Újabb naptárt adott ki a városi könyvtár


2019-12-10 17:15:33  | cikk: HuHa  | 


Újabb naptárt adott ki a városi könyvtár főképe
Október közepén jelent meg a Jókai Mór Városi Könyvtár trianoni emlékhelyeket felvonultató naptára, ma pedig egy újabb kalendáriumot mutatott be az intézmény. Az új kiadvány az Esterházy-kastély újjászületett kovácsoltvas kapujának készítését meséli el képekben, s hozzá a kapukkal, a vassal és a tűzzel kapcsolatos idézeteket kerestek a szerkesztők.
Dr. Hermann István, Lehoczky Tivadar, dr. Áldozó Tamás és Nagy Zoltán mutatta be a naptárt

A naptárbemutatón dr. Hermann István könyvtárigazgató úgy fogalmazott, ez a naptár azért készült, mert a szentendrei Lehoczky Műhelyben járva olyan látvány tárult a szemük elé, ami inspirált egy kiadvány készítésére.
A naptárbemutatón Lehoczky Tivadar fém szakrestaurátor is részt vett, aki arról szólt, nagy megtiszteltetés volt számukra, hogy ők készíthették el a kovácsoltvas alkotást, az pedig külön öröm, hogy a helyszíni szerelésen nagyon sok pápai megszólította őket és elismerésüket fejezték ki. Mint megtudtuk, a művész már a műhelyben zajló munkafolyamatok elejétől készített fotókat a készülő kapuról és amikor felemerült a naptár ötlete, felajánlotta őket a kiadványhoz. Nagyon sok képet gyűjtött össze a különböző munkafázisokról, ezek közül választotta ki a könyvtár a kiadványba kerülőket.
-Ezek a képek azt a folyamatot mutatják be, mellyel a kaput elkészítettük, természetesen nem tudják teljesen visszaadni a munka nagyságát, de a laikusok számára is érzékeltetik - fogalmazott.
A kastélykapu készítését ábrázolják a naptár képei

A naptárt Nagy Zoltán, a könyvtár grafikusa szerkesztette és ő volt az, aki a kiadványban látható, kész kaput ábrázoló képeket is elkészítette. A bemutatón azt mondta, különleges feladat, de örömteli munka volt számára.
-A képek hátterét egy sima vas lap adja, az egyes oldalakon megjelenő idézetekkel pedig a vasra, a kapuk jelentőségére akartuk ráirányítani a figyelmet - mondta el a kiadványról.
A Lehoczky Műhelyben látottak adtak inspirációt a naptárhoz - mondta el a dr. Hermann István

Az Esterházy-kastély kapujának rekonstrukcióját az első pillanattól kezdve nagy érdeklődéssel fogadták a pápaiak és a kapu magától értetődő természetességgel illeszkedett vissza város szövetébe és beváltotta azokat a reményeket, melyeket ezzel kapcsolatban megfogalmaztak - ezt már dr. Áldozó Tamás fogalmazta meg a sajtótájékoztatón.
-A város közönsége az első híradásoktól kezdve a mai napig élénk figyelemmel van a kapu iránt. Öröm, hogy egy fenntartások nélküli sikertörténetnek lehettünk a részesei. És örülünk annak is, hogy egyszerre két naptár is készült a kastélykapuról, hiszen az Esterházy-kastély is ilyen témájú naptárt készített a 2020-as évre. Az a helyére illesztett kaput mutatja be különböző látószögekből, a könyvtáré pedig a készítés folyamatára helyezi a hangsúlyt. A kettő tökéletesen kiegészíti egymást - közölte a városvezető.
A könyvtár új naptára megvásárolható az intézményben, a Tourinform Irodában és a belvárosi könyvesboltokban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!