Sokoldalú mobilhangárok a pápai reptéren


2019-12-06 18:42:21  | cikk: pt  | fotó: Saab  | 


Sokoldalú mobilhangárok a pápai reptéren főképe
Két mobilhangárral gazdagodott az MH Pápa Bázisrepülőtér. A hivatalos nevén telepíthető repülőgép-karbantartó és -tároló állóhelyeket (Deployable Aircraft Maintenance Facility - angolul rövidítve: DAM) a Kecskemétről átmenetileg Pápára költöztetett Gripen vadászrepülőgépek kiszolgálására használják.

A DAM-komplexum sokoldalú hasznosíthatósága lehetővé teszi a repülőgépek állóhelyszerű tárolását, védve az időjárás kedvezőtlen hatásaitól télen, illetve nyáron. Egyúttal a kapcsolódó moduljaival biztosítja a repülőeszközök teljes körű karbantartását, tartalékalkatrészek és veszélyes anyagok tárolását, továbbá földi támogató eszközök elhelyezését, működtetését. A pápai katonai bázison üzembe helyezett két mobilhangár könnyen és többféle módon szállítható, kevesebb mint 60 óra alatt telepíthető kis létszámú személyzettel és akár csupán kézi erővel, miközben tartoznak hozzájuk a Gripen flotta speciális műszaki karbantartási, javítási igényeit kielégítő műhelykonténerek is. A létesítmény belső méretei változtathatóak, így lehetőséget biztosítva más repülőgépek kiszolgálására, illetve egyéb célú felhasználásra egyaránt.

A mobilhangárokat az azokat gyártó Saab cég képviseletében Ellen Molin és Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnemi szemlélője adta át jelképesen. Kilián Nándor elmondta, a DAM-komplexumok növelik a légierő mobilitási képességét, és jelentősen segítik a Gripenek állagának megóvását.

Képek:


Címkék: bázisrepülőtér
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!