Elfogytak a szavak, a zene szólt hozzánk


2019-10-27 23:49:31  | cikk: ha  | 


Elfogytak a szavak, a zene szólt hozzánk főképe

A Musica Pannonica Reformata komolyzenei koncertsorozat harmadik alkalma kivételes hangverseny volt. Parola Csaba a pápai református gyülekezet kántora, egyházzenét tanít a Pápai Református Teológiai Akadémián és a nyári kántorképző kurzusokon, s ő vezeti a Séllyei István Énekkart, a gyülekezet kórusát. S mindemellett zeneszerző. 2015-ben vette át a gyülekezeti kórus vezetését, s adódott, hogy ennek a közösségnek komponáljon, hogy ők adják elő szerzeményeit.

Zsúfolásig megtelt az Ótemplom

- Parola Csaba ma a református egyházzene egyik legnagyobb tehetsége, reménysége - mondta köszöntőjében Halászné Kapcsándi Szilvia múzeumvezető. - Bátran és magabiztosan nyúl az ősi zsoltárokhoz, a bibliai történetekhez, újraértelmezi, új koncepciót teremt és modern elemeket ötvöz egy-egy általa írt darabban. Teszi mindezt annak érdekében, hogy - ahogy ő fogalmaz - az átlagfül és főként a mai fiatalok számára is élvezhető legyen - mondta a koncertnek otthont adó múzeum vezetője.

Parola Csaba minden műről mondott néhány szót

- A zeneszerző életében mindig fontos alkalom, ünnep a szerzői est, mondta Parola Csaba. - Egy tematikus válogatás volt a szerzői est anyaga, genfi zsoltárfeldolgozásaim hangzottak el ma, kórussal, szaxofonnal, hegedűvel, zongorával, orgonával, operaénekesek közreműködésével. Nagyon közel áll hozzám ez a zenei anyag, hisz református egyházunk fontos hagyatéka ez az énekkincs - nyilatkozta a zeneszerző, aki megköszönte a Séllyei István Énekkarnak, Fodor Bernadett és Horváth István operaénekeseknek, s a hangszeres művészeknek: Szabó Tamásnak, Németh-Vékes Erzsébetnek, Miklós Csongornak, Varga Ernőnek, hogy segítették a hangverseny létrejöttét.

Jazz zsoltárok szaxofonon csendültek fel Varga Ernőnek köszönhetően

Fodor Bernadett Márkus Mihály lelkésznél találkozott Parola Csabával, s mivel nem hisz a véletlenekben, s a találkozást követő felkérésre szívesen mondott igent. Kortárs művet eddig egyszer énekelt csak, Budapesten, s most itthon ennek különös varázsa volt. Mint mondta, az egyházzenész művei nem könnyűek, de örült, hogy részese lehetett ennek a különleges élménynek.

Zsoltárszonáta zongorán és orgonán

Németh-Vékes Erzsébet szerint a sorozat legkülönlegesebb alkalma volt Parola Csaba szerzői estje, hisz műveivel a református kultúrkincset eleveníti fel, melyet a város is magáénak érezhet. - Az orgonára és zongorára írt zsoltárszonáta egy különleges darab, ilyennel még találkoztam - mondta a zongoraművész. - Nagyon vártam a darab megszületését, kiváncsi voltam, hisz a két hangszer hangzásvilága különböző. Ám Csaba zseniálisan megoldotta, hogy a zengő orgona mellett ne törpüljön el a zongora. Fantasztikus élmény volt a közös munka - tette hozzá.

A közönség vastapssal köszönte meg a rendkívüli koncertet

A koncert végén a közönség állva tapsolt, így fejezve köszönetét és szeretetét. Köntös László gyűjteményi igazgató mondta ki a hallgatóság gondolatát: - Vannak pillanatok, amikor az ember szeretné kifejezni, amit átélt, érez, de nincsenek megfelelő szavak. Most is ilyen pillanat van. Ebben a pillanatban azonban a szavak helyett a zenén keresztül szólt hozzánk az Úr - mondta a főjegyző.

A Musica Pannonica Reformata hangversenysorozat még egy alkalmat kínál erre az esztendőre: november 23-án Szabadi Vilmos hegedűművész, Onczay Csaba csellóművész és Németh-Vékes Erzsébet zongoraművész lép fel.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!