Kegytárgy kiállítás a könyvtárban


2019-12-03 22:51:10  | cikk: Babos Petra  | 


Kegytárgy kiállítás a könyvtárban főképe
A Galla házaspár, Galláné Horváth Gabriella és Galla Zsolt hét éve gyűjti a kegytárgyakat, s most ezen gazdag gyűjteményükből nyílt kiállítás a Jókai Mór Városi Könyvtárban.
A kiállítás kapcsán Galla Zsolt elmondta, hét évvel ezelőtt kezdték meg a gyűjtést, akkor lett meg az első kegytárgyuk, s utána már tudatosan keresték, vásárolták őket zarándoklatokon, a piacon, mindenütt ilyen tárgyakat vettek, s így alakult ki a hatalmas, több mint ezer darabból álló gyűjtemény.
-Körülbelül 400 szenteltvíztartónk van és 750 kereszt, illetve közelít az ezerhez az egyéb kegytárgyak mennyisége. Most már egyre több tárgyat kapunk ismerősöktől, barátoktól, olyanoktól, akik tudják, hogy mi ezt gyűjtjük. Ha meglátok egy szenteltvíz tartót, arról tudom, hogy az megvan-e nekem vagy nincs, ha nincs, akkor megveszem. Nekünk nincs két egyforma keresztünk és szenteltvíztartónk sem.
Nagygyimóton van a gyűjteményünk 20 százaléka egy helyiségben, a könyvtárban 30 százaléka, míg otthon a fennmaradó mennyiség.
-Van egy kedves verbita nővér barátunk, aki egyszer megjegyezte, hogy még nincs II. János Pál pápa keresztünk, ez valóban így is volt, ezért nekünk adta azt, amit az ő szentelésére kapott, s azt mondta, nálunk jobb helye lesz, mint nála. Nagyon örültünk neki - mesélte Galla Zsolt, aki hozzátette, a tárgyaknak eszmei értéke van, de persze anyagi értéke is.
-A kiállításra igyekeztünk úgy összeállítani az anyagot, hogy mindenféle legyen benne, így vannak különböző típusú és anyagú kegytárgyaink - tette hozzá a gyűjtő.
A tárlatot Szijártó László atya nyitotta meg 

A kiállítást Szijártó László esperes, plébános nyitotta meg, aki megtiszteltetésnek nevezte, hogy ő nyithatja meg ezt a különleges kiállítást.
-Adventi időszakban vagyunk, s Istennek hála egy olyan korban élhetünk, amikor már nyíltan kitehetjük a különböző jelképeinket, kegytárgyainkat. Ez nem volt mindig így, s sajnos napjainkban a világ számos pontján a templomok tornyáról a kereszteket is le kell venni. Fontos, hogy azokat az értékeinket, amik vannak, festmények, képek, szobrok formájában, értékeljük, megőrizzük és akár a nyilvánosság elé tárjuk egy kiállítás formájában, hiszen ezek mind-mind azon túl, hogy egy családnak az ereklyéi, azon túl a keresztény kultúrát is ápolják. Aki ezt gyűjti és a köz javára bocsájtja, annak fontosak a keresztény értékeink. Azt gondolom, Magyarországon lényeges, hogy az értékeinket, kultúránkat, hagyományainkat ápoljuk. Az, hogy keresztény magyarként élhetünk Magyarországon, az köszönhető szüleinknek, nagyszüleinknek, azoknak, akik ezeket az értékeket megőrizték és átadták nekünk. Vagyis elkötelezett keresztényként élték az életüket. Ezek a képek, szobrok, ezek mind a keresztény kultúránk részei. Hitvalló keresztény életet kell élnünk, s akkor van reményünk arra, hogy még sokáig élhetünk itt keresztény magyarként a Kárpát-medence szívében - emelte ki Szijártó László, aki gratulált és köszönetét fejezte ki a Galla házaspárnak, hogy bemutatták kegytárgyaikat.
A kiállítás megnyitóján Somlai Nikolett Rózsa énekelt.
A tárlat december 19-ig tekinthető meg a könyvtárban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!