Négy épületen dolgoznak a kivitelezők az energetika projekt keretében


2019-11-15 20:43:36  | cikk: HuHa  | 


Négy épületen dolgoznak a kivitelezők az energetika projekt keretében főképe
Közel 300 millió forint támogatást nyert el az önkormányzat a város közintézményinek energetikai korszerűsítésére. A pályázatban öt épület megújítását tervezték, ezek közül négyben már folyik a munka, sőt jelentősen előrehaladt a kivitelezés, annak ellenére, hogy az elmúlt napok nem kedveztek a kültéri munkáknak.
A külső hőszigetelés zajlik a Nátus Konyha épületén

Elsőként, október közepén az ESZI Teveli Úti Otthonházánál és a Jókai Mór Városi Könyvtárnál indult meg a kivitelezés, azóta pedig már folyik a munka a Nátus Konyha és a Vörösmarty Út Otthonháznál is. Az elvégzendő feladatok többségében azonosak minden helyszínen, az épületkülső hőszigetelése mellett nyílászáró cseréket végeznek, korszerűsítik a fűtési rendszert, napelemes és napkollektoros rendszert építenek ki, ahol szükséges a tető szigetelését is elvégzik.

A héten dr. Áldozó Tamás polgármester és Rádi Róbert, a projektet koordináló cég ügyvezetője tekintette át a munkálatokat. A Nátus Konyha épületén folyó munkát nézték meg, ahol a konyha vezetője, Ősz Andrea arról adott tájékoztatást, hogy a kivitelezés rendben zajlik és nem akadályozza mindennapi munkavégzésüket.
-Konyhánk a felújítás idején is 100 százalékon üzemel, az udvarunk elég kicsi alapterületű, ezért folyamatosan egyeztetünk a kivitelezőkkel a fennakadások elkerülése érdekében. Ez eddig nagyon jól megy, a kivitelezők partnerek ebben - közölte érdeklődésünkre. Ősz Andrea hozzátette, a konyhának rendkívül nagy a fűtendő légköbmétere, remélik, hogy az energetikai felújítás jelentősen csökkenti majd az ezzel kapcsolatos költségeiket és hatékonyabban tudják üzemeltetni az épületeket.
Rádi Róbert ügyvezető, dr. Áldozó Tamás polgármester és Ősz Andrea, a konyha vezetője (balról jobbra) egyeztetett

Rádi Róbert ügyvezetőtől megtudtuk, mind a négy épület esetében a terveknek megfelelően, jó ütemben és jó minőségben halad a munka. Mint mondta, a Nátus Konyha épületére már felszerelték a napelemeket, jól halad az épület szigetelése, a következő munka pedig a napkollektorok felszerelése lesz.
-A Teveli Úti Otthonháznál közel 85 százalékos készültségi fokon áll a kivitelezés, az épületszigetelést és színezést befejezték, most a födém szigetelése zajlik, ezen túl néhány nyílászárót kell kicserélni és az új kazánt beépíteni - tájékoztatott.
A könyvtárnál csaknem teljesen elkészült már a homlokzati hőszigetelés, ezt követően a napelemeket helyezik el az épületen. Az ESZI Vörösmarty Úti Otthonházánál kezdődött meg legkésőbb a kivitelezés, ott most a lábazat és az épület külső szigetelését végzik.
-Összességében elmondható, hogy a munkálatok 60 százalékos készültségi fokon állnak - mondta az ügyvezető. Rádi Róbert arról is szólt, a külső munkálatokkal várhatóan az igazi tél beállta előtt végeznek az építők, ezt követően a fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatos belső munkákat végzik majd el. Az új kazánok már megérkeztek, beszerelésüket a kivitelező nagyon gyors határidővel vállalta.
A Teveli Úti Otthonház szigetelése már elkészült

-Mindegyik projekt által érintett épületben fontos önkormányzati feladatot látunk el, vagy kötelező, vagy önként vállalt feladatot - jelentette ki dr. Áldozó Tamás polgármester, aki a beruházás jelentőségét emelte ki. Mint mondta, a Nátus Konyha a gyermekétkeztetés kulcsintézménye és mivel hosszú távon úgy tervezik, hogy ebben az épületben, az itt dolgozókkal kívánják ellátni a feladatot, fontos, hogy a konyha jó körülmények között működjön. A cél, hogy az épületek működésére minél kevesebb pénzt kelljen felhasználni, a megtakarításokat pedig újabb beruházásokra fordíthatják.
A lábazatot is szigetelik a Vörösmarty Úti Otthonháznál

-A Napsugár Bölcsődénél lassan letelik az első teljes év, ami lehetővé teszi az éves összehasonlítást. Mi most azt látjuk, hogy jelentős a megtakarítás. Az előzetes becslések 30-40 százalékos költségcsökkenésről szóltak, bízunk abban, hogy ezt visszaigazolja az éves összehasonlítás. Hasonló eredményt várunk a többi intézménytől is, bár nyilván ez nem lehet ökölszabály és nem várható el mindenhol, hiszen az épületek megelőző műszaki állapota is különböző volt - magyarázta a városvezető. Arról is tájékoztatott, a projektben érintett ötödik épület a Városi Sportcsarnok, annak a kivitelezői közbeszerzési felhívása a jövő héten jelenik meg, de azt az épületet több más beruházás is érinti.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!