Az evangélikus templom titkai


2019-11-28 23:36:40  | cikk: ha  | 


Az evangélikus templom titkai főképe
Csizmadia László építész volt a vendége a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör november végi összejövetelének. Előadásában áttekintette a pápai evangélikus templom történetét, építészeti jellegzetességeit, a felújításokat, mai állapotát és a "Lutheránus sziget" elnevezésű projekt terveit.

Pápán a reformáció kezdetét követően az 1530-as évekből fennmaradt írásos feljegyzés szerint a lutheránusok imaházban tartották istentiszteleteiket, az első templomuk az 1700-as évek végén épült fel. A város földesura, Eszterházy Károly egri püspök 1784-ben adományozta azt a telket a gyülekezetnek, amelyen a mai templom is áll, az 1786-ra felépült kis imaháznak azonban ? a türelmi rendelet értelmében ? sem tornya és harangja, sem utcára néző ajtaja nem lehetett. Nem egészen száz évvel később Gyurátz Ferenc püspök adománygyűjtésbe kezdett, s néhány év alatt sikerült elegendő támogatást szerezni az építkezéshez. A régi imaházból csak az oldalfalak alapjait tartották meg. Az új templom építését Luther születésének 400. évfordulóján, 1883 tavaszán kezdték meg és 1884. október 26-án szentelték fel az épületet.

Nem csupán az evangélikus templomól volt szó, a történelmi hátteret is megvilágította az előadó

- Az udvar közepén álló neogótikus épület egy egyhajós evangélikus templom, U-alakú karzattal, Voyta Adolf építészmérnök munkáját dicséri - mondta az előadó. - Az első templom késő barokk stílusú volt, ennek maradványaira épült a mostani templom. A közelmúltban történtek felújítások, a tetőszerkezet, a héjazat, a bádogosmunkák elkészültek, de a faszerkezet, a torony, a belső tér felújításra szorul. A legnagyobb probléma, hogy vizesedik az épület, a belső műszaki állapot nem megfelelő, a padlószerkezet süllyed, a nyílászárók nem felelnek meg az előírásoknak - tette hozzá a szakember. A vizesedés penészedéssel jár együtt, drénezéssel ez megszüntethető, de a megnyugtató a megoldás a komplex templomfelújítás lenne, a belső és a külső tér, valamint a torony is megújulásra vár, hangzott el.

Az Insula Luterania, azaz a Lutheránus sziget tervei 2009-re nyúlnak vissza. Eszerint az udvaron a templom köré álmodták meg az iskolaépületet és a közösségi tereket. Az oltalom és a nyitottság jegyében a templom és az iskola egységét szem előtt tartva készültek tervek. Ezek a koncepciók az idők folyamán módosultak. Időközben elkészült a látogatóközpont, bővült az iskola, de még mindig nincs tornaterem és közösségi tér az oktatási intézményben. Jelen pillanatban nem áll rendelkezésre megfelelő pénzügyi forrás, így addig csupán tanulmánytervek készülhetnek, mondta Csizmadia László. Mindenesetre történt ingatlanvásárlás az Árok utcában és a Gyurátz utcában is, hogy a terület hiánya ne legyen akadálya az esetleges beruházásoknak, hangzott el az előadáson.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!