Idegen nyelvi képzések a Pápai Szakképzési Centrumban


2019-10-14 18:29:14  | cikk: Babos Petra  | 


Idegen nyelvi képzések a Pápai Szakképzési Centrumban főképe
A Pápai Szakképzési Centrum egy sikeres GINOP pályázatnak köszönhetően idegen nyelvi képzéseket valósíthat meg. A projekt nyitórendezvényét ma tartották a Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolájában. A Pápai Szakképzési Centrum célja, hogy az illetékességi területén - Pápa, Várpalota, Zirc, Sümeg - az érintett lakosság minél nagyobb aránya vegyen részt idegen nyelvi képzésben és szerezzen használható idegen nyelvi kompetenciákat. A képzésbe 750 fő kerül bevonásra 2021 év végéig. A képzések féléves turnusokban 5 tagintézményi helyszínen indulnak. Egy-egy képzés 120 tanórás lesz, tanfolyamonként legfeljebb 14 fő bevonásával. Az idegen nyelvi képzésre 150 millió Ft-ot nyert el a szakképzési centrum.
A rendezvényen megjelenteket Sági István, a Pápai Szakképzési Centrum kancellárja köszöntötte, aki mint mondta, a nyelvtudás a mai világban elengedhetetlen mindenki számára, szinte már életkortól függetlenül.
Nagy Ottó László, Sági István és Berta Ildikó

-Minden olyan képzés, fórum, ahol a diákok tudják a nyelvtudást gyakorolni, használni, az előbbre viszi őket. Nagy öröm számunkra, hogy mindegyik tagintézményünk partner volt ebben a pályázatban. Reméljük, sok diákot tudunk bevonni ebbe a projektbe - mondta Sági István, aki reményét fejezte ki, hogy akik részt vesznek ezen a képzésen, sikerként fogják azt megélni, s elmondhatják, hogy hasznos volt a tanfolyam.
A Pápai Szakképzési Centrum e projekttel innovatív oktatási környezetet teremt a résztvevőknek, hiszen korszerű tárgyi eszközökkel, hagyományos személyközi oktatással és e-learning tananyaggal teremti meg a mai elvárásoknak megfelelő korszerű tanulási környezetet. Az e-learningel támogatott iskolai képzések rugalmassága abban rejlik, hogy bárhol, bármikor lehetőség van a tanulásra a képzettnél rendelkezésre álló alapvető multimédia-eszközökkel.
Ezt követően Berta Ildikó, a Pápai Szakképzési Centrum főigazgatója szólt a megjelentekhez, aki ismertette a projektet.
-A felhívást a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság hirdette meg. Jelen konstrukció célja, hogy a magyarországi lakosság minél nagyobb aránya vegyen részt idegen nyelvi képzésben és lehetősége nyíljon a munkaerő-piaci szempontból releváns idegen nyelvi készségek megszerzésére. A nyelvtudásnak hatalmas jelentősége van - mondta Berta Ildikó, majd a projekt céljairól, rendeltetéséről beszélt.
-A projekt összhangban áll Az Európa 2020 Stratégiával és céljainak nemzeti szintre lebontott, a Nemzeti Reform Programban részletezett célkitűzéseivel. Két integrált iránymutatást kiemelve: a munkaerő-piaci részvétel növelését és strukturális munkanélküliség csökkentését, valamint a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő, képzett munkaerő, a munkaminőség fokozását és egész életen át tartó tanulás ösztönzését. A pályázat hármas célrendszerrel rendelkezik: elsődleges cél a célcsoportokra vonatkozóan: az adott idegen nyelvből készségekkel nem vagy alacsony szinten rendelkező célcsoport, valamint a szakképzésben résztvevő, nem tanköteles fiatal felnőttek esetében a készségek magasabb szintre történő fejlesztése. Másodlagos cél az iskolára vonatkozóan: szakképzési centrumok, mint a felnőttkori nyelvoktatásban is résztvevő aktív szereplők fejlesztése a minőségi szolgáltatásnyújtás érdekében és az által az idegnnyelv-oktatási tevékenyég minőségének javítása. Harmadik cél az oktatás minőségére vonatkozóan: a Digitális Oktatási Stratégiában megfogalmazott célok teljesítése érdekében a nyelvtudás digitális eszközökkel történő támogatása. A képzéseket biztosító intézmények számára a digitális tanulástámogatás szakmai és módszertani fejlesztése az ehhez szükséges tudásbázis megteremtésével. Két célcsoport meghatározására került sor, az egyik a 16-65 év közötti személyek, akik idegen nyelvből készségekkel nem, vagy alacsony szinten rendelkeznek és legfeljebb középfokú végzettségük vagy szakképesítésük van. Kiemelt célcsoport az iskolával tanulói jogviszonyban álló diákok, akik nem tanköteles korúak és a PSZC vállalta, hogy 750 fő bevonásra kerül a nyelvi képzésekbe, valamint, hogy a nyelvi képzéseken részt vevők 75 százaléka sikeres vizsgát tesz - tette hozzá a főigazgató, majd azt kívánta, hogy a projektben minél több személy vehessen részt, s a célok hiánytalanul megvalósuljanak.
Berta Ildikó, a PSZC főigazgatója beszélt a projekt tartalmáról

Nagy Ottó László, az IHH Nyelviskola vezetője elmondta, reményei szerint a projekt végére a képzésben résztvevők minden valamilyen szinten fognak angolul vagy németül beszélni.
-Az IHH, mint a projekt szervezésével megbízott szervezet 34 éve működik. Az országban nem mindenhol egyforma minőségű a nyelvoktatás. A PSZC-ben kiváló nyelvtanárokat találtunk, akik részt vesznek a program lebonyolításában, nekik az ország egyik legjobb tanár továbbképző cége fog felkészítést biztosítani, amely segít abban, hogy a hagyományos képzésen belül, közelebb vigyük a diákokat ahhoz, hogy nemcsak tanórán lehet tanulni - emelte ki Nagy Ottó László, aki gratulált a PSZC-nek, hogy belevágott a projektbe.
Koppány Jánosné, a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiumának tagintézmény-vezetői feladatok ellátásával megbízott tagintézmény-vezető helyettese átveszi a projekttáblát

A projektnyitó végén az intézmények képviselői átvették a projekttáblákat.
A szakmai programok a centrum minden tagintézményében különböző helyszíneken valósulnak meg, Pápán az Acsády és a Jókai iskolában, Sümegen, Várpalotán a Faller iskolában és Zircen a Reguly intézményben.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!