Adventi kórustalálkozó az evangélikus templomban


2019-12-08 23:23:35  | cikk: Babos Petra  | 


Adventi kórustalálkozó az evangélikus templomban főképe
Tizennyolc éve hagyomány már Pápán, hogy advent idején a város felnőtt kórusai közös koncertet adnak. Minden évben más és más csoport vállalja a szervezést, az idei évben a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesület énekkara és a Pápai Evangélikus Gyülekezet Kórusa koordinálta a hangversenyt, melynek az evangélikus templom adott otthont advent második hétvégéjén, vasárnap. Idén öt kórus, a Honvéd Bajtársi Klub- Vidám Nagyik Énekkara, a Szent Anna Kórus, a Pápai Evangélikus Gyülekezet Kórusa, az Éneklő Szülők Kara és a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesület Énekkara lépett fel.
A szervezők nevében Baán Éva, a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, fontosnak tartják, hogy évről évre megszervezzék ezt a szép hagyománnyal rendelkező adventi programot.
A koncerten Unger Tamás alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, az adventi koszorún ma már két gyertya ég. Ezek szimbolizálják a hitet, a reményt, a szeretetet és a békét.
A kórusokat és az érdeklődőket Unger Tamás köszöntötte

-A hitnek és a reménynek a mai nappal felgyulladt a lángja. A karácsonyt az elmúlt évszázadok során nagyon sok minden jelzővel fejezték ki. Volt, amikor nem hívhattuk másképpen, mint fenyőfaünnep vagy most is van néhány ország, ahol nem karácsonyról beszélünk, hanem a fény ünnepéről vagy a fenyőfa ünnepéről. Azt gondolom, bárhogy is hívjuk, a végén az egész ünnepnek az az eredete, gyökere, ami korábban is volt. A hit, remény, szeretet és béke számunkra megmutatja karácsony ünnepének lényegét, Jézus születésének ünnepét. Amikor fény ünnepéről vagy fenyőfa ünnepéről beszélnek, lehet nem tudatosan, de mégis ugyanarra az ünnepre gondolunk, hiszen a fény ebben az esetben Jézust jelenti, a fenyőfa pedig, mint egy örökzöld fa, formájából adódóan a csillaggal a tetején azt a fénycsóvát mutatja, ahogy egy csillag lehull a földre - mondta Unger Tamás, majd hozzátette, nagyon szép dolog, hogy már hosszú évek óta hagyomány az adventi kórustalálkozó.
-Amikor ünnepelünk, örülünk, gyakran dalra fakadunk, s ezek a dalok olyankor mindannyiunknak szólnak, mindannyiunkban megidézik ezt az ünnepet - hangsúlyozta.
Az alpolgármester végül mindenkinek békében, boldogságban áldott karácsonyt kívánt és szép, egészségben megélt újévet.
A kórusok mindegyike ünnepi repertoárral készült.
Klesitz-Horváth Kinga, a Honvéd Bajtársi Klub Vidám Nagyik Énekkarának vezetője elmondta, a kórus többször fellépett már az adventi kórustalálkozón.
-Nagyon örülünk, hogy az idén is énekelhettünk a találkozón. Ezúttal is karácsonyi dallamokkal készültünk, de a könnyűzenei repertoárunkból is hoztunk néhány dalt - tudtuk meg a kórusvezetőtől, aki hozzátette, advent idején még több fellépés vár a csoportra, az utolsó adventi programjuk december 22-én, a negyedik gyertyagyújtás előtt lesz.
A meghitt koncert szeretetvendégséggel zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!