A rádiózásról a Gondolkodó Körben


2019-11-04 22:44:04  | cikk: Babos Petra  | 


A rádiózásról a Gondolkodó Körben főképe
A rádiózás történetéről és a rádióamatőrökről tartott előadást a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör novemberi első összejövetelén Vajda Imre másodfelügyelő, amatőr rádiós.
Az előadó mint mondta, az igazi áttörést Henrik Hertz által felfedezett elektromágneses hullámok alkalmazása hozta meg 1888-ban. Elektromos árammal gerjesztett, alacsony frekvenciás elektromágneses hullámokat és azokat detektálta. Hertz tehát felfedezte és kísérletileg igazolta az elektromágneses hullámok térben való terjedését. Popov, Tesla és Marconi foglalkoztak nagyjából egy időben a rádióhullámokkal. Marconi 1901-ben hozta létre a rádiós kapcsolatot Amerika és Anglia között. Ez még nem igazi kapcsolat volt, csak észlelték a hullámokat. A rádiózás akkor indult igazi fejlődésnek, amikor az elektroncsöveket felfedezték a 1900-as évek elején. 1925-ben beindult Magyarországon a rendszeres műsorszórás, s utána már az egész világon működött ez.
Az előadótól megtudtuk, ő az 1960-as évek végén került kapcsolatba a rádiózással. Mint mondta, a szakmája vezetékes távközlési technikus.
-Celldömölkön laktam, s ott az MHSZ-ben megalakult a rádió klub. A testvéremet hívta egy barátja, hogy menjen el ő is, a bátyám elhívott engem is. Én rádió amatőr lettem, ő pedig nem, és én ezt azóta is csinálom - kezdte előadását Vajda Imre, majd elárulta, mi is kell ahhoz, hogy valaki rádióamatőr legyen.
Elismeréseket is hozott el Vajda Imre az előadásra

-Kell némi érdeklődés a téma iránt. Meg kell tanulni a morze abc-t, s el kell sajátítani a rádióforgalom szabályait (kódokat, rövidítéseket, országok hívójeleit). Valamennyi műszaki ismeretet is igényel, majd mindezekből vizsgát kell tenni a Hírközlési Hatóságnál. Aztán adóengedélyt kell kérni, akkor kapok egy hívójelet, ez Magyarországon úgy kezdődik, hogy HA aztán két-három szám. Ezután be kell szerezni vagy építeni egy rádiót, majd telepíteni egy antennát és kezdődhet is a munka - tudtuk meg az előadótól.
-Nekem ez hobbim. Katasztrófa vagy vészhelyzet esetén a rádióamatőrök kötelesek rendelkezésre bocsájtani saját magukat és berendezéseiket a hivatalos szerveknek, amikor nem működik a távközlés. Szerencsére erre még nem volt példa A rádiók általában 12 voltról működnek, s autó akkumulátorról is - mondta Vajda Imre.
Az előadó egy korszerű amatőrrádiót is hozott, de fotókon bemutatta az elődjeit is.
A GYFGK soron következő összejövetele november 28-án lesz 18 órától. Ekkor Csizmadia László építész lesz a vendég.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!