Tarczy-nap a névadó születésének évfordulóján


2019-12-08 22:04:42  | cikk: Babos Petra  | 


Tarczy-nap a névadó születésének évfordulóján főképe
A természettudományok világába nyerhettek bepillantást a Tarczy Lajos Általános Iskola tanulói a Tarczy-nap keretein belül. A diákok megemlékeztek intézményük névadójáról, megkoszorúzták Tarczy Lajos professzor szobrát. Ezt követően kezdődtek az iskolanap kötetlenebb programjai, mely keretében például voltak előadások, játékos feladatok is.
A Tarczy-nap résztvevő diákjait Venczel Csaba iskolaigazgató köszöntötte

Venczel Csaba iskolaigazgató a rendezvényről elmondta, a Tarczy-napot minden évben más és más téma köré szervezik meg.
-Számos kísérlet, interaktív program és előadás várt az iskola diákseregére. Tarczy Lajos születésének évfordulójára minden évben megemlékezünk iskola nap keretében. Ez lehetőséget ad arra, hogy tanulóinkkal Tarczy munkásságára emlékezzünk, s olyan előadásokat, programokat szervezzünk, amelyek kifejezetten a természettudományokhoz köthetőek. Nagy öröm, hogy volt diákunk, dr. Somfai Ellák fizikus is elfogadta meghívásunkat, s ő is tartott előadást a diákoknak tarczys emlékeiről és pályafutásáról. A Tarczy-nap keretében Huszár János helytörténész is tartott már előadást, de Zsédenyi Adrienn művésznő is járt már nálunk - emelte ki Venczel Csaba.
Dr. Somfai Ellák, az MTA doktora, fizikus elmondta, nagy örömmel fogadta a felkérést, hogy tartson előadást, meséljen régi tarczys emlékeiről.
-1977-ben kerültem a Zalka Máté Általános Iskolába. Orosz tagozatos osztályba. Sok kedves emlékem van az alma materemről, ez volt az az intézmény, amely elindított a fizikai pályámon, hiszen már itt is nagyon szerettem ezt a tantárgyat. Ezután a Petőfibe kerültem, majd az ELTE-n végeztem fizikusként -emelte ki, majd hozzátette, sok tanulmányi versenyen vett részt, főleg fizikából és matematikából.
A diákok látványos kísérleteket is láthattak

Előadásában kiemelte, a fizikán belül jelenleg a szemcsés anyagok modellezésével foglalkozik. De szó esett a mesterséges intelligenciáról is.
A rendezvény a Határtalanul pályázat témanapja is volt egyben, melynek keretében a 7. osztályosok filmet mutattak be a tanulóknak, s meséltek a kirándulásról. Mint kiderült, a hetedik évfolyamosoknak az idei tanév szeptemberében lehetőségük nyílott arra, hogy egy pályázat keretében négy napot Szlovákiában töltsenek. Jártak Hetényben, Dévényben, Nyitrán, Trencsénben, Selmecbányán, Körmöcbányán és Besztercebányán is.
A rendkívül színes délelőttön minden diák talált számára érdekes programot, voltak kísérletek, sport, Tarczy-vetélkedő, origami, robot méhecske, kékfestés és szépkiejtési verseny is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!