Nyílt nap az Acsádyban


2019-11-08 13:51:28  | cikk: Babos Petra  | 


Nyílt nap az Acsádyban főképe
Nyílt napot tartottak a Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolájában. Az intézménybe több mint száz nyolcadikos érkezett, hogy meghallgassa a tájékoztatót és részt vegyen a szakmai bemutatókon és bepillantson a tanműhelyekben folyó képzésekbe. A szép számban megjelenteket Mohó László pályaválasztási felelős köszöntötte, majd a diákok és a szüleik az aulában megtekintették a számukra érdekes szakmákat.
A nyílt nap sok érdeklődőt vonzott

Nagy Zsolt gyakorlati oktatásvezető elmondta, a nyílt napjuk célja, hogy szakmákat bemutassák a pályaválasztás előtt álló nyolcadikosoknak.
-Az öt éves technikus képzés keretében a tanulók a közismeretei tárgyak mellett szakmai ismereteket is tanulnak. A gyakorlati képzés az iskola saját tanműhelyeiben, illetve külső gyakorlati képzőhelyen történik. A 4. év végén a diákok magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem tantárgyakból előrehozott érettségi vizsgát tesznek, az 5. év végén teljesítik a nyelvi érettségi tantárgyat, valamint szakmai vizsgát tesznek. Ezt követően bekapcsolódhatnak a felsőoktatásba (megfelelő eredmény esetén automatikus felvételt nyernek szakirányú egyetemre), vagy a megszerzett technikus bizonyítvány birtokában munkába állnak. Az itt választható szakmák: a gépjármű mechatronikai technikus, a vendégtéri szaktechnikus. A képzés 3 éves a szakközépiskolai képzéseknél. Első évben a gyakorlati képzés az iskolában zajlik, 2-3. évben külső képzőhelyen. A képzés zárásaként OKJ-s középszintű szakmai vizsgát tesz a tanuló. Ezt követően 2 év alatt érettségit szerezhet, ami után továbbtanulhat technikusképzésben, főiskolán, egyetemen, illetve a szakképzettség birtokában munkába állhat. Az itt válaszható képzések: a szakács, a pincér-vendégtéri szakember, a mechatronikus-karbantartó, a hegesztő, a villanyszerelő, az asztalos, a kereskedelmi értékesítő és a festő, mázoló, tapétázó - mondta Nagy Zsolt, aki hozzátette, a mai napon az érdeklődő diákok ki is próbálhatták az egyes szakmákat, s nagy örömükre több cég is részt vett, akik szintén bemutatták a gyakorlati helyeken történő képzéseket.
A gyakorlati oktatásvezető hozzáfűzte, az iparban teljesen más tudással felvértezett szakemberekre van szükség, ezért volt fontos, hogy megújítsák a szakképzést is. Korábban több mint hétszáz szakma volt felsorolva az OKJ-ben, most sok szakmát összevontak, így a végén 177 szakma maradt bent. Ezeket kategóriákba sorolták, ágazatokba, s ezek indulnak a képzésben.
-A tavalyi évben rekordszámú jelentkező érkezett iskolánkba, reméljük, idén is így lesz. Örülünk, hogy ma is sokan érdeklődtek intézményünk iránt, s bízunk abban, hogy sokan választanak idén is szakmát, mert a gazdaságnak nagy szüksége van a jó szakemberekre. A képzésbe bekapcsolódók általános ösztöndíjat kapnak minden szakképesítés esetén - zárta gondolatait Nagy Zsolt.
Szvitankó Rebeka 10. A osztályos pincér tanuló. Mint mondta, amikor pályaválasztás előtt állt, még nem tudta, hogy pincér szeretne lenni, de nem bánta meg, hogy ezt választotta, hiszen nagyon tetszik neki, s jók a szakoktatói is.
Az iskola pályaválasztási fogadóórát december 5-én tart 16 óra 30 perctől.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!