Krókuszok az áldozatok emlékére


2019-11-07 22:59:51  | cikk: ha  | 


Krókuszok az áldozatok emlékére főképe

A Krókusz Projekt egy 2005-ben Írországban indított civil kezdeményezés. Ennek keretében a diákok és tanáraik virágültetéssel emlékeznek a holokausztban megölt másfél millió gyermekre. A kirekesztést jelképező Dávid-csillagra emlékeztető sárga krókuszt ültetnek és beszélnek a népirtásokról, mondta el a projekt lényegét dr. Hodásziné Pingitzer Andrea, a Türr Gimnázium tanára, aki diákjaival már harmadik éve ültet krókuszokat. Első évben a kollégium, tavaly pedig az iskola udvarán ültették el a virághagymákat, idén pedig az Esterházy-kastély előtt.

Az idő is kedvezett az ültetésnek

S hogy miért épp ide? Erre dr. Áldozó Tamás polgármester adott magyarázatot: - Bár szinte egészen biztos, hogy korábban is éltek zsidó vallású emberek a városban, de a 18. században az Esterházyak fogadták be Pápára a zsidó közösséget, ők adtak számukra védlevelet, tehát azt mondhatjuk, hogy az a világ, mely aztán sajnos 1945-ben megszakadt, az Esterházy-kastélynál kezdődött. A zsidók a 18. században ki voltak tiltva a szabad királyi városokból, így csupán a nagyobb városok mellett vagy uradalmi központokban telepedhettek meg. Ezek közül az egyik legjelentősebb Pápa - mondta a polgármester.

A diákok az egyesületi tagok segítségével ültették el a virághagymákat

A holokauszt pápai áldozatainak emlékévéhez több magánszemély és közösség is csatlakozott programokkal, ezeket örömmel fogadta a város, mondta dr. Áldozó Tamás, s bár a krókuszok ültetése nem szerepelt a rendezvénytervezetben, nagyon jó és támogatandó kezdeményezésnek tartja. Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke hozzátette, hogy nagyon örültek annak, hogy a fiatalok is bevonhatók egy olyan programba, mely a 75 évről szól, a holokausztról szól, de mégis elsősorban a zsidóságról szól. - Nagyon fontos ez a projekt, mert közelebb hozza a diákokhoz a zsidóságot. Nem könnyű megszólítani a fiatalokat, de ez talán az egyik módja lehet az első lépéseknek - mondta Schmidt Orsolya.

Dr. Hodásziné Pingitzer Andrea a szervezője a pápai krókuszültetésnek immár harmadik éve

A város képviselő-­testülete a 2019-es esztendőt a holokauszt pápai áldozatainak emlékévévé nyilvánította a helyi zsidó lakosság elhurcolásának 75 évvel ezelőtti eseményeire emlékezve, az áldozatok előtt tisztelegve. Épp azért a türrös diákok és az egyesület tagjai 75 krókuszhagymát ültettek el, egy 75-ös számot formázva.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!