Portrévázlatok pápaiakról - Molnár Lajos könyve


2019-11-20 09:41:41  | cikk: Babos Petra  | 


Portrévázlatok pápaiakról - Molnár Lajos könyve főképe
Molnár Lajost elsősorban festőként, grafikusként ismeri a pápai művészetkedvelő közönség, de sokan tudják róla azt is, hogy lelkesen kutatja város helytörténetét. Most azonban megjelent Molnár Lajos hatodik könyve, Velünk éltek, legendák lettek - portrévázlatok pápaiakról címmel. A könyvbemutatón Pap Gabriella könyvtáros szólt dr. Hermann István könyvtárigazgató nevében a szép számban megjelentekhez. A könyvbemutatónak a Jókai Mór Városi Könyvtár adott otthont.
-A most bemutatásra kerülő kötetben 33 olyan pápai ember kerül elénk, akik az utóbbi 40-50-60 év meghatározó személyiségei, egyéniségei voltak. Tettek, akartak tenni, és többségében sikeres életet éltek a városban. Megsüvegelték őket, és érdemesek arra, hogy ezek a kis életrajzok bemutassák életüket vagy annak egy szeletét, felnövekvő, vagy még őket ismerő generációk részére. És nehogy azt higgyék, hogy ezután pihenni akar Molnár Lajos, vagy már csak festeni-rajzolni. Nem, igen érdekes forráskiadásba kezdett, amely a városunk múltjának egy szeletét, egy kicsike közösség életének négyévnyi villanásait mutatja be. Amióta ismerjük egymást, könyveket adtunk ki, kiállításokat rendeztünk, szerveztünk.
Molnár Lajosnak a hatodik könyve jelent meg

Végiggondolva az együttműködő kb. 20 esztendőt, azt jut eszembe, hogy Lajos a tipikus 20. század végi homo ludens, a játékos ember, aki az életet egy nagy, szép játékként éli meg, győzelmekkel, kisebb vereségekkel, de mindenütt a pozitívumokat, a szépet, a jót és a szeretetet látja... és ezt másokkal, a családjával, a barátaival, a környezetével, a munkatársaival és Önökkel is láttatni tudja - hangzott el a bemutatón.
Molnár Lajos a könyv kapcsán elmondta, a kötetben szereplő személyek a XX. század második felében többünknek kortársai voltak. Ha foglalkozás szerint soroljuk a könyv szereplőit, akkor a kultúrmunkástól a városvezetőig, a sportolótól a tanárig, az iparostól az edzőig, a művésztől a falu tanítójáig, az ellenállótól az egyházi személyig, a gazdasági vezetőtől a zenészig érne a sor. A könyv fejezetiben közzétett írások nem életrajzok, nem is életregények. Ezek írás-formátumban közzétett portrévázlatok. Információkkal gazdagon színesített nemes pályaívekről, megküzdött életekről, emberséges jellemekről, velünk együtt élt idevalósiakról szól a kötet. A szüleink, a testvéreink, a rokonaink, a barátaink, a szomszédjaink, de akár mi is az utcán, vagy másutt jártunkban-keltünkben szembetalálkozhattunk a megemlegetett személyekkel, mert:Velünk éltek. Ők is velünk azonos hús-vér, gondolkodó és cselekvő emberek voltak, csupán valamilyen területen jobban kitűntek. Azért is örökítette meg őket egy könyv formájában, mert tiszteletet érdemelnek és eközben azt is mondhatjuk: legendák lettek, hiszen olyanokról akart írni, akik példát mutattak, s személyesen Molnár Lajos is ismerhette őket.
A könyvbemutatón sokan vettek részt

A könyvben az ajánlást Üveges Bence történész, politológus készítette. Mint írta, egy kisváros egykori lakóiról van szó, akik a maguk módján nagy hatással voltak a környezetükre. De még inkább emlékezésükről, arról, amit maguk mögött hagytak a továbbélők fejében, emlékfonalaikról, amelyek révén belekeveredtek egy szellemi gomolyagba, amit jobb híján pápai identitásnak nevezhetnénk.
-Még nagyobb élményben lesz része, ha a szerző emlékei nyomán a sajátjait is felidézi, lépten-nyomon elmereng, vagy ha éppen életkora okán - mint nekem - saját tapasztalatai nincsenek, megkérdezi az élő szemtanúkat és megpróbálja elképzelni, milyen is volt az élet Pápán pár generációval korábban. Ha így tesz, biztos vagyok benne, hogy közelebb fogja magát érezni a városhoz, egy kicsit pápaibb lesz - írja Üveges Bence a könyv ajánlójában.
A könyvbemutatón Üvegesné Ozorai Hortenzia és dr. Hodásziné Pingitzer Andrea középiskolai tanárok olvastak fel részleteket a kötetből.
A könyvbemutató után a szerző dedikálta is a megvásárolt köteteket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!