Világhírű művészek Pápán


2019-11-25 20:18:02  | cikk: ha  | 


Világhírű művészek Pápán főképe

A Musica Pannonica Reformata hangversenysorozat záróalkalmán egy szólisztikus triókoncertet hallhatott a közönség: a hegedű, a cselló és a zongora hármasa ezúttal új dimenziókat mutatott meg a művészeknek köszönhetően. Szabadi Vilmos hegedűművész, számos egyéb elismerés mellett Liszt-díjas előadóművész, Bartók-Pásztory-díjas tanszakvezető egyetemi docens és Onczay Csaba Kossuth- és Liszt-díjas, Bartók-Pásztory-díjas gordonakművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzor emeritusa lépett fel Németh-Vékes Erzsébet zongoraművésszel. Beethoven Esz-dúr triója és Mendelssohn D-moll zongoratriója szerepelt a műsorban, a művészeket és a darabokat Parola Csaba egyházzenész, zeneszerző és karnagy mutatta be a közönségnek.

Szabadi Vilmos és a hegedűje

Szabadi Vilmos művészközegbe született, édesapja hegedűművész volt, édesanyja énekes. Gyermekként őt a hangszer vonzotta, nem az énekhang, itt dőlt el pályája. Mint mesélte, amikor rádöbbent, hogy mennyi gyakorlással és lemondással jár ez a pálya, majdnem megfutamodott, de édesanyja nem engedte. Ma már a legnagyobb akadémiákon ad mesterkurzusokat, és a leghíresebb nemzetközi hegedűversenyek visszatérő zsűritagja. Fontos az iskola, de fontos a támogató családi háttér, mely a nyugalmat biztosítja a szárnyaláshoz. Szabadi Vilmos hegedűje tulajdonképp a mi hegedűnk, erről a művész mesélt nevetve, mert a hangszer állami tulajdon. 1985-ben Zubin Mehtának játszott egy próbajátékot, s a mester azt mondta, hogy minden nagyszerű, csak a hangszer borzalmas. Zubin Mehta ezt írásba adta, s a magyar állam ezután vásárolt meg egy cremonai mesterhegedűt, mely Laurentius Storionitól, 1778-ból való. Szabadi Vilmos ezzel kápráztatta el a pápai közönséget.

Onczay Csaba elismerően szólt az Ótemplom akusztikájáról

Onczay Csaba is művészcsaládba érkezett, szülei operaénekesek voltak, de ő a gordonka hangján kerezstül szól a közönséghez. Európa szinte valamennyi országában felépett már, s Ázsiában és Aerikában is ismerik a nevét. De nem csak szólistaként szerepel, hanem neves filharmonikus zenekarok csellistájaként is. Idén a japán kormány a „Felkelő Nap Rendje Aranysugarak a Nyakszalaggal” kitüntetést adományozta Onczay Csabának, melyet a zene területén a Japán és Magyarország közötti kapcsolatok előmozdításáért vehetett át, valamint azért, mert nagyban hozzájárult a fiatal japán zenészek képzéséhez és szakmai fejlődéséhez. Szerinte a tehetség és a szorgalom kézen fogva jár, mindegyik ugyanolyan szükséges a sikerhez, a teljes értékű művészi pályához.

A Musica Pannonia Reformata idei sorozatának ez volt az utolsó alkalma, de jővőre folytatódik. A műsort még egyeztetik a művészekkel, de miután véglegesítették az időpontokat, megvásárolhatóak lesznek a bérletek.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!