Szélesvíz VI/2


2019-10-25 21:46:11  | cikk: ha  | 


Szélesvíz VI/2 főképe

Hatodik évfolyam, második szám. Tizenegyedik lapszám. Itt tart most a Szélesvíz, Pápa város folyóirata. A Városházán tartott lapbemutatón dr. Áldozó Tamás polgármester így köszönötte megjelenteket: - Öt évvel ezelőtt egy választás után voltunk, épp úgy mint most. Akkor az első lapszám bemutatóján már tudtuk, hogy évente két alkalommal jelenik meg a Szélesvíz, ez így volt az elmúlt öt évben, s így lesz a következő öt esztendőben is, a város támogatni fogja a folyóiratát - mondta a polgármester. Szólt arról is, hogy számos helyről kapott elismerő szavakat, hogy Pápának van ilyen jellegű kiadványa, hisz ez máshol nem jellemző. Hozzátette, hogy a folyóiratok első számát még könnyű megszerkeszteni, de aztán fogy a téma, az anyag - általában. A Szélesvizet azonban rendkívüli gazdagság jellemzi, ez köszönhető egyrészt Mátyus Aliz áldozatos szerkesztői munkájának, másrészt azoknak az írni tudó és szerető embereknek, akik önkéntesként lapszámról lapszámra megtöltik a kiadványt történetekkel, gondolatokkal. Utalt a címlapon látható fotóra is, mely a kastélykaput örökítette meg. - Csoda, hogy ezt a címlapot el lehetett készíteni, sokan voltunk pápaiak, akik a helyszínen, az átadáskor részesei voltunk ennek a csodának. Remélem, sokakat visszahív majd egy-egy látogatásra, nekünk pápaiaknak pedig egy mindennap megélhető csoda lesz. S csoda a Szélesvíz létezése is, s azt kívánom, hogy legyen min csodálkoznunk az elkövetkezendő öt esztendőben is - mondta a polgármester.

Dr. Áldozó Tamás polgármester tagja a szerkesztőbizottságnak, s írásai is megjelennek a lapban

Mátyus Aliz ezúttal is a tőle megszokott szeretettel és alapossággal mutatta be a lapszámot. Mint mondta, az Ünneplő város rovatot eredetileg átnevezte Emlékező város-ra, hisz a holokauszt pápai áldozataira emlékező rendezvények nem ünnepek, hanem inkább főhajtások. Viszont a kastélykapu felavatása a város valós, szépen megélt ünnepe volt, így az természetesen bekerült az ünnepek sorába. Az In memoriam-rovat ezúttal is feledhetetlen alakokat örökít meg, búcsúzik Nemcsics Antaltól, Horváth Lajostól, s rendhagyó módon Márkus Mihály református lelkész Dr. Varga Ferenc és Varga Ferencné Kiss Réka temetésén elhangzott igehirdetései is olvashatók.

Masszi Anna énekelt

Mátyus Aliz személyes kedvence a Köztünk élnek - köztünk éltek címet viselő rovat. Huszár János emlékét Somfai Balázs idézi, Robotkáné Horváth Tündéről pedig Mátyus Aliz írt. Szintén Mátyus Aliz beszélgetett Szabó Ildikó testnevelővel, gyógytornásszal és menyével, Murai Dóra tánctanárral, fejlesztő pedagógussal. Szabó Ildikó ott volt a lapszám bemutatóján és megköszönte Mátyus Aliznak ezt a cikket, mert mint mondta, talán soha nem vált volna nyilvánvalóvá számára, hogy mennyire szereti őt a menye, s jó, hogy tudott beszélni arról, hogy ez az érzés mennyire kölcsönös. Molnárné Péterfalvi Zsuzsanna Molnár Cecília egészségfejlesztővel, reflexterapeutával, csontkováccsal beszélgetett. Cili, ahogy sokan ismerik, nem csupán remek szakember, de egy értékes, jó ember, aki jót tesz, így áldás van a munkáján, mondta a szerző az írás kapcsán.

Ezúttal is telt házas volt a bemutató

A Zene, zene, zene-rovat ezúttal megelevenedett, hisz Masszi Annával Édes Lászlóné készített a lapba interjút, a bemutatón pedig zongorán kísérte az énekest. Nemes László csellótanár készülő könyvéhez Mátyus Aliz írt bevezetőt, a pedagógus pedig eljött Budapestről egyik tanítványával, Simon Áronnal, így gordonkamuzsikát is hallhattak a résztvevők. Nem szólunk külön minden írásról, hogy legyen felfedeznivalója azoknak is, akik kézbe veszik a Szélesvizet. S ahogy Mátyus Aliz kéri szerkesztői köszöntőjében, adják kölcsön szomszédaiknak is a folyóiratot, hadd olvassák minél többen. Tegyenek így! Jó olvasgatást!

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!