Városunkban zárult az Egymillió csillag a szegényekért program


2019-12-09 22:56:30  | cikk: HuHa  | 


Városunkban zárult az Egymillió csillag a szegényekért program főképe
Az idei esztendőben hazánkban Veszprémből indult a Katolikus Karitász egyhetes szolidaritási programja és advent második vasárnapjának estéjén Pápán zárták le az eseménysorozatot. A záróalkalom helyszíne az Esterházy-kastély udvara volt, ahol nagyon sokan részt vettek a karitász logót megformáló mécsesek fényénél tartott köszöntőn. A rendezvény célja, hogy odafigyeljünk egymásra, a körülöttünk élő szegényebb emberekre - hangzott el a program elején.
Szíjártó László esperes-plébános, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója elismeréssel szólt a pápai gyermekek akcióban való részvételéről

Az egyhetes program zárórendezvényén jelen volt főtisztelendő dr. Mail József érseki helynök, apát, plébános, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, dr. Áldozó Tamás polgármester, Unger Tamás alpolgármester, Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgató-helyettese, Szíjártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója, esperes, plébános és a rendezvénynek helyszínt biztosító Esterházy-kastély igazgatója, Boros Katalin. A programon a Szent Benedek Kórus szolgált adventi készülődésre hangoló dalokkal.
A Szent Benedek Kórus

A jelenlévőkhöz elsőként Szíjártó László esperes-plébános, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója szólt. Mint mondta, karácsonyra készülve mindenki kitárja szívét és lelkét a Jó Isten felé és egymás felé.
-A Katolikus Karitász évek óta csatlakozik egy figyelemfelhívó akcióhoz, az Egymillió csillag a szegényekért programhoz. Arra próbáljuk ráirányítani a figyelmet, hogy figyeljünk oda egymásra, az idős, beteg, magányos embertársainkra, vagy szegény, rászoruló emberekre, akik egyedül töltik a karácsonyt. Ha sok mindennel nem is tudunk segíteni, legalább egy fohásszal - fogalmazott és azt kívánta, a karácsony senkit ne érjen magányosan, mindenki szeretetben, békében ünnepelhessen.
Sok pápai vett részt a kezdeményezés záróprogramján

Az igazgató kiemelte, tavalyi indították el az országos ajándékdoboz gyűjtő akciót, az Angyalbatyut. A pápai Munkácsy-iskola diákjai gyűjtötték a legtöbb angyalbatyut a főegyházmegye területén. A 3,5 tonnás karitászos autó több, mint háromnegyedig megtelt azokkal az ajándékdobozokkal, amiket a gyermekek készítettek és csomagoltak be, ráírva, milyen korú kisfiúnak vagy kislánynak szánják.
-Példaértékű az iskolás gyermekek összefogása és büszkék lehetünk a pápai gyermekekre - hangsúlyozta Szíjártó László, köszönetet mondva nemes cselekedetükért.
Dr. Mail József apát, plébános érseki helynök imádkozásra kérte a jelenlévőket

Dr. Mail József plébános, érseki helynök atya köszöntőjében emlékeztetett, a kereszténység már az ókorban - amikor a Római Birodalomban kisebbségben volt -, gyakorolta a karitász feladatát.
-A gyertya, melyet meggyújtunk jelképként, nem imádkozik helyettünk, de figyelmeztet bennünket arra, hogy imádkozzunk és ma azért gyűltünk össze, hogy imádkozzunk a szegényekért - mondta, majd Weöres Sándor gondolatait és Szent Pál szavait idézte.
Dr. Áldozó Tamás polgármester arról beszélt, városunkban nagyon sok jó ember él, aki kész segíteni másoknak

A város nevében dr. Áldozó Tamás szólt a jelenlévőkhöz. A polgármester elmesélte, amikor a reggeli misén Szíjártó László atyától megtudta, hogy a tókerti gyermekek gyűjtötték a legtöbb angyalbatyut, nagyon jó érzés volt tókertinek lenni és jó volt azt látni, hallani, hogy a templomban - ahol egyébként ez nem szokás - meg is tapsolták azokat, akik ezt a szép dolgot tették.
Hozzátette, a taps volt a dicséret, de ez a dicséret sokaknak kijár Pápa városában, nemcsak az angyalbatyut készítő gyermekeknek, de azoknak is, akik a tókerti plébániára tisztítószert, ágyneműt vittek, hogy ezzel segítsék az anyaotthont. Kijár a dicséret azoknak, akik ezen a napon déltől jótékonysági főzést rendeztek azért, hogy a pápai beteg gyermekeket segítő alapítványt támogassák és kijár a dicséret a Mikulásfutás szervezőinek, akik a futók adományaiból a Vajda Márta-iskolát segítik. Úgy fogalmazott, ez csak egy nap volt, de ez az egy nap is azt bizonyítja, hogy az emberek alapvetően jók, nyitottak arra, hogy ezt meg is éljék és szívesen támogatják azokat, akik rászorulnak. És nagyon sokan vannak, akik nemcsak advent idején adományoznak, segítenek másoknak.
-Hiszem azt, hogy ennek a közösségnek, országnak, nemzetnek szüksége van ilyen belső energiákra, s ezek erősebbé tesznek bennünket - mondta, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki hajlandó arra, hogy jó legyen.
Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgató-helyettese ismerette az akció történetét

A szolidaritási kezdeményezés céljairól és eredményéről Zagyva Richárd, a Katolikus Karitász országos igazgató-helyettese beszélt az egybegyűlteknek. Elmondta, az Egymillió csillag a szegényekért program nem egy országos akció, hanem egy európai méretű megmozdulás, mely 1998-ban indult Franciaországból és mára a legtöbb európai ország csatlakozott hozzá.
-Egy héten keresztül gyertyát gyújtanak mindenütt azért, hogy kicsit jobban odafigyeljünk a rászorulókra. És azért is, hogy azokra az önkéntesekre is ráirányítsuk a figyelmet, akik egész évben tesznek értük. Magyarországon 300 településen indítottuk el ezt a programot, 300 településen mentek ki gyertyákkal az önkénteseink és több mint 30 ezer gyertya lelt gazdára, amiket hazavittek azok az emberek, akik csatlakoztak ehhez a programhoz és amiket karácsonykor majd meggyújtanak - tájékoztatott, hozzátéve, ha ezért a gyertyáért adományt is ad valaki, azt a karitász a rászoruló családok támogatására fordítja.
Arról is szólt, ez a kezdeményezés nem csupán gyertyagyújtás, emögött cselekedetek is vannak, Magyarországon közel 10 ezer önkéntes munkája, rengeteg gyermek ajándékozó kedve - mint itt Pápán -, de sok más is van, ami gazdára talál ilyenkor a szükséget szenvedő családoknál.
-Egy óriási összefogás ez, amit most itt Pápán köszönünk meg, lezárul az egyhetes akció, de a tevékenység tovább folyik karácsonyig, sőt a karitász keretében egész évben - zárta szavait az igazgató-helyettes.
Mécsesekből rakták ki a szeretet lángoló keresztjét, a karitász logóját

A szolidaritási akció zárásaként dr. Mail József áldotta meg a gyertyákat, mécseseket, majd a jelenlévők a szeretet lángoló keresztjét formázták meg a szolidaritás gyertyáiból a Szent Benedek Kórus pedig szép énekszóval kísérte az alkalmat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!