Dr. Áldozó Tamás: Legyünk erősek az emlékezésben, legyünk bátrak a tiszteletadásban!


2019-10-23 22:24:05  | cikk: HuHa  | 


Dr. Áldozó Tamás: Legyünk erősek az emlékezésben, legyünk bátrak a tiszteletadásban! főképe
Koszorúzással kezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulója tiszteletére rendezett városi megemlékezés ma késő délután. Az emlékezők Kiss Zoltán honvéd alezredes, az önkényuralom elleni nemzeti függetlenségi mozgalom mártírja Deák Ferenc utcai emléktáblájánál és dr. Katona István, az 1956. október 27-én megalakult városi forradalmi tanács elnöke Márton István utcai emléktáblájánál tisztelegtek a hősök emléke előtt.
Hagyományosan koszorúzással kezdődött a megemlékezés

Az ünnepi műsornak ezúttal is a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházterme adott helyet, a megemlékezésen jelen volt dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Takács Szabolcs, Veszprém megyei kormánymegbízott, a képviselő-testület tagjai és a fegyveres testületek helyi vezetői.
A JMSZK-ban tartották az emlékműsort

Az 56-os forradalom emléknapján dr. Áldozó Tamás polgármester mondott beszédet, melyben az emlékezés és a tiszteletadás fontosságáról szólt a magyar nemzet 20. századi történetének sorsfordító eseménye kapcsán.
- Az 1956. évi forradalomra és szabadságharcra emlékezve egyszerre látunk együtt minden nagyszerűt, amit magunknak tudunk, de egyszerre figyelhetjük működésében mindazt, amit hitványságból a megelőző idők történelme már felmutatott nekünk! Együtt látunk nagyszerűt és hitványt, látunk erényt és bűnt, fenségest és szörnyűséget - fogalmazott, hozzátéve, nagyszerű volt a korlátokat nem ismerő szabadság iránti vágy, az összefogás és a szeretet ereje, a katonai realitásokat sutba vágó bátorság, az évtizedes szorongást feloldó életöröm és a fékezhetetlen hit a nemzet igazságában. Ugyanakkor az 56-os eseményekben megfigyelhető a bosszú, a pribékek és a hitványak tombolása, a hazaárulás, hazugság és jellemtelenség - emlékeztetett.
Dr. Áldozó Tamás polgármester mondott emlékbeszédet

A városvezető beszédében Mindszenty József hercegprímást, az 1956-os forradalom szereplőjét és a szabadságharcot követő hitványág elszenvedőjét idézte: Az idő az igazság szövetségese.
-Az idő az igazság szövetségese, és ez a szövetség nyilván a kiteljesedéshez vezet, valamiféle harmóniához, a jó és a rossz szétválasztásának és megítélésének pillanatához - mondta, feltéve a kérdést: Megéltük-e már a megfelelő hosszúságú időt? Helyreállt-e a világ rendje? Megtörtént-e az igazság kiszolgáltatása?
Dr. Áldozó Tamás hangsúlyozta, az igazság kiszolgáltatásának legkövetkezetesebb módja az emlékezés, eszköze pedig a tiszteletadás.
- Emlékezni: újra és újra elmesélni a történetet, megtartani a részeket és az egészt, a hétköznapi hősiességet és a százezreket összekapcsoló egyetértést; emlékezni a hősökre, a kivégzettekre, az áldozatokra. Emlékezni a sajátjainkra: Katona Istvánra, Stenger Györgyre és Salamon Károlyra, de megidézni azokat a harcokban elesetteket, bitófa alá hurcoltakat is, akik Budapesten, Mosonmagyaróváron, Salgótarjánban vagy másutt váltak a kommunizmus elleni küzdelem áldozataivá.
Emlékezés és tiszteletedás - a ma emberének kötelessége, fejtette ki beszédében a városvezető

A forradalom számos dolgot megmutatott a magyarságról és számos eredményt hozott, ezekre mutatott rá a szónok.
-Az 1956. évi forradalom és szabadságharc megmutatta, hogy bennünk, magyarokban óriási erő lakozik. Megmutatta, hogy olyan nemzet vagyunk, amelyik akkor is felemeli a fejét, ha a küzdelemben az esélyek nem mellettünk szólnak. Megmutatta, hogy ez a küzdelem teremtő erő, ami, ha azonnal nem is, de emberöltő múlva győzelemhez vezetett. A forradalom és a szabadságharc nélkül nincs rendszerváltozás, nincs a sorsát maga intéző magyar állam, nincsenek szabadságban felnőtté váló újabb és újabb ifjú generációk - emelte ki beszédében a polgármester. Végül arról szólt, a forradalom és a szabadságharc igazsága évről évre teljesebb, hősei és áldozatai halálukban és meghurcoltatásaikban is velünk élnek.
-Legyünk erősek az emlékezésben, legyünk bátrak a tiszteletadásban! Örök dicsőség a hősöknek! - zárta gondolatait.
Módri Györgyi és Kőrösi Csaba színművészek előadása idézte fel a forradalmat

A városi megemlékezés verses-zenés összeállítással folytatódott, melynek címét Tóth Bálint Magyar litánia című verse ihlette. Módri Györgyi és Kőrösi Csaba színművészek előadását Kocsis Gyula szerkesztette. A kamaraelőadásban 56-hoz kapcsolódó versek hangzottak el, többek között a címadó vers is, és a szabadság-gondolathoz kapcsolatható dalok csendültek fel, s mindezt a számos szimbólumot megjelenítő keretjáték tette teljessé a két művész előadásában. Az emlékműsort 56-os eredeti filmfelvételekből készült klip zárta.
Koszorúzással zárult a megemlékezés

A tiszteletadás a Magyar Piéta szobornál koszorúzással ért véget, melyen az önkormányzat, a pártok, fegyveres testületek, intézmények és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!