Új járdát kapnak a Második utcaiak


2019-11-14 18:28:42  | cikk: HuHa  | 


Új járdát kapnak a Második utcaiak főképe
Újabb tókerti utca gyalogosfelülete újul meg az év végéig, ha az időjárás engedi a kültéri munkát, ezúttal a Második utcaiak örülhetnek, hogy a régi, rossz minőségű járófelület helyett esztétikus, biztonságosan használható járdát kapnak. A munka már megkezdődött, az Aradi utcai kereszteződéstől a Bakonyér irányába, a páros oldalon. A kivitelezést a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. végzi.
A páros oldalon hiányos aszfaltos felületen, a páratlan oldalon rossz minőségű cementlapokon közlekedhettek idáig

A tegnapi helyszínbejáráson Bakos László, a városrész képviselője úgy fogalmazott, jó döntést hozott az önkormányzat, amikor a felújítandó járdák közé bevette a Második utcát, hiszen a régi járófelület megrongálódott, több helyen hiányos volt.
-Az előző hetekben a sétáim során találkoztam az itt élőkkel, ők már felfigyeltek rá, hogy felhalmozták a kivitelezők az építési anyagokat és nagyon örültek, hogy ez az utca is bekerült a járdafelújítási programba, sőt várják a folytatást is - mondta el tapasztalatait a képviselő.
Rádi Róbert ügyvezető, dr. Áldozó Tamás polgármester és Bakos László önkormányzati képviselő (balról jobbra) az Aradi utcai kereszteződésnél

A 20 millió forintos beruházással közel 600 méter hosszan újul meg a Második utca - tudtuk meg Rádi Róberttől, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetőjétől.
-A járda hossza 595 méter, területe 774 négyzetméter, a megépítendő szegély hossza pedig szintén 595 méter - sorolta a műszaki adatokat. Hozzátette, felújítás az Aradi utcai kereszteződéstől a Bakonyér hídig tart és mindkét oldalt érinti. Ezen a környéken már a Második utcát keresztező Nagyváradi utcában korábban megépült az új járda, így itt is összefüggő felújított terültek alakulnak ki.

Az építési munka jelenleg a páros oldalon, a felújítandó szakasz első harmadán zajlik, itt a régi aszfaltos járdát már felbontották és megkezdték az ágyazat kialakítását, amit majd a térkő lerakása követ. A beruházás nehézségét itt az jelenti, hogy az utca nagyon keskeny, így ahhoz, hogy az itt élők és erre közlekedők életét minél kevésbé zavarja a munka, nagyon átgondoltan helyezik el az építési anyagokat, sűrűbben szállítják el a bontott törmeléket és fokozottan figyelnek a munkagépek közlekedésére. Nehézséget okozhat a munkavégzésben a sok csapadék is, hiszen a talaj víztelítettségére tekintettel kell lenni.
A páros oldal első harmadán már felbontották a régi járdát és zajlik az új alépítmény kialakítása

Az idei esztendő utolsó járdaépítése kapcsán dr. Áldozó Tamás már a jövő évi tervekről beszélt. Emlékeztetett, a Tókertben 2015 óta a tizedik járda újul meg és már ismert a tizenegyedik is, hiszen a Gróf úti járófelület újjáépítésére pályázati forrást nyert el a város, így jövő év elején ezzel folytatódhat a munka. Ezen túl is vannak már konkrét elképzelések, az első félévben Kéttornyúlakon és az Áchim András utcában is tervezik a gyalogosfelület megújítását. Hangsúlyozta, 2015 óta közel 50 járda épült újjá városszerte és ezt kívánják tovább folytatni, tartva azt a tervet, hogy évente 100 millió forintot fordítanak erre a célra.

A polgármester a Tókert kapcsán egy másik utca közlekedésének rendezéséről is szólt. A Harmadik utcában iskolaidőben uralkodó tarthatatlan állapotok megszüntetésére a Munkácsy-iskola környékén az utca egyirányúsítását tervezik, később pedig - pályázati források felhasználásával - a gyalogos és kerékpáros közlekedést is szeretnék biztonságosabbá tenni a Harmadik utca komplex átalakításával. Erre, mint mondta, a következő európai uniós költségvetési ciklusban szeretnének pályázni.
Forgalomkorlátozásra kell számítani a Második utcában

Dr. Áldozó Tamás egy korábbi megjegyzésére is emlékeztetett, mely szerint a családi házas övezeteken túl a lakótelepi környezetben is szeretnék megkezdeni a közlekedési infrastruktúra megújítását. Ez azonban túlnyúlik a járdafelújításokon, hiszen a lakótelepeken a parkolókkal is van feladatuk. Van, ahol a kapacitásokat kell bővíteni, de olyan is, ahol a parkolót meg kell építeni. Ilyen például az Igal lakótelep.
-Nagyon szeretném, ha a 2020-as költségvetésben az igali parkoló megépítése helyet kapna. Úgy látjuk, erre jó esélyeink vannak - közölte.
A jövő évi beruházásokról a város költségvetésében határoz a képviselő-testület és az évközi bevételek alakulásának függvényében évközben újabb járdaépítésékről is dönthetnek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!