Jó programok, rossz időjárás az újbor ünnepén


2019-11-10 23:51:34  | cikk: HuHa  | 


Jó programok, rossz időjárás az újbor ünnepén  főképe
Túlzás lenne azt állítani, hogy borosüvegek dugóinak cuppanásától volt hangos ma az Esterházy-kastély udvara, hiszen az estig kitartó eső miatt csak kevesen látogattak el a Szent Márton-napi Újbor Ünnepére, akiknek azonban nem szegte kedvét a barátságtalan idő, azok ismét találhattak kedvükre valót a programok, no és persze az ételek, italok között.
Kézműveskedés a Kópé-Várban, középen Somogyiné Böröczky Szilvia játszóház-vezető

A kisgyermekes családok közül keveseket tartott vissza a rossz idő a Liba-Tour családi játszóház állomásainak meglátogatásától, hiszen csaknem annyi résztvevőt regisztráltak az egyes helyszíneken, mint az elmúlt években. Előkerült a gumicsizma, az esernyő és az esőkabát, szülők és gyermekek magukhoz vették játékos kedvüket és alkotási készségüket, így indultak útnak és járták végig az egyes helyszíneket. Somogyiné Böröczky Szilvia, a Kópé-Vár kulturális szervező munkatársa elmesélte, a kedvelt játszóhelyen az ünnephez és az évszakhoz illő díszeket készíthettek a gyermekek.
-Úgy készültünk, hogy az egészen picik és a nagyobbak is tudjanak ügyeskedni, így négyféle elfoglaltságot kínálunk. A legkisebbek színezéssel és festéssel varázsolhatják elő az elbújt Mártont és libáit a képről, a nagyobbak pedig őszi ajtódíszt és libás hűtőmágnest készíthetnek - mondta el érdeklődésünkre, hozzátéve, volt, aki mindent kipróbált, mások egy-egy feladatot oldottak meg, de mindenki elégedetten távozott a Kópé-Várból.
Faragó-Horváth Liána őszi ajtódíszt is készített

Faragó-Horváth Liánával és édesanyjával szombaton az Esterházy-kastélyban találkoztunk, ma pedig a Kópé-Várban futottunk össze. A hétéves kislány lelkesen díszítette a papírból készült, őszi termésekkel dekorált ajtódíszt.
-Szeretek kézműveskedni - jelentette ki mosolyogva és már sorolta is, hogy voltak a kastélyban, a Pannónia Reformata Múzeumban és minden alkotómunka nagyon tetszett neki.
-Itt most libás hűtőmágnest és ajtódíszt csináltunk - mutatta büszkén a makk alakú felsőrészből és levelekből álló művet - kivágtam a formákat és választottam hozzá két babot és egy gyöngyöt, meg színes szalagot. A makknak babból ragasztottam szemeket és filccel megrajzoltam a száját.
Lengőteke és kékfestő liba - a Kékfestő Múzeum játékot kínált a családoknak

A Kékfestő Múzeumban lengőtekével játszhattak a családok, a Pannonia Reformata Múzeumban Szent Mártonhoz kapcsolódó kvízjátékkal és libás csokitartóval fogadták a látogatókat, az Esterházy-kastélyban pedig a vaníliás kiflisütés mellett levendulás díszt készíthettek. A Liba-Touron résztvevők nemcsak az alkotás örömét élhették át a játszóházban, de a szerencsések még ajándékot is kaphattak, hiszen a játék zárásaként a rendezvénysátorban értékes nyereményeket sorsoltak ki a szervezők.
Sok nyereményt sorsoltak ki a szervezők

A nyereménysorsolást a színpadi produkciók szünetében tartották, hiszen ma is változatos műsorszámok szórakoztatták a kastélyudvarba látogatókat. A színpadon a Bakonyjákói Nefelejcs Vegyeskar, a Tapolcafői Nyugdíjas Klub és a Pápai Nyugdíjas Egyesület adott műsort, őket pedig a Megafon Zenei Egyesület követte, akik ismert slágerekkel léptek fel és hangolták derűsre a vendégek lelkét. És bár ezúttal nem telt széksorok fogadták előadásukat, a csoportok szívüket-lelküket beleadva álltak a közönség elé.
Ismert slágereket énekelt a Megafon

Ugyanezt a lelkesedést láthatták a Kolompos Együttestől is az érdeklődők, a gyermekeket és felnőtteket is dalra fakasztó zenekar interaktív előadása a muzsikát, a táncot és a mókázást ötvözte, közben pedig sok érdekességet is megtanulhattak a gyermekek a különböző hangszerekről.
Nagy Zoltán, a zenekar vezetője hírportálunknak úgy fogalmazott, számukra küldetés, hogy a magyar népzenével, a magyar néphagyományokkal, a hagyományos hangszerekkel megismertessék a fiatalokat.
-Mi nem azért alakultunk, hogy van egy rés, ahová majd betör az együttes, hanem egyszercsak megéreztük a gyermekekkel való foglalatoskodás során, hogy milyen jó lenne, ha a magyar népzenék, a magyar néphagyományok minden óvodába eljutnának sok vidámsággal, játékkal, közös énekléssel és táncolással. Erről az útról mi nem tértünk le, pedig nem volt biznisz - mesélte hitvallásukról.
Nagy Zoltán, a Kolompos együttes vezetője

A pápai előadásra is sok hangszert hoztak magukkal, elsősorban olyanokat, amik a falusi bandák alaphangszerei voltak, így hegedűt, brácsát, bőgőt, de hoztak furulyát, dobot, ütőgardont, tamburabrácsát, tamburát, számos csörgő-zörgő kelléket, sőt még gitárt is, ami kissé eltér ettől a zenei világtól, de egyes játékokhoz használják. A gyermekeknek egyesével is bemutatták a hangszerek tudását és közösen egy-egy állathoz társították a felcsendülő hangokat. A kicsik együtt énekeltek, játszottak, táncoltak a zenészekkel, akik remekül megtalálták a hangot nemcsak az apróságokkal, de a felnőttekkel is.
A felnőttek is szívesen bekapcsolódtak a játékos előadásba

Természetesen a zenekarvezető sem kerülhette ki a kérdést, hogy szereti-e a bort és a libából készült ételeket. Nagy Zoltán elmesélte, újbort még nem ivott, de például a tegnap esti szereplések után otthon elfogyasztott egy pohár Tokaj-Hegyaljáról való bort, ami nagy kedvence.
-A libát itt fogom megkóstolni, mert nagyon szeretem a sült libacombot, főleg, ha van hozzá lilakáposzta, hiszen novemberben ez kötelező, vagy legalább is régen az volt - árulta el.
Sok hangszer, sok móka, sok közös éneklés

Borból és libából készült ételekből volt bőven az Esterházy-kastély udvarán, előbbiről a Somló Gyöngye Pincészet, a Soma Pince, a Koronczai Pincészet, a Mokos Pince és a Polgár Pincészet gondoskodott, utóbbival pedig a Galéria Bisztró készült. Valamennyien visszatérő szereplői a pápai gasztronómiai rendezvényeknek, így számíthattak törzsvendégeikre is. A szombati nap jó forgalmat, nagy nyüzsgést hozott, ám vasárnap kevesebb vendég kereste fel a faházakat a rossz idő miatt.
Az eső nem kedvezett a rendezvénynek

Sólyom Péter, a Soma Borpince tulajdonosa arról mesélt, a megszokott magas minőséget és rendkívül változatos kínálatot hoztak ezúttal is Pápára, 33 féle bort kínáltak a látogatóknak. A legnépszerűbb az olaszrizling, a cserszegi fűszeres és a rizlingszilváni-zenit cuvée volt, de jól fogyott a jégbor és a zeusz is.
-Ilyenkor már a forraltbor is megjelenik a kínálatunkban, hozzuk az ismert borainkat, viszont a technológiánk miatt mi később jövünk ki az újborokkal - ismertette, annyit azonban elárult, az idei, nagyon jó évjárat lesz minőségét tekintve, és bízik abban, hogy a karácsonyi vásáron már a pápaiak is megkóstolhatják az újboraikat.
A Soma Borpince mindig szívesen jön Pápára

-Mennyiségre nem, de minőségre kimagaslóan jó borok készülnek az idén, a természet kicsit szűkölködött csapadékban, így mennyiségre kevesebb bor lesz, de az óriási beltartalommal és értékekkel rendelkezik. A nagyon egészséges szőlőből nagyon jó borokat lehet készíteni, zamatos, ugyanakkor nem nagyon kemény, savas borokat, hanem lágy, gyümölcsöseket - mondta el a szakember.
Bőséges választékot kínáltak

Szent Márton napjáról a liba sem hiányzott, a Galéria Bisztró ezúttal is gondolt arra, hogy a libaételek jól illeszkedjenek a rendezvényen megjelenő borkínálathoz és mindenki megtalálja a kedvenc párosítást.
-Természetesen nagyon sok libacombbal készültünk, de hoztunk libamájat is az ínyenceknek és töltöttünk libakolbászt. Kis csomagokkal is készítettünk, libatöpörtővel és libamájjal zsírjában, amit haza is vihettek a vendégek - mondta el kínálatukról Orbán László üzletvezető. Konyhai titkaikból annyit árult el, volt, amit kemencében sütöttek több napos pácolás után, volt, amit vácuum tasakban konfitáltak.
Sült libacomb - enélkül nincs Szent Márton-napi lakoma 

A gasztronómiai szakember a libaételekhez bátran ajánlotta a vörösbort és a fehérbort is. A libamájat úgy készítették el, hogy a somlói borok és a fehérborok is passzoljanak hozzá, a libacombot pedig vörös káposztával kínálták, amihez vörös és rozé borok illettek.

A szombati nap számukra is sok vendéget hozott, a vasárnapi esőben kevesebben keresték őket, de a hagyományokhoz ragaszkodókat az eső sem riasztotta el a rendezvényen elfogyasztott libalakomától.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!