Alapítványhoz nemcsak karácsony előtt érkeznek felajánlások, hanem év közben is, köszönet érte minden támogatónak.
-Példaértékű az összefogás a városban a kórház javára. Az itt összegyűltek közössége sikeres tevékenységet végez, jó célt szolgál támogatásával és a befolyt adományokat sikeresen használja fel az alapítvány a kórházzal való egyeztetés alapján.
A politikus hozzátette, az emberek a szabadságuk és az egészségük érdekében mindent megtesznek, de fontos lenne, hogy ne csak akkor tegyenek meg mindent az egészségükért, amikor már baj van. A szűrővizsgálatok, prevenciós programok ebben segítenek, a támogatók ehhez a tevékenységhez is hozzájárulnak. Dr. Kovács Zoltán beszéde végén megköszönte az adományokat és arra bíztatta a jelenlévőket, hogy a továbbiakban is támogassák a kórházi alapítványt.
Több, mint 5 millió forint folyt be az alapítvány számlájára idén - tájékoztatott Szabadi János kuratóriumi elnök

A Gróf Esterházy Kórház Jövőjéért Alapítvány tevékenységéről és idei eredményeiről Szabadi János kuratóriumi elnök tartott tájékoztatót. Elmondta, 1993. óta működik a szervezet, eddig közel 57 millió forint folyt be az alapítvány kasszájába, az adó 1 százalékából pedig további 10 millió forint. Az idei évben 5.357.000 forint érkezett a számlájukra, ebből 1.825.000 forint az adó 1 százalékának felajánlásából származott, a magánszemélyek, vállalkozások, háziorvosok pedig 3.532.000 forinttal segítették az alapítvány működését. Az alapítvány kuratóriuma 2019-ben kilenc alkalommal hozott kedvező döntést a beérkezett kérelmek kapcsán, 980 ezer forintot fordítottak eszközbeszerzésre, 2.650.000 forinttal pedig a dolgozók képzését támogatták. Az eszközbeszerzés keretében kézi műszereket vásároltak az alapítványi pénzből, olyan eszközöket, melyeket a mindennapi gyógyító tevékenység során sokat használnak és emiatt gyakran kell cserélni őket, a képzésre fordított összegből pedig a kórház dolgozói szakmai továbbképzéseken vehettek részt.
Szabadi János az alapítvány jövő évi nagy tervéről is szólt a megjelenteknek: a kórház gyermekosztályának teljes felújítását tervezik.
-Az elmúlt években kapott támogatásokból tartalékot képeztünk, így 20 millió forint áll rendelkezésünkre, ez azonban sajnos nem elég a felújításra, melynek előzetes költségbecslése közel 28 millió forintról szól. Ezért azzal a kéréssel fordulok önökhöz, hogy lehetőségeikhez képest segítsék alapítványunkat abban, hogy a következő évben az önök támogatásával ezt a célunkat meg tudjuk valósítani.
A Bakonyerdő Zrt. 700 ezer forinttal támogatja a gyermekosztály felújítását, képünkön középen Kovács Zoltánné, a cég képviselője

A hiányzó 8 millió forint már a rendezvényen közel 2 millióval csökkent, hiszen az öt gazdasági társaságot tömörítő Pannónia Cégcsoport 1 millió forintos támogatást ajánlott fel, a Bakonyerdő Zrt. pedig 700 ezer forint felajánlást tett.
-A Bakonyerdő Zrt. minden évben támogatja a kórházi alapítványt, a felajánlásunk összege mindig függ a gazdálkodásunktól. Azt tudni kell, hogy hozzánk egész éven át érkeznek adománykérő levelek és igyekszünk eleget tenni az igényeknek - mondta el Kovács Zoltánné, az állami erdőgazdaság gazdasági vezérigazgató-helyettese. Hozzátette, a Bakonyerdő Zrt. tavaly elnyerte a családbarát munkahely címet, ennek keretében dolgozóik egészségügyi ellátásának támogatásában felajánlásukkal is részt kívánnak venni, a gyermekosztály felújításának segítését pedig különösen fontosnak tartják.
Joó László 1 millió forintos felajánlást tett cégcsoportja nevében

Joó László, a Pannónia Cégcsoport tulajdonosa, ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, évek óta támogatják az alapítványt, a gyermekosztály felújítását kiemelten jó célnak tartják.
-Nemcsak cégvezetőként, hanem apaként, nagyapaként is úgy éreztem, hogy ez olyan ügy, ami mellé oda kell állnunk. Ma telefonon egyeztetettem minden tulajdonostársammal és ügyvezetőtársammal és valamennyien maximálisan támogatták ezt a felajánlást.
Sok támogató vett részt a rendezvényen

Dr. Töreki-Vörös Ibolya elmondta, jövő évben megvalósuló tervük, a gyermekosztály teljes felújításának
gondolata már régen megfogalmazódott a kórház vezetésében, de eddig nem volt rá megfelelő forrás. Néhány évvel ezelőtt a vizesblokkokat korszerűsítették, de az osztály minden helyisége megújításra szorul, hogy komfortosabb, barátságosabb, jobb körülmények között folyjon a gyógyító munka és a kis betegek elhelyezése.
Dr. Bilinszky Zsuzsanna mondott köszönetet a gyermekosztály felújításának támogatásért és ismertette terveiket 

Hasonlóan fogalmazott dr. Bilinszky Zuzsanna, a gyermekosztály vezető főorvosa is, mint mondta, betegeik hozzátartozóitól gyakran hallják, hogy az osztály éppen olyan, mint 50 évvel ezelőtt és ideje lenne a megújításának.
-A régi patináját meg kívánjuk tartani az épületrésznek, de a szeretnénk a padlótól a plafonig mindent megújítani, ez 280 négyzetméter alapterületet jelent. Szeretnénk egy játékszobát kialakítani, emiatt egy kórtermet elveszítünk, viszont a korábbi tejkonyhából és nővérállásból ezt tudjuk pótolni. Új személyzeti mosdót tervezünk, a mostanit pedig a nővérálláshoz kapcsolnánk. Az egyik nagy kórteremben szükség lenne a belmagasság csökkentésére, ehhez álmennyezet kell építeni és szeretnénk a világítást is korszerűsíteni.
Az osztályvezető meghatódva mondta, hihetetlen, hogy régi vágyuk valósággá válhat és köszönetét fejezte ki minden segítőjüknek.
Kis műsorral is készült a kórház és az alapítvány

Az Ötórai teán a kórház és az alapítvány kis műsorral is kedveskedett a vendégeknek, a köszöntők, tájékoztatók után pedig kötetlen beszélgetéssel folytatódott a délután.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!