Kék Advent a Kékfestő Múzeumban


2019-12-09 19:53:01  | cikk: ha  | 


Kék Advent a Kékfestő Múzeumban főképe
A Kékfestő Múzeumban hagyomány már, hogy advent idején családi napra invitálják az érdeklődőket. Ezúttal a várakozás időszakának második vasárnapjára esett a választás, ekkor tartották a Kék Adventet. A tavaly nyílt Samu és a többi ló című állandó kiállítás adta a rendezvény tematikáját. A megújult lójárgányos mángorló-tárlat fontos eleme Samu élethű mása. Samu volt az utolsó ló, mely a Kluge-üzemben dolgozott, s mivel a lovak a gyerekek nagy kedvencei, adódott az ötlet, hogy a paripák álljanak a középpontban.

Dr. Kovács Zoltán nyitotta meg a rendezvényt

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is, aki elmondta, hogy a Kékfestő Múzeum példamutató módon élen jár az interaktivitásban, a gyerekbarát programok szervezésében. - Nem könnyű felkelteni és ébren tartani a gyerekek figyelmét, hisz gyakran már a második tárlónál elunják a múzeumokat, itt azonban az interaktív szemléletnek köszönhetően nem így van. Gratulálok a szervezőknek és mindazoknak, akik segítették a rendezvény létrejöttét, hisz így hozzájárulnak a múzuembarát generáció felneveléséhez - mondta dr. Kovács Zoltán.

Unger Tamás a várakozás fontosságára hívta fel a figyelmet

Unger Tamás alpogármesternek a kék színről a rózsaszín és lila, azaz az adventi koszorú négy gyetyájának színe jutott eszébe. - Az adventi koszorú négy gyertyája a hit, remény, szeretet és a béke szimbóluma. Azzal, hogy a Kékfestő Múzeum ebben az időszakban bekapcsolódik a városi rendezvénysorozatba, megmutatja, hogy ilyen intézmény is tudja segíteni az ünnepvárást. Olyan programokkal, ötletekkel teszi ezt, melyek rendhagyóak, mégis hagyományainkra, a múzeum sajátosságaira utalnak - mondta Unger Tamás.

A múzeum udvarán betlehem is áll

A színpadi programoknak a múzeumkert adott otthont. Nagy sikert aratott az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola nem zeneis osztályaiból alakult kórus zenés-verses összeállítása. Az énekkart Mészárosné Varga Veronika vezeti, aki elmondta, ezeknek a diákoknak nem kötelező kórusba járni, így ők tényleg szívből és örömből vesznek részt a közös munkában. A hideg ellenére kitartott a közönség, igaz, volt finom forralt bor és tea, valamint zsíros kenyér is.

A Megafon Zenei Egyesület is részt vett a rendezvényen

A Megafon Zenei Egyesület visszatérő vendége a kékfestős programoknak. Klesitz-Horváth Kinga, a csoport vezetője, az Allegro AMI magánének tanára örömmel mondta el, hogy tanítványai hatalmas sikert arattak a Yoursong országos énekversenyen, Nagykanizsán, dicsőséget szerezve a Megafon Zenei Egyesületnek, az Allegro AMI-nak és városunknak. A 20+ korcsoportban népdal kategóriában az első helyezést, a Grand Suprem díjat és a fesztivál különdíját Végh Kálmán nyerte. Pop kategóriában Molnár Dávid második lett, musical kategóriában első Gyömörei Fruzsina, a musical Grand Supreme díj és fesztivál különdíja pedig Tompa Dézié lett. A szép hangú megafonosok is nagy tapsot kaptak.

A kézműves foglalkozás összehozta kicsiket és nagyokat

A múzeum fogadóterében és a foglalkoztatóban is nagy volt a nyüzsgés. A családok szép minikiállítást láthattak élethű lófigurákból, a kézműves foglalkozásban is megjelent a paripa, mesét hallgathattak a gyerekek, s volt nyomozós játék is. 18 órától a Szó és Kép Színpad előadását láthatták a gyerekek, Manók és a mikulásvárás címmel, majd a nagyszakállú is megérkezett a múzeumba.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!