A munkája a hobbija


2019-10-29 21:01:00  | cikk: ha  | 


A munkája a hobbija főképe
Patyi Attila volt a vendége a Gyurátz Ferenc Gondokodó Kör október végi összejövetelének. A tapolcafői méhész alaposan felkészült az alkalomra, mert mint mondta, eddig csak gyerekeknek tartott előadást. Gyakran hívják mézes programokra iskolákba, óvodákba, ahol kóstolóval egybekötött bemutatókat tart. A Gyurátz Kör tagjai is kóstolhattak a mézekből, de előtte sok érdekességet megtudtak a méhekről és a mézről, s arról is, hogy hogyan lett Patyi Attila méhész.

Kóstoló is volt

A kezdet ugyanis nem volt biztató: kisgyermekként egy tapolcafői méhésznél járt, ahol megszurkálták a méhek, így elment a kedve jó időre, hogy a fullánkos nektárgyűjtögetőket nézegesse. Aztán később olyan családba nősült, ahol a szülők méhészkedtek. Idővel elkezdett segédkezni, persze szigorúan több rétegű védőfelszerelésben. Sofőrként dolgozott, egy többek közt kaptárok költöztetésével is foglalkozó cégnél. A méhek tehát egyre inkább bezümmögték magukat az életébe. Első méhcsaládja Nagykanizsáról származott, egy vakablakban bukkant rá egy rajra, apósával elment értük, kapott mellé még néhány családot és így indult el a vállalkozása. 18 éve méhészkedik, és örömmel vallja, hogy a munkája a hobbija, még ma is csodálkozva nézegeti a szorgos rovarokat.

Az érdeklődők megismerkedhettek a Patyi család méhészetével

Elmondta, hogy jelenleg 300 méhcsaládja van. Egy átlagos méhcsaládban 60 ezren élnek, de a kora nyár folyamán ennél nagyobb létszám, akár 80 ezer tagja is lehet egy jól fejlett közösségnek. Rengeteg munkával jár a méhészkedés, bár a gépek egyre több területen jelentenek segítséget. Patyi Attila vándorol a méheivel, medvehagyma, repce, akác, facélia, hárs, napraforgó, aranyvessző, édesharmat és gesztenye is szerepel a mézes kínálatában. Mint mondta, a vándorlás komoly munka, s nagy körültekintést is igényel, hisz például volt olyan eset, hogy elpusztultak a méhek egy napraforgótáblában, ahol tiltott vegyszereket használtak. A méhek sokkal érzékenyebbek az embernél, nyilván a mi szervezetünkbe is bekerül a méreg, csak ellenállóbbak vagyunk - persze kérdés, hogy meddig.

Elhivatott családi vállakozás, ahol még a kutyust is Mézinek hivják

Patyi Attila méze finom méz, két éve országos harmadik helyet és arany minősítést kapott akácméze, idén pedig az Agrárexpón övé lett Pápa város díja. A legnépszerűbb az akácméz, mely akkor jó, ha íze emlékeztet a virág zamatára, 2-3 évig nem kristályosodik és nem magas a nedvességtartalma, mondta a méhész. A mézet régen több mint háromszáz betegség gyógyításásra ajánlották, folyékony aranynak is nevezték. Többek közt természetes antibiotikum, gyulladáscsökkentő hatású, és segíthet az elalvásban is esténként egy-egy pohár langyos tej mézzel ízesítve. A Gyurátz Ferenc Gondokodó Kör következő alkalma november 4-én lesz, akkor Vajda Imre másodfelügyelő tart előadást.

Képek:


Címkék: méz | Gyurátz | evangélikus
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!