40 éves a Fenyveserdő Bölcsőde


2019-10-25 21:45:11  | cikk: Babos Petra  | 


40 éves a Fenyveserdő Bölcsőde főképe
A Vajda Péter Lakótelepi Bölcsőde 1979-ben épült a Nemzetközi gyermekév alkalmából. Az intézmény ma ünnepelte fennállásának 40 éves jubileumát. A rendezvényen megjelenteket Horváth Katalin bölcsődevezető köszöntötte, majd a Ringató csoport apróságai adtak kedves műsort. Őket a volt bölcsisek, Oláh Lilien, Oláh Noel, Molnár Sára és Simon Norbert Ádám verses összeállítása követte.
Az ünnepélyen Horváth Katalin foglalta össze az elmúlt negyven év történéseit.
-Az IV. számú, ma Fenyveserdő Bölcsőde a város legjobb helyén fekszik, hiszen mellettük található Pápa egyetlen fenyves erdeje, melyről 1995-ben a nevét is kapta. 1979. augusztus 1-jén kezdte meg működését, Piller Károlyné vezetésével, 60 férőhellyel, 6 csoportszobával. Mindig zsúfolt volt, egészen az 1980-as évekig, amikor lecsökkent a bölcsődei férőhelyek iránti igény és országszerte több bölcsődét is bezártak, így Pápán is 1988-ban a Jókai utcai II. számú bölcsődét, majd 1991-ben a Vörösmarty utca III. számú bölcsődét. Azóta három bölcsőde látja el Pápa város 3 év alatti gyermekeinek napközbeni ellátását. A fenntartásban az önkormányzat mindig biztosított fedezetet. 1989-ben mi is nehezen kerültük el a bezárást, 20 főre csökkentették a férőhelyek számát. 1990-ben kezdtünk el főzni a szociális otthon számára, ez mentette meg az intézményt. 1991-től Berkes Béláné vette át a bölcsőde vezetését. A születések száma növekedett, így 60 férőhelyesek lehettünk újra. Az első időkben az egészségügy alá tartoztunk, később pedig a szociális ágazathoz csatoltak bennünket - mondta Horváth Katalin, majd hozzátette, 2009-től jelentős beruházások történtek, bővültek csoportszobával, megújult a tetőszerkezet, a szigetelés, két fürdőszoba és a társalgó is, majd 10 férőhellyel bővültek, így 70 férőhelyessé vált a bölcsőde, majd egy kormányrendelet határozata szerint az egy főre jutó alapterület csökkent, így a férőhelyeink száma 84 főre bővült.
Horváth Katalin köszöntötte a megjelenteket

-A kihasználtsága mindig jó volt. 1991-ben indult a bölcsődében a korai fejlesztés Berkes Béláné szervezésével. A költségvetéssel igyekeztünk mindig jól gazdálkodni. Amikor volt lehetőség pályázni különböző felújításokra, eszközbeszerzésre éltünk az alkalommal. Egyik évben játékbeszerzésre kaptunk jelentős összeget, de parkettáztattunk is, nyílászárókat cseréltettünk ki, a külső homlokzati tatarozást is megoldottuk, és új kazánt is beépítettünk. A bölcsőde 2002-ben megkapta a család-barát munkahely címet is hangsúlyozta a bölcsődevezető.
A Fenyveserdő Bölcsőde eredményes tevékenysége érdekében teljesített példamutató szorgalmas munkavégzéséért négy munkatársat jutalomban részesítettek e jeles nap alkalmából: Erdélyi Zoltánnét, Vajda Istvánnét, Nyáriné Varga Tímeát és Máté Istvánnét.
Dr. Áldozó Tamás polgármester a születésnap alkalmán elmondta, egyik gyermeke is ebbe a bölcsődébe járt.
-Abban a 25 évben, amíg én voltam ennek a körzetnek a képviselője, sokszor voltak közös ügyeink. Ezek apró, de jó ügyek voltak, annak a közösségnek, amelyik itt dolgozott, vagy annak, akinek ide járt a kisgyermeke. A dolgozók közösségében mindig egy jól együttműködő csapatot láttam, külön tisztelet azért, hogy hosszú időn keresztül a legnehezebb helyzetben élő családok gyermekeit is ellátták. Azt gondoljuk, ennek a bölcsődének szép jövője van. Már próbálkoztunk azzal, hogy új bölcsődét építünk a szomszédba, de az akkor nem nyert. Azóta egy újabb próbálkozást készítettünk elő, s reméljük, hamarosan munkaterület lesz a bölcsőde - mondta a polgármester, majd hozzátette, ő még sokszor negyven évet kíván a bölcsődének, s reméli, még több kisgyermek fog születni a jövőben a magyar családoknál, s ebből sokan itt fogják a Fenyveserdő bölcsődében megtalálni a napközbeni ellátásukat, s sok örömet szereznek a szüleiknek, gondozóiknak.
A születésnapi torta

A születésnapról természetesen nem hiányozhatott a hatalmas torta sem. Az ünnepséget fotókiállítás is színesítette a 40 év felvételeiből.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!