Dr. Kapossy Luciánra emlékeztek a városbarátok


2019-10-19 20:39:35  | cikk: Babos Petra  | 


Dr. Kapossy Luciánra emlékeztek a városbarátok főképe
A pápai Alsóvárosi köztemetőben az Elsősorban pápai Városbarát Egylet kereste fel a néhai neves városi polihisztor, a napra pontosan kerek 170 esztendeje született Kapossy Lucián nyugvóhelyét, s helyeztek el emlékkoszorút.
Kerecsényi Zoltán ügyvivő elmondta, két éve, Kapossy halálának kilencvenedik évfordulójakor hajdani lakóhelyénél, a pápai Szent László utcai emléktáblájánál is emlékeztettek már Kapossyra, s most, a kerek 170 éves születési évfordulón is nélkülözhetetlennek tartották felhívni a figyelmet a rendkívüli pápai személyiségre, ezúttal sírhelyénél tisztelegve. Az Egylet önkéntesei mellett - a Kapossy emléke előtt tisztelgő pápaiak között - megjelentek a helyi nyugalmazott pedagógusok, természetjárók képviselői is, valamint Kapossy leszármazottainak részéről Radics Erika is.
-Dr. Kapossy Lucián a Pápai Református Kollégiumban volt tanár, s mellette igazán sokrétű, igen aktív tevékenységet végzett; azon túl, hogy a város szinte egyik legelső lokálpatriótájaként, népművelőjeként tekinthetünk rá, ki kell emelni, hogy az 1890-es évek végén ő volt a megszervezője a városi gyorsírókörnek, a női kereskedelmi szaktanfolyamnak, alapító-elnöke a Pápai Tanári Körnek, igazgatója a kereskedelmi tanonciskolának, jegyzője az ipar- és kereskedelmi iskola felügyelőbizottságának, haláláig tanára a pápai izraelita polgári fiúiskolának; tagja a városi képviselőtestületnek és különböző városi bizottságoknak, buzgó munkása a város fejlesztésének. Főtitkára a Jókai Körnek, parancsnoka az 1914 őszén megszervezett polgárőrségnek, s mint író-tankönyvíró is figyelemreméltó munkásságot végzett. A későbbi jeles pápai református tanár, Kapossy bencés szerzetesként kezdte életét. 1867-ben lépett a bencés rendbe, a teológiát és a tanárképzőt Pannonhalmán végezte. 1881-ben vált meg a szerzetesi élettől, s lett a Pápai Református Kollégium tanára; s hű és buzgó tagja a református egyháznak is, és mint presbiter, munkálta annak megerősödését és fejlődését -zárta gondolatait Kerecsényi Zoltán.
Végül megkoszorúzták a sírját a megjelentek, majd elhelyezték az emlékezés virágait. A megemlékezés a Szózat hangjaival zárult.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!