Újabb fejlesztés indul a könyvtárban


2010-06-10 19:38:24  | cikk: HuHa  | 


Sikeres TAMOP pályázatot nyújtott be a megye hét könyvtárából létrehozott konzorcium. A „Veszprém megyei közkönyvtárak szolgáltatásainak, adatbázisainak összehangolása a minőségi oktatás, az iskolarendszerű oktatáson kívüli képzések támogatására, olvasási és digitális kompetenciák fejlesztésére”  című projektben az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet mellett a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár, a balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár, a balatonfüredi Városi Könyvtár, Devecser Város Önkormányzata, a tapolcai Wass Albert Könyvtár és Múzeum és a zirci Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Tourinform vesz részt. A projekt nyitórendezvényét ma tartották Veszprémben, a konzorciumot vezető intézményben, a megyei könyvtárban. A hét könyvtár 63.477.439 Ft-os támogatási összegben részesült, a megvalósítás június 1-jén indult és 18 hónapon át tart – mondta el Pálmann Judit, a megyei könyvtár igazgatója. S bár a fejlesztés alapjaiban azonos tartalmú – az elektronikus adatbázis teljessé tétele, az információs vagyonra épített szolgáltatások fejlesztése, a könyvtárosok képzése –, a könyvtárak saját programokat dolgoztak ki a projektben megvalósítandó céljaik eléréséhez, meglévő informatikai rendszereikre építve. Nagyon fontos eredménynek tartjuk azt is, hogy hét intézmény tudott ily módon összefogni és együttműködni – hangsúlyozta az igazgató. A pápai Jókai Mór Városi Könyvtár 7.521.891 Ft-ot nyert az össztámogatásból. Ezt a forrást az integrált könyvtári rendszer fejlesztésére, a könyvtár honlapjának fejlesztésére, a szolgáltatások népszerűsítésére, a könyvtár állományának teljes feldolgozottságára, eszközbeszerzésre és a könyvtárosok szakmai- és nyelvi képzésére fordítja – tudtuk meg dr. Hermann Istvántól, az intézmény igazgatójától. A pápai pályázat fő célja, hogy javítsák a helyi és térségi igényeket kielégítő szolgáltatásokat, fejlesszék az otthonról is elérhető web-alapú szolgáltatások körét. Ez a könyvtár használói számának növekedését, új célcsoportok megjelenését eredményezheti. A fejlesztés nyomán a nyitva tartási időtől és a könyvtár épülettől függetlenül hozzáférhetők lesznek a könyvtári információk, adatok és szolgáltatások. A honlapon létrejön egy olyan fórum, ahol az olvasók megoszthatják véleményüket egy-egy könyvről, mások figyelemébe ajánlhatják, illetve tájékozódhatnak más olvasók véleményéről vagy akár az olvasott könyvhöz hasonló kiadványokról – mondta el az igazgató.
A projektnyitó rendezvényen Talabér Márta, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése alelnöke, országgyűlési képviselő köszöntötte a projektben résztvevő intézmények megjelent vezetőit és munkatársait, Sörény Edina, az OMK Könyvtári Osztályának vezető tanácsosa tartott előadást a könyvtárak fejlesztését célzó programokról, Pálmann Judit igazgató, projektvezető a Veszprém megyei nyertes projektet ismertette, a konzorciumi tagok pedig saját intézményük fejlesztési programjáról tartottak tájékoztatót.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!