Kalandpark a Közgázban


2019-10-24 19:53:30  | cikk: Babos Petra  | 


Kalandpark a Közgázban főképe
A takarékossági világnap kapcsán szervezte meg negyedik ízben a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a Kalandpark a Közgázban a takarékosság jegyében elnevezésű versenyét. A megmérettetésen öt, 4-4 fős Pápa és környékbeli 8. osztályos csapat képviseltette magát.
A takarékossági világnapot 1924-ben, a Milánóban megrendezett nemzetközi pénzügyi konferencián hívta életre a Takarékbankok Világszervezete és minden év október 31-én tartják. Kivéve, ha az adott országban ez a nap munkaszüneti napra esik, mert az elgondolás lényege, hogy ezen a napon a bankok nyitva tartsanak. Ez esetben a dátumhoz legközelebb eső munkanapon tartják ezt a világnapot. A takarékossági világnap ötlete Filippo Ravizza professzor nevéhez fűződik, aki a milánói konferencián megjelent 29 ország takarékbankjainak képviselői nevében szólalt fel. A világnapja célja, hogy felhívják a lakosság figyelmét a takarékosság és a pénzügyi tervezés fontosságára, melynek az elmúlt évek gazdasági változásai miatt is kiemelt jelentősége lett. Most, több mint 90 év elteltével is nemcsak fontos, hanem érzékeny téma is a takarékosság. Sajnos mára már bizonyossá vált, hogy a Föld lakosságának nagy része nem rendelkezik megfelelő pénztudattal és gyakran nem érzik a pénzzel járó felelősséget, melyet sokszor csak nagyon komoly áldozatok, veszteségek árán tanulnak meg. Pedig a pénz megfelelő kezelése, a megfontolt vásárlás, az odafigyeléssel történő költségvetés készítés és az átgondolt befektetések napjainkban fontosabbak, mint valaha.
A versenyzőket Koppány Jánosné köszöntötte

Koppány Jánosné tagintézményvezető-helyettes elmondta, a verseny elsődleges célja, hogy a nyolcadik osztályosok figyelmét felhívják a pénz és a takarékosság fontosságára, illetve megismerkedjenek az iskola épületével, a tanárokkal, s az itt oktatott szakirányokkal.
-A csapatok mindegyike 500 „Közgáz pénz” birtokosaként elindult a saját tanösvényén, hogy teljesítse a feladatokat, egy-egy állomáson a saját pénzüket kockáztatva játszhattak. Összesen hat feladat várt rájuk, melyek között szerepelt például útvonal költségeinek kiszámítása, pénznemek felismerése, pénzzel kapcsolatos szólás-mondások, de volt szabadulószoba is, ahol három kérdésre kellett jól válaszolni. A feladatokat a közgázos tanárok állították össze, s ők is értékelték a tanulókat. A zsűrit Gombás Lívia, Horváth Erzsébet, Rasek Anita, Bancsó Zoltánné, Menyhártné Kemenes Szilvia, Tóth-Szalóki Zsanett és Présinger Zoltán tanárok alkották. A zsűri elnöke Mógor Andrea, az iskola gyakorlati-oktatásvezetője volt - hangsúlyozta a tagintézményvezető-helyettes.
A „spórolás mesterei” címet idén a Munkácsy-iskola Moneymakers csapata nyerte le. A második helyezett a Tarczy Lajos Általános Iskola Interest of Knowledge nevű csapata lett. A harmadik helyen veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola csapata végzett.
A résztvevő csapatok emléklapot és apró ajándékokat, a nyertesek pedig oklevelet, Várkertfürdő családi belépőjegyet kaptak.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!