Ádventi vendég, végy szállást minálunk...


2019-12-03 15:23:23  | cikk: Babos Petra  | 


Ádventi vendég, végy szállást minálunk... főképe
A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör adventi első alkalmának vendége Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület evangélikus püspöke volt.
-Adventben nagyon sok gyülekezetben nemcsak a városokban, hanem a falvakban is esti sorozatokat szerveznek a lelkész kollégák - hasonlóan, mint a böjt idején - hiszen az advent is egyfajta böjti időszak, amikor felkészülünk, s elmélyülünk Isten igéjében. Olyan sorozatokat szerveznek, ahol erre alkalmat kapnak a gyülekezeti tagok, akár egy adott közösségen belül. A Dunántúlon jellemző, hogy sok kis település tartozik egy-egy lelkészi körzetbe, ahol nem tudnak esténként kimenni minden településre a kollégák, hanem csillagtúra szerűen beérkeznek a környező településekről. Nálunk az Alföldön egészen nagy gyülekezetek vannak, s egy településen belül van több gyülekezetünk - mondta a püspök.
-Annak idején régi, tradicionális gyülekezeti tagok, akik vasárnapról vasárnapra jártak istentiszteltre, azoknál jelentősége volt annak is, hogy híreket kaptak egymásról, amíg nem volt a kommunikáció ennyire erős, akkor a reggeli áhítaton, a vasárnapokon az volt a legfontosabb, hogy tudjanak egymásról, s az egyház szempontjából mindig az volt a legfontosabb, hogy olyan többlettel menjenek haza, ami építi őket, s amit tovább tudnak adni családjukban. Ez a tradicionális hagyomány kikopóban van, ellenben nagyon erős a vágy a mai emberekben, hogy valamilyen módon a transzcendenssel találkozzanak, különösen az ünnepkörhöz közeledve. Egyre inkább megtelnek szenteste a templomaink, egyre nagyobb az érdeklődés. Adventben a koszorúkészítésnek van még nagy népszerűsége. Amikor meghirdetünk egy ilyen kézműves foglalkozást, annyian érkeznek rá, hogy alig férnek be a terembe. Az emberek szívesen készülnek, hiszen a lelküknek van szüksége a felkészülésre. Adventkor felkészülünk Krisztus várására. Ami nem szebbé, nem boldogabbá teszi a mindennapjainkat, azt hagyjuk el. A szeretnek és jóságnak kell erősödnie, s egyre emberibb emberré kell lennünk - hangsúlyozta Kondor Péter.
-Amikor Jézus Jeruzsálembe bevonult, akkor előreküldte két tanítványát, mondván, hogy nem messze majd találnak egy házat, ahol egy szamarat a szamárcsikójával látnak, és azt hozzák el neki, hogy beteljesedjék a prófécia, hogy szamárcsikó hátán vonul be. Ők megtették ezt. Különös, hogy ott van egy hozsannázó, hallelújázó tömeg, akik a felső ruháikat dobják Jézus elé, hogy király méltósággal érkezzen, s ágakat vágnak a fákról. A másik oldalról ott van egy névtelen ember, Jézus elkéri tőle a szamarát. Mondhatjuk, hogy ez nem nagy dolog, de ha belegondoltunk, hogy hogyan tudunk ragaszkodni a dolgainkhoz,akkor mégsem egyszerű. Mi oda tudjuk adni azt, ami a miénk? Semmink nincs, ami ne Istentől lenne, mindenünk azért van, hogy őt szolgájuk. A névtelen ember olyan példát mutat, ami erre az új egyházi esztendőre is útmutatást ad. Isten kér minket, hogy segítsünk azoknak, akinek szüksége van rá. Készek vagyunk őt befogadni, s engedni, hogy rajtunk keresztül az ő szeretetét, békességét így vigye el családunkba, szeretteinkhez - zárta gondolatait a püspök.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!