Egyháztáji vásár a Gyurátz iskolában


2019-10-15 22:17:21  | cikk: Babos Petra  | 


Egyháztáji vásár a Gyurátz iskolában főképe
Második alkalommal szervezett a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola egyháztáji vásárt. A program célja, hogy közelebb vigyék a termékeket a gyerekekhez, tudatosítva a házi termékek jelentőségét. A vásár egy kiváló közösségi alkalom is, amelyen szülők, tanárok és diákok találkozhatnak, beszélgethetnek.
Szücs Gábor iskolaigazgató elmondta, az intézményben hangsúlyozzák a tudatos vásárlást, fogyasztást egyaránt. Az iskolában nincs büfé, ami egy tudatos tény, azért, hogy ne árusítsanak nekik olyat, ami az egészségükre káros.
-Az esemény az ökoiskolai program keretében valósult meg. Az iskola szeptemberben kapta meg újabb három évre a megtisztelő címet. A gyerekek környezete olyan kell, hogylegyen, amely az ökoiskolának megfelelő, környezettudatos és egészséges, ennek jegyében szerveztük meg ismét a vásárt - emelte ki az igazgató.
Az ökoiskolánál törekednek arra, hogy olyan intézményi környezetet biztosítsanak, ami ehhez a címhez méltó, vagyis virágosítják az udvart évek óta.
-Régi vágyunk teljesült azzal, hogy az udvarunk elkészült, lecseréltük a murva burkolatot, helyette térkő, műfű és gumitégla lett. Most esztétikus, csökkent a balesetveszély is. Nagy örömünkre a testnevelés órákat is jó színvonalon tudjuk a szép időben az udvaron tartani. Mivel műemléki környezetben vagyunk, a műemlék védelemnek is voltak elvárásai, ilyen volt, hogy a templom szegélye az természetes murvás burkolatot kapjon, ezért helyeztük el ott a szivárgó sávokat - tudtuk meg az igazgatótól, aki hozzátette, az országos evangélikus egyház finanszírozásával valósultak meg a munkálatok, az eszközfejlesztési pályázat címén. 7, 5 millió Ft-ot az országos evangélikus egyháztól kaptak, a fennmaradó összeget a tartalékaikból pótolták ki.
Az egyháztáji vásáron volt méz, lekvár, gyümölcs, aszalt gyümölcs, ivólé, sajt, egyszóval minden olyan, ami házilag elkészíthető. Az iskola egyik tanára pedig kézműves termékeket hozott a vásárra, elsősorban farmertáskákat.
Tóthné Radics Hajnalka lekvárokkal várta az érdeklődőket. Mint mondta, öt éve foglalkozik ezzel, de már sokkal régebben kezdte, hiszen az elején csak saját felhasználásra készített lekvárt, majd a barátoknak, ismerősöknek, aztán mindenkinek ízlett, így most már eladásra is szánja azokat.
-Olyan termékeket csinálok, amelyeket más nem igazán tud elkészíteni a hétköznapokban. A lekvárokat erdei gyümölcsből készítem, vagyis van csipkebogyó és bodza lekvár. Mindegyik gyógynövény, ezért törekszem arra, hogy tartalmazzon olyat is, amitől több, az egészségre is jó hatással van - mondta Tóthné Radics Hajnalka, aki hozzátette, szerinte nagyon jó ötlet az egyháztáji vásár, így a gyerekek már fiatal korban megtanulják, hogy a házi termékek mennyivel egészségesebbek és finomabbak is.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!