A királylány, a szegény legény, a sárkány és a többiek


2019-11-05 00:16:16  | cikk: ha  | 


A királylány, a szegény legény, a sárkány és a többiek főképe

Nehéz, de kedves feladatra vállalkozott a Pegazus Színház. A jubileumi, 15. évadban az előadásaik mellett számos kísérőprogramot szerveznek, s ezek közül az egyik - a színházlátogatók szívéhez talán a legközelebb álló - a bábkiállítás. A Pedagógus Művelődési Ház termeiben kapott helyet a válogatás, mely az elmúlt 14 esztendő meséinek szereplőit mutatja be. Mindegyik előadásból van itt báb, természetesen nem a teljes szereplőgárda, de a bemutatók színe-virága helyet kapott a tárlatban.

Három teremben láthatók a bábok, s még az előtérbe is jutott belőlük

A színház két vezetője, Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt tökéletesen kiegészítik egymást. Sarkadi Nagy László megálmodja a bábokat, írja/átdolgozza és rendezi az előadásokat, Végh Zsolt pedig a színpadon életre kelti a szereplőket - pegazusos módon. Ez a jelző dicsérő, jelenti azt a látvány- és érzelemvilágot, értékrendet és minőséget, amit a színház képvisel. Tehetségükhöz gazdag tudásanyag párosult, s ehhez jön a gyermeki hit és lelkesedés, amivel aztán el is varázsolják közönségüket.

Sarkadi Nagy László bábjai azonnal felismerhetők

- Valljuk és hisszük, hogy egy színházat csakis a közönség minősíthet - mondta Végh Zsolt. - Jó érzés, hogy igény van előadásainkra, hívnak minket nagyon sok helyre, megyén túl is. Érdekes volt előszedegetni a múltat, hisz bábjaink pincék, raktárak mélyén pihennek, s most ismét a közönség elé kerülnek. Az idő múlását jelzi a gazdag anyag, örülünk, hogy lehetőség nyílt erre a tárlatra. A kiállításban kis táblák segítik az eligazodást, hogy melyik évről és melyik előadásról van szó - mondta az ügyvezető bábszínész.

Elsőként Végh Zsolt köszöntötte az érdeklődőket

A kiállításmegnyitón dr. Áldozó Tamás polgármester felidézte a kezdetet, amikor a városba invitálták az akkor még Veszprémben dolgozó művészeket. A korábbi Kazamata éttermet be kellett zárni, s úgy gondolták, valami egészen új funkciót kell találni a helynek. Az izgalmas belső térben ma már semmi nem emlékeztet a korábbi vendéglátóipari egységre, a bábművészet egyik vidéki fellegvára lett. - Közel félszáz előadás kellékei és bábjai láthatók itt, de Sarkadi Nagy Lászlónak ez csak az egyik megjelenési formája, hisz szerző, rendező is - mondta a polgármester, majd hozzátette: - Szeretném megköszönni az együttműködést, az élményeket, a bábelőadásokat és a városi ünnepi műsorokat. Hiszem és remélem, hogy lesz még lehetőség arra, hogy bővítsük ezt az együttműködést és még sok szép előadással örvendeztetik meg a közönséget.

Dr. Áldozó tamás köszönetet mondott a Pegazus Színháznak

A kiállítás a Pápai Művelődéstörténeti Társaság közreműködésével valósult meg, a közösség elnöke, Baloghné Uracs Marianna is köszöntötte a jubiláló színházat. Személyes élménnyel kezdte, elmesélte, hogy egy bábos projekt keretében a Pegazus kisebb falvakban is tartott foglalkozásokat, s pár alkalom után az addig nem kommunikáló autista kisfiú megszólította Sarkadi Nagy Lászlót. - A báb erejét nem kell hosszan ecsetelni, hisz bárki, aki ezt a kiállítási anyagot megnézi, akkor nem bábokat lát, hanem világokat: egy-egy miliőt, egy-egy kuckót, a mesevilág szegletét. A bábnak, a formának, a színnek, a méretnek, az anyagnak üzenete van, s ennek Laci mestere. Nem is tudjuk igazán megfogalmazni, hogy mivel hat ránk az előadás, a báb, csak érezzük. S ma, amikor azzal küzdünk, hogy megmutassuk a gyerekeknek a fontos értékeket, nagy segítségünkre van a Pegazus Színház - tette hozzá az elnök.

Baloghné Uracs Marianna több projektben is dolgozott már együtt a Pegazus Színházzal

Mátyus Aliz, a PMtT alelnöke is személyes hangú köszöntővel fordult a jubiláló teátrum vezetőihez, s elmondta, hogy ha egy gyerek ilyen bábokat láthat, akkor sosem lesz boldogtalan. Felidézte az egykori pápai diákok számára szervezett bábcsoportot, s felajánlotta, hogy foglalkozni fog a Pegazus Színház értéktárba kerülésével. Bejelentette, hogy a Társaság egy díjat fog alapítani Értünk elnevezéssel, melyet első alkalommal a Pegazus Színház vehet majd át.

A kiállítás két héten át 9-12 és 14-17 óráig tekinthető meg, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság tagjai vállalták az ügyeletet, utána pedig előzetes kérés alapján nyitják meg a bábos mesevilágba vezető ajtót.

Képek:


Címkék: báb | Pegazus | kiállítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!