Hogy is volt az az államosítás?


2019-10-14 20:53:44  | cikk: ha  | 


Hogy is volt az az államosítás? főképe

"Az emberek az államosítás felett rövidesen napirendre térnek..." - Az iskolák államosítása Veszprém megyében címmel állított össze 11 tablóból álló sorozatot a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltára. A levéltári, múzeumi anyagokból, feljegyzésekből, fotókból, korabeli napilapokból válogatott részletekből tárul elénk az 1848-as államosítás története, különböző aspektusai. A vándorkiállítás most a Jókai Mór Városi Könyvtár közösségi épületében tekinthető meg.

Korabeli kézzel írt jelentés is olvasható arról, hogy ki hogyan fogadta az államosítás hírét

Épp tavaly volt 70 éve, hogy államosították az iskolákat, s ez adta a kiállítás aktualitását. Az országgyűlés 1948. június 16-án elfogadta az egyházi iskolák államosításáról szóló törvényt. Az időzítés nem volt véletlen, a tanév vége után nehezebb volt mozgósítani a tantestületet, a diákokat, a szülői munkaközösséget. Összesen 6505 iskola került ekkor állami tulajdonba, az ország iskoláinak több mint kétharmada. Pápán a katolikus, a református és az evangélikus felekezetnek is voltak iskolái, ezek csak a rendszerváltás után kerültek ismét egyházi fenntartásba, elsőként a Pápai Református Kollégium, mondta el köszöntőjében dr. Hermann István igazgató.

Barta Tamás levéltáros részletesen bemutatta a tárlatot

A témát Jakab Réka és Barta Tamás dolgozta fel, végigvezetve az érdeklődőt az eseményeken. Az anyag bemutatja a magyar iskolarendszert, a koalíciós időket, az állam és az egyház viszonyát. A látogató megismerheti az egyházi és állami ifjúsági szervezeteket, azt, hogy milyen propagandaharc folyt az iskolákért, s aztán azt is, hogy milyen volt a tanévkezdés 1948-ban. Az utolsó tablón korabeli vélemények olvashatok pro és kontra, az állam és egyház oldaláról is a téma kapcsán.

11 tablóból áll a kiállítás

A tárlat célja, hogy bemutassák az államosítás folyamatát, a háttérben húzódó szándékot, mondta Barta Tamás levéltáros a megnyitón. Fontosnak tartották, hogy mindkét oldal véleménye, nézőpontja helyet kapjon, így árnyalva a képet. Igyekeztek kronológiai sorrendet követni, de inkább magát a problémát járták körül, s megyei szintű hatásokat is megjelenítették. Barta Tamás elmondta, hogy pápai lapokból is kerültek cikkrészletek a kiállításba.

A tárlat megtekinthető október 31-ig.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!