Már dolgoznak a Vásár utcai csőtörés kijavításán


2019-12-12 12:01:21  | cikk: HuHa  | 


Már dolgoznak a Vásár utcai csőtörés kijavításán főképe
Tegnap este eltört a Vásár utcai nagy átmérőjű ivóvízvezeték cső, nem messze attól a ponttól, ahol két éve és idén is volt már egy hasonló csőtörés. Vagyis ez már a harmadik ilyen eset ezen a szakaszon. A víz most is gyorsan a felszínre tört, a szakemberek leszakaszolták a hibás vezetéket és megkezdték a javítási munkákat. A kiömlő víz a Bezerédj utcán folyt el, a házakban kárt nem okozott, a víz által leszaggatott útburkolat jelent nagyobb károkozást.
Vélhetően anyaghiba okozta a csőtörést

Dr. Lukács Endre, a Pápai Vízmű Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, ennek a 300-as eternit csőnek az anyaga nagyon rossz lehet, nem csak a kora a probléma, hiszen vannak a városban ennél öregebb vízvezetékek is, melyeknél nincs ilyen gond, itt a Vásár utcánál viszont szálanként törik el, amit vélhetően olyan anyaghiba okoz, ami idáig tartotta magát.
A hiba elhárításához két szál új gömbgrafitos öntvény csövet építenek be, ez körülbelül két napig tart majd. Ez azt jelenti, hogy a körforgalomtól 20 méteren át már új csövek biztosítják a vízellátást.
-Ez egy távvezeték funkciót betöltő cső, erről nincsenek közvetlen lakossági lekötések, így a javítás idején a vízszolgáltatás biztosított marad, legfeljebb nyomáscsökkenést tapasztalhatnak lakók például a Vajda lakótelep környékén - közölte a vezérigazgató.
Dr. Lukács Endre vezérigazgató adott tájékoztatást a hiba elhárításáról

Dr. Lukács Endre arról is szólt, a mostani hiba kapcsán döntöttek arról, hogy az egész szakaszt kicserélik a víztoronyig, erre azonban tavaszig várni kell. A beavatkozás az alig két éve újjáépített Vásár utca útpályáját érinti, aminek a bontásához nem lesz könnyű engedélyt szerezni. A vezeték egyenes szakaszának teljes hosszban, közel 300 méteren történő cseréjét követően teljes szélességű útburkolat helyreállítást kell végezni, ami nagyon költséges beruházást jelent. A szakemberek megvizsgálják azt a lehetőséget is, hogy az útpálya mellett fektessék le az új vízvezetéket. Arra a kérdésre, hogy miért nem cserélték ki a teljes vezetéket még az útfelújítás előtt, a vezérigazgató úgy válaszolt, nem számítottak arra, hogy ez a cső ilyen rossz állapotban van, de az útrekonstrukció előtt nem is volt idejük ekkora nagyságrendű és ilyen költségű beruházásra felkészülni.
Jövőre a teljes szakaszon kicserélik a vízvezetéket

Mint megtudtuk, hasonló korú eternit cső még a Dózsa György utcában található, annak a cseréjéről már döntöttek, a tervek szerint ott kezdték volna tavasszal a munkát, ezt az elképzelést azonban most felülírja a Vásár utca, így ez lesz az első, a jövő évi ivóvízrekonstrukciós munkák keretében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!