Először csak óvatosan egy-két cseppet, utána majd lassan lehet többet-többet


2019-11-09 23:48:56  | cikk: HuHa  | 


Először csak óvatosan egy-két cseppet, utána majd lassan lehet többet-többet főképe
A címet adó bordal részlet is elhangzott a szombat esti mulatságon, melyen remek hangulatban ünnepelték a vendégek Szent Márton napját. De kezdjük az elejétől a történetet... 
Forraltbor kortyolgatáshoz, torkot forrósító pálinka kóstoláshoz kedvet csináló időjárást hozott a Szent Márton-napi Újbor Ünnepe az Esterházy-kastély udvarába. A leszálló esttel érkező hideg azonban nem zavarta a mulatni vágyókat, sokan ellátogattak a már hagyományos helyszínre, hogy megkóstolják az új- és óborokat, libából készült étellel gondoskodjanak a következő esztendő bőségéről és megtekintsék a szórakoztató programokat.
A hideg idő ellenére megtelt a rendezvénysátor a kastélyudvarban

A hétvégi rendezvény első napján előbb a Tókerti Óvoda apróságai idézték fel a Szent Mártonhoz kapcsolódó legendát és libás dalokat énekeltek, majd az Egyházaskeszői Néptánccsoport adott műsort, végül pedig a Honvéd Bajtársi Klub Vidám Nagyik Dalköre örvendeztette meg boros nótákkal a népes közönséget.
A kis óvodások kedves műsora nyitotta a hétvégi programot

Az ezt követő megnyitóra a színpadon felsorakoztak a Somlói Bor- és Pálinka Lovagrend tagjai, a rendezvény vendégeit pedig dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte. A városvezető megemlítette, a keresztény Európa ünnepkörei között számos olyan van, mely valamelyik szenthez kapcsolódik, és amelyhez akár városunkban is rendezvények kapcsolódnak. A hagyomány szerint Szent György napjához az állatok legelőre való kihajtása kötődik - nálunk ehhez kapcsolódott az Agrárexpo -, Szent Mihályhoz az állatok behajtása, Szent Mártonhoz pedig a számadás, az elszámolás.
A szentekhez kötődő ünnepekről is szólt a polgármester

-Az sem véletlen, hogy itt a Kárpát-medencében két emblematikus dolog is van, amit minden évben megünneplünk: ilyen az új kenyér ünnepe és az új bor ünnepe - emlékeztetett, hozzátéve Szent Márton püspöknek is van kötődése a Kárpát-medencéhez, hiszen a feltételezések szerint vagy Szombathelyen - az egykori Savaria területén -, vagy Szent Márton hegyén - a mai Pannonhalma területén született.
-Azt mondhatjuk, mi innen a Kárpát-medencéből igen sok jót adtunk a keresztény Európának - összegezte. A polgármester arról is szólt, jól döntöttek, amikor Szent Márton napját is a városi nagyrendezvények közé emelték, hiszen minden évben sokan eljönnek a programra, megkóstolják az újborokat és esznek a libaételekből. A városvezető beszéde végén kellemes borozgatást, a libához jó étvágyat, a műsorokhoz pedig jó szórakozást kívánt.
Dr. Áldozó Tamás jó étvágyat kívánt a libaételekhez

A megnyitó ünnepségen dr. Mail József apát, plébános szentelte meg az újbort. Úgy fogalmazott, a bor olyan, mint a barátság, ápolni kell. Felidézte, hogy már Krisztus előtt 500-ban az emberiség legrégebbi gyógyszerének nevezték, a Bibliában pedig 450 alkalommal szerepel a bor valamilyen összefüggésben.
-A bor az embert sokszor segíti. Erősíti a gyenge gyomrot, felfrissíti a lankadó erőt, gyógyítja a test, a lélek sebeit, elűz bánatot és szomorúságot, örömet okoz, barátok között kedvet ébreszt a beszélgetésre - idézte Szent Ágoston szavait, majd felszentelte az újbort.
Dr. Mail József apát, plébános szentelte meg az újbort

A Szent Márton-napi Újbor Ünnepén a hagyományoknak megfelelően a Somlói Bor- és Pálinka Lovagrend ünnepélyesen új tagokat fogadott soraiba. Ezúttal két jelöltnek - Müller Zoltánnak és Farkasdi Lajosnak - kellett megfelelnie a próbatételeken, hogy bor- és pálinkalovaggá lehessenek. Feladatuk az volt, hogy kétféle pálinka közül kiválasszák a somlói törkölyt és szakszerű módon fröccsöt készítsenek egy somlói borból. A jelöltek maradéktalanul kiállták a próbát így a nagyközönség előtt avatták őket lovaggá. A ceremónia végén a Farkasdi Lajos vezette Honvéd Bajtársi Klub énekesei a lovagokkal együtt dalolták el a borrend himnuszát, ezzel is emelve a ceremónia vidám hangulatát. Farkasdi Lajos megtisztelőnek nevezte, hogy a tiszteletre méltó személyekből álló lovagrend befogadta.
-Az eskümet, hogy népszerűsítem a somlói borokat és pálinkát, megtartom, hiszen nagyon finom a somlói bor - mondta, sőt azt is hozzátette, ezentúl a bevásárlásnál is ügyel arra, hogy somlói borok kerüljenek a kosarába.
Müller Zoltán, a Vadvirág Néptáncegyüttes művészeti vezetője arról mesélt, régen a vendéglátásban dolgozott, akkor ismerkedett meg a különböző borokkal, a borkészítés technikájával, a különleges tudnivalókkal, így aztán az ismerkedésből kedvelés lett és sörfogyasztóból egy idő után borfogyasztóvá érett. Azt is megtudtuk, a lovagrend tagjaival régi jó kapcsolatot ápol, több rendezvényen is közösen népszerűsítették a somlói borokat, így könnyű lesz folytatnia ezt a tevékenységet. De nem csak népszerűsíti, szívesen fogyasztja is a jóféle somlai nedűket - árulta el.
-Egy fárasztó nap végén jól esik meginni egy pohár bort, kikapcsolja a napi feszültséget és feledteti a fizikai fáradtságot - mondta.
A sikeres próbák után esküt tett a két új borlovag

A megnyitót követő esti programban mindenféle zenei stílus megjelent, előbb néptáncmuzsikát és hozzá remek táncokat láthatott a közönség a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület előadásában, aztán Bene Gabi szórakoztatta a népes társaságot ismert slágerekkel, a vidám borozgatáshoz Mózes László tangóharmonikázott, az esti buliban pedig a Retroleum együttes zenélt.
A Vadvirág néptáncegyüttes adott folklórműsort

A csodás hangú, mindig vidám Bene Gabi énekesnőt arról kérdeztük, hogy áll a borokhoz és a libaételekhez, amikről ez a hétvége szól. Mosolyogva mesélte, mindegyiket kedveli.
-A Márton napi libalakomát holnap tartjuk családi körben, a megszokott helyünkre megyünk ebédelni. Egyébként nagyon szeretjük a libából készült ételeket - mondta Gabi, hozzátéve, otthon inkább a nagymamákra és édesanyjára hagyja a libaételek készítését, ők azok, akik igazán remekül értenek az elkészítésükhöz.
Bene Gabi ezúttal is remek hangulatot teremtett

-Bort csak ritkán és keveset fogyasztok, bár a mai csípős hidegben jól jött volna egy korty, de majd a műsorom után megkóstolom a kínálatot.
Bene Gabi ezúttal is nagyszerű hangulatot teremtett műsorával, az elmúlt évtizedek ismerős magyar slágereit és az újabb dalokat is sokan énekelték, dúdolták vele a közönség soraiból.
Sokan múlatták vidám borozgatással az estét

A Szent Márton-napi Újbor Ünnepe vasárnap is folytatódik, akkor is ízletes ételekkel, a hazai történelmi borvidékek boraival, hagyományos és különleges pálinkákkal és változatos színpadi műsorokkal várják a vendégeket az Esterházy-kastély udvarába.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!