Emlékdiplomások köszöntése


2019-11-16 15:29:34  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Emlékdiplomások köszöntése főképe
Hat emlékdiplomás pedagógust köszöntött pénteken délután Pápa Város Önkormányzata. A városháza üléstermében tartott rendezvényen az ünnepelteknek és hozzátartozóiknak a Türr István Gimnázium és Kollégium 7. osztályos diákjai adtak műsort, majd Cseh Sándor, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának főiskolai tanára mondott köszöntőt. Úgy fogalmazott, e jeles ünnepen sorban állnak a köszöntők: elsősorban a tanulók, mert a tanító szeretett és tudta, mit kell tenni. Köszönti az ünnepelteket a szűkebb környezet, a város, azért a nevelő munkáért, amivel olyan közösséget alakítottak ki, amely hasznos tagja ennek a szűkebb környezetnek, de a köszöntők sorában ott van az ünnepeltek alma matere is.
-Az alma mater feladata, hogy példát adjon a szakmaiság és az emberség terén. Önök példák lettek, letisztult életszemlélettel, értékrendszerrel rendelkeznek, ezért szól a köszönet a mai napon önöknek - mondta a főiskolai tanár, felidézve, mind az aranydiplomások, mind a vasdiplomások nagyon nehéz időszakban kezdték meg pedagógusi pályafutásukat.
Cseh Sándor főiskolai tanár a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Kara nevében köszöntötte az emlékdiplomásokat

Dr. Áldozó Tamás polgármester személyes emlékeket idézve üdvözölte az emlékdiplomásokat, mosolyogva állapította meg, hogy diákkorának összes énektanára - Peidl Lászlóné és Sudár Imréné - jelen van az ünnepségen. A városvezető valamennyi emlékdiplomásnak kifejezte jókívánságait.
-Az önkormányzat nevében köszönöm a katedrán eltöltött éveiket, jó egészséget kívánok, sok-sok találkozást a tanítványokkal és sok örömet ezekben a találkozásokban - mondta.
Dr. Áldozó Tamás polgármester kedves, személyes emlékeket is felidézett

Az emlékdiploma átadón Venczel Csaba önkormányzati képviselő, iskolaigazgató, pedagógus mondott ünnepi beszédet, és ő is személyes emlékek felidézésével kezdte gondolatait. Szólt arról, hogy a pedagógusok munkája mennyire másképp szerveződik ma, mint egykor, de szólt a tanítók, tanárok mindenkori felelősségéről és feladatairól is.
-Bizonyára önök is megtapasztalták az osztálytalálkozókon, hogy az örök diákok arra emlékeznek vissza szívesen, akiknek szerették az óráit. Nem a tantárgy, a tananyag, a tankönyv, a terem dekorációja és az interaktív tábla a legfontosabb egy diák számára, hanem az a szeretet, amely tanítóikból, tanáraikból sugárzik, az az alkotó légkör, mely az ő foglalkozásaikat jellemzi. Szeretet és közösség, ez a két fogalom, melynek igénye, hiánya, vagy beteljesülése és kölcsönhatása jelentősen befolyásolta az emberiség fejlődését - fogalmazott, kiemelve, a szeretet és közösség alapvető értékét örökítik tovább évezredek óta a tanítók. Úgy fogalmazott, a tanítókra tekinthetünk prófétaként, apostolként, ideológusként, lelkészként, pszichológusként, de ha szükséges pótszülőként, olyan hivatás gyakorlóiként, akik nemcsak foglalkozási időkeretükben, aktív munkaidejükben, de nyugdíjasként is tanítanak, szolgálnak és szeretetteljes közösséget formálnak környezetükben.
Venczel Csaba önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet

-Minden település értéktárában ott kell, hogy legyenek pedagógusai. Az, hogy pápaiként büszkék lehetünk arra, hogy országszerte iskolavárosként, Dunántúl Athénjaként tisztelik lakhelyünket, az arra kötelez minket, hogy büszkék legyünk azokra a pedagógusokra, akik naggyá tették és napjainkban is naggyá teszik ezt a várost. Önök értékesek számunkra, adja a jó Isten, hogy minél tovább tanulhassunk önöktől, számíthassunk önökre!
Bódi László arany emlékdiplomát vehetett át

Az ünnepi köszöntőket követően Cseh Sándor és dr. Áldozó Tamás adta át az ünnepelteknek az emlékdiplomájukat. 50 évvel ezelőtt szerzett pedagógusi diplomát, így arany emlékdiplomát vehetett át dr. Bévárdi Sándorné, Győrffy Györgyné, Peidl Lászlóné és Bódi László. 65 évvel ezelőtt vette át pedagógus diplomáját, így vas emlékdiplomával köszöntötték Sudár Imrénét és Szűcs Gézánét.
A rendezvény végén az önkormányzat vendégül látta és kötetlen beszélgetésre invitálta az ünnepelteket és jelenlévő hozzátartozóikat.
Erzsi néni büszkeséggel gondol vissza tanítványaira

Sudár Imréné Erzsi néni, aki 65 évvel ezelőtt, 23 évesen kezdte meg pedagógusi pályafutását rendkívüli derűvel, szeretettel mesélt a katedrán eltöltött éveiről. 1954-ben végzett a Pécsi Állami Pedagógiai Főiskolán ének-zene-testnevelés szakon. Zenei indíttatását a családból hozta, de óvónénijének hangja és az iskolai kórusokban eltöltött évek is erősítették elhatározásában, a sport terén pedig szintén eredményes volt, így megragadta az akkor - egyetlen egyszer - indított ének-zene-testnevelés szak nyújtotta lehetőséget. Az iskola elvégzése után hazatért Pápára és a Hámán Kató Általános Iskolában kezdett tanítani, először testnevelést, aztán bekapcsolódott a zenei oktatásba és végül ez utóbbi lett a hivatása. 17 éven át tanított a mai Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolában és közel két évtizeden át dolgozott a Petőfi Sándor Gimnáziumban.
-Nagyon boldog vagyok, hogy ezt a pályát választottam, embereket, barátokat kaptam, hivatásszerűen szerettem a szakmámat. Nekem nem volt nehéz ez a pálya, persze voltak nehézségek. Amikor a hang megszólal, akkor a szív szólal meg és ez csodálatos érzés - mesélte, hozzátéve, nagyon sok élményt és sikert élt át tanítványaival, az pedig külön öröm számára, hogy nagyon sok diákja követte őt a pedagógusi pályán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!