Petőfis jubileumi gálaműsor


2019-11-29 19:23:59  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra, PPSG  | 


Petőfis jubileumi gálaműsor főképe
A Pápai Petőfi Sándor Gimnázium ezen a héten ünnepli az iskola új épületbe költözésének 25., a magyar-angol két tanítási nyelvű tagozat megalakulásának 10. évfordulóját. Ezen alkalomból számos programot, versenyt szerveztek a diákoknak. Csütörtök este gálaműsort tartottak a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületében.
A gálaműsor elején Bognár Anita, intézményvezető feladatokat ellátó intézményvezető-helyettes köszöntötte a megjelenteket.
-Színes, programokban gazdag hetet kínáltunk nemcsak saját diákjainknak, hanem a város és a Pápai Tankerületi Központ intézményeiben tanuló diákoknak is. Fotó, rajz, festmény és filmpályázatot hirdettünk középiskolásoknak névadónkhoz kapcsolódóan, hétfőn kiállítás nyílt jelenlegi és volt diákjaink fotóiból és képzőművészeti alkotásaiból. Ugyanezen a napon Petőfis iskolatörténeti vetélkedőt szervezett a történelem munkaközösség, a természettudományi munkaközösség nyolcadikosoknak pedig természettudományi vetélkedőt, a humán munkaközösség Petőfi szavalóversenyt hirdetett általános -és középiskolásoknak. Kedden egyik nagy álmunkat valósítottuk meg, az angol munkaközösség országos angol nyelvi Ki mit tud?-ja által, melyet hagyományteremtő szándékkal a két tanítási nyelvű középiskoláknak rendeztünk meg. Szerdán testnevelőink és iskolai védőnőnk jóvoltából PetőFitt néven sport és egészségnapot tartottunk, tele csupa érdekes és színes programmal. További programokban bővelkedik a holnapi nap, melyen pályaválasztási napot tartunk, ezt követően pedig egy zenés műsorral kedveskedünk diákjainknak, majd a Filmklub közönségtalálkozóval egybekötött vetítésével zárjuk jubileumi hetünket. Külön büszkeséggel tölt el, hogy mindez hatalmas összefogással jött létre, melyben az iskola minden pedagógusa és dolgozója részt vett, az országos verseny szervezésébe bekapcsolódó diákok emberfelettit teljesítettek. Köszönöm kollégáim és diákjaink munkáját, mert ahhoz, hogy az eddig eltelt 4 nap ilyen tökéletesre sikerült, erre volt szükség. Ezt csak így lehetett, hogy mindenki egy közös célért dolgozott. Így tették annak idején elődeink is - emelte ki Bognár Anita, aki köszönetet mondott nyugdíjas kollégáinak, egykori tanárainak a hittel, lelkesedéssel végigdolgozott évtizedekért, valamint pedagógus kollégáinak, a munkatársainak, az intézmény valamennyi jelenlegi dolgozójának tartalmas mindennapokért
-Ha mindezt így folytatjuk, ha cselekedeteinket áthatja az együtt munkálkodás öröme, akkor „Pápa oktatásáért 1994” felirat továbbra is azt tükrözi, hogy Petőfi városában nem csak múlt, hanem jelen és jövő is a „PETŐFI” -zárta gondolatait.
Dr. Áldozó Tamás polgármester először gratulált a kezdeményezéshez, mint mondta, fontos, hogy ezt a rendezvényt is megszervezték, hiszen a sok jó hangulatú egyéb program mellett kell valami más is, ami az iskolához köti a petőfiseket, és amire jó lesz majd visszaemlékezni.
Az ünnepélyen a polgármester két petőfis emlékét osztotta meg a jelenlevőkkel.
A jeles eseményen dr. Áldozó Tamás polgármester is köszöntötte az intézményt

-Érdekes volt átélni, igaz akkor még nem voltam képviselő, de lehetőségem volt a döntés hozók közelében lenni, akik arról döntöttek, hol is legyen az új Petőfi Gimnázium. Amikor egy gimnáziumnak helyet választunk, akkor azzal bátran mondhatjuk, hogy évszázadokra hatóan tervezünk. Évszázadokra hatóan hasonlítjuk a tereket, s változtatjuk meg mindazt, amit a városnak azon pontjáról addig gondoltunk. Több ötlet merült fel, s aztán végül az győzött, ahol most van az intézmény. Akkor az a helyszín még a város szélén is túl volt, s nehezen volt hihető, hogy egy gimnázium a város szélén is kiváló helyen lesz. Szerencsére ez jó fordulatot vett, s azzal, hogy már teljesen körbeépült és körbe fog épülni a következő években, így mondhatjuk, hogy a Petőfi markáns része továbbra is a városnak, szinte a belvárosnak. Elmentem az avatóünnepségre, azért mert pápai vagyok, s fontos volt nekem, hogy, egy új iskolával bővült a város, elmentem, mert petőfis voltam, vagyok és fontos volt megünnepelni, hogy néhány bizonytalan év után is egybemaradjon a tantestület, büszke voltam, hogy megépült az új gimnázium - mondta dr. Áldozó Tamás, majd a másik petőfis emlékét is megosztotta a megjelentekkel.
-A másik a tízről szól. Tizenegy éve történhetett, amikor dr. Kovács Zoltántól kaptam a feladatot, hogy a Pápára települő SAC program oktatási hátterét igyekezzünk előkészíteni, tárgyaljuk végig. Ez hosszú hónapokig tartó tárgyalás volt, és az egyik állomás az volt, hogy az Oktatási Minisztériumba kellett mennünk, ahol az államtitkárt arról kellett meggyőznünk, hogy nem képtelenség, hogy Pápán egyik évről a másikra az óvoda kis csoportjától a gimnázium negyedik osztályáig egyszerre minden évfolyamon angol-magyar kéttanítási képzés legyen. Erre korábban Magyarországon nem volt példa. Amikor a tárgyalóba bementünk, s beszélgettünk, akkor mondta, hogy ő is petőfis öreg diák. Innentől kezdve, tudtuk, hogy valami összetart bennünket, s nagy örömünkre, elindulhatott a kéttanítási program - tudtuk meg a polgármestertől, aki gratulált mindenkinek, aki az elmúlt 25 évnek részese volt, s a több ezer fiatalnak, akik a Petőfiben végeztek, s innen indult a pályafutásuk.
Dr. Kontrát Károly köszönetét fejezte ki a meghívásért, s elmondta, aki petőfis volt, az petőfis is marad mindig, s ezer szállal kötődik az alma materhez.
-Köszönettel és hálával gondolok tanáraimra, mert az iskola tanárai olyan útravalókat adtak, amelyek elkísérnek bennünket, s segítséget is adnak a nehéz feladatokhoz. 1974-ben érettségiztem, s nemrégiben tartottuk az osztálytalálkozónkat, ahol sok emléket felidéztünk, jó volt ezekre visszagondolni - mondta a parlamenti államtitkár, aki visszaemlékezett, arra az első képviselőtestületi döntésre, mely szerint újra indul a Református Kollégium és megmarad a Petőfi Gimnázium is - hangsúlyozta Kontrát Károly.
-Azzal gazdagítottuk Pápa város oktatását, ha újraindult Református Kollégium és megmaradt a Petőfi Gimnázium. Az iskola átadó egy gyönyörű vasárnapon volt és igazi ünnep volt az az egész városban. Az elmúlt 25 év, amihez ezúton is gratulálok, bebizonyította, hogy a képviselőtestület helyes döntést hozott, hiszen Pápa oktatásának értéke a Petőfi - tette hozzá, majd gratulált a tíz éves évfordulóhoz, s az egész jubileumi héthez, ami azt mutatja, hogy az iskolának vannak értékei, amit fel tud mutatni. Végül azt mondta, a petőfis diákok szerencsések, hiszen egy erős, büszke európai ország polgárai, egy gyönyörű városban tanulhatnak, egy kitűnő iskolában, kiváló tanároktól. Az elkövetkezendő 25 évre hasonló sikereket kívánt, a diákoknak pedig azt, hogy legyenek boldog emberek.
A diákok a Petőfi TV Stúdiójából jelentkeztek egy különkiadással

A köszöntők után a gálaműsor keretében jelenlegi és egykori petőfis diákok léptek fel. A Petőfi Stúdióból rendhagyó kívánságműsorral jelentkeztek, Diákok kérték, mi teljesítjük címmel. A gála második blokkjában olyan, egykori petőfiseket láthattak, akik kiemelkedő eredményeket értek el a zene, a tánc, az irodalom terén. A jubileumra számos egykori, de mára híressé vált diákjuk küldte el jókívánságait, üzeneteit.
A gálát színes lampionos színpadkép zárta, melyen a volt és a jelenlegi petőfisek működtek közre.
Isten éltessen Pápai Petőfi Sándor Gimnázium, boldog születésnapot magyar-angol két tanítási nyelvű tagozat!

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!