Nemzetközi galambkiállítás a Sportcsarnokban


2019-11-18 17:26:34  | cikk: Haraszti Gábor  | 


Nemzetközi galambkiállítás a Sportcsarnokban főképe
18 ország kiállítója közel 1000 galambját hozta el a pápai Városi Sportcsarnokba, ahová többek között német, belga, francia, dán, cseh, lengyel, holland tenyésztők is legszebb egyedeikkel érkeztek.

A nemzetközi esemény a Magyar Sirályka Fajtaklub, az Európa Sirályka Fajtaklub, a Komáromi Bukó Fajtaklub valamint a V-85 Pápai Galamb- és Kisállattenyésztők Egyesülete összefogásának eredményeképpen valósult meg. A rendezvény több szempontból is rendhagyó volt, korábban ugyanis soha nem rendeztek még Kelet-Európában ilyen szintű és méretű kiállítást, illetve ezen a hétvégén ünnepelte fennállása 60. születésnapját a pápai egyesület. Az ünnepélyes megnyitón dr. Áldozó Tamás polgármester és Luc Kerkhofs, az Európa Sirályka Fajtaklub (EMC) elnöke köszöntötte a megjelenteket, előbbi gratulált a pápai tagoknak, hogy időt és energiát nem sajnálva mindent megtettek azért, hogy egy ilyen nagyszabású bemutatót Magyarországra, azon belül is Pápára el tudjanak hozni.

Az európai szövetség belga elnöke történelminek nevezte a rendezvényt, hiszen mint mondta, a berlini fal leomlása óta nem volt példa arra, hogy ebben a térségben találkozhassanak a sportág képviselői. Az elnök is a legmagasabb szinten dicsérte az összejövetel rendezését és színvonalát.

A kiállításon több fajta képviseltette magát, a legnagyobb számban az úgynevezett keleti sirálykával lehetett találkozni, melynek eredetéről dr. Pintér József Zsolt, a pápai egyesület és az országos szövetség elnöke mesélt.

- A keleti sirályka Kelet-Ázsiából és a Közel-Keletről származik - innen is kapta nevét - tenyésztésük nehézsége nagyrészt abból adódik, hogy maguk nem képesek felnevelni utódaikat. Jómagam 1986 óta tenyésztem ezeket a madarakat, akkor találkoztam velük először, az fogott meg bennük, hogy nagyon szelídek, akik meghálálják a gondoskodást. Egyik szemmel látható jellegzetessége, hogy gyakorlatilag nincs csőre, ami miatt rosszul nevel fiókákat, nem tudja etetni őket, dajkagalamb alkalmazása nélkül elképzelhetetlen lenne a tenyésztésük.

A kiállításon természetesen a bírálatok sem maradtak el, a zsűri 21 egyedet választott fajtája legszebbjének.

- A madarakat a versenyeken képzett bírák pontozták annak megfelelően, hogy mennyire közelítették meg az elfogadott fajtaleírást. Az ideált a kitenyésztő ország szakmai szervezete határozta meg. Úgy gondolom, a tenyésztőtársak jó munkát végeztek, színvonalas volt a kiállítás.

A pápai klub elnöke hozzátette, komoly tervekkel vágnak neki a 2020-as esztendőnek, melyet hazai- és nemzetközi versenyek, továbbképzések, szakmai konferenciák is színesítenek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!