Pápán tartották a megyei német nemzetiségi gálát


2019-10-13 18:52:20  | cikk: Babos Petra  | 


Pápán tartották a megyei német nemzetiségi gálát főképe
A Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közössége huszonkilencedik alkalommal rendezte meg a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat közreműködésével a Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Gálát. A rendezvény német nyelvű szentmisével kezdődött a Szent Benedek Plébánián, ahol Szijártó László plébános celebrálta a misét. Ezt követően a kulturális műsora a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium aulájában folytatódott, ahol a magyar, majd a német himnuszt követően a Gannai Asszonykórus énekelt.
A gálán megjelenteket német nyelven dr. Áldozó Tamás polgármester köszöntötte.
A polgármester úgy fogalmazott, becsüli azokat, akik tartják a német hagyományokat, a kultúrát, s családon belül őrzik a nyelvet, hiszen ők olyan kisebbség nálunk, mint amelyikre példa a határon túli magyarság.
Dr. Áldozó Tamás német nyelven szólt az egybegyűltekhez

-A történelem nagyon megszaggatta az évszázadok óta velünk élő kisebbséget, hiszen a II. világháború és az azt követő kitelepítések óriási tragédiának voltak az okozói. Jó látni, hogy ennek ellenére van német hagyományőrzés és külön megtiszteltetés, hogy idén Pápára került a sor, s itt mutatkozhatnak meg a Pápa és környéki német csoportok - emelte ki a polgármester, majd hozzátette, a pápai Munkácsy iskolában van német nemzetiségi oktatás, szép eredményeket érnek el, de nincsenek egyedül, hiszen a járásban máshol is folyik nemzetiségi képzés.
Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Önkormányzat alelnöke elmondta, a rendezvény nagyon szép példa a hagyományok ápolására.
-A hagyományokat, a kultúránkat elődeinktől kaptuk, s a mi feladtunk és felelősségünk, hogy megőrizzük őket, továbbadjuk a jövő generációjának. Köszönetemet szeretném kifejezni minden munkatársnak, aki azon dolgozott, hogy a gála létrejöhessen. Külön köszönet a Veszprém Megyei Német Nemzetiség Önkormányzatoknak a munkájáért és a magyarországi Németek Koordinációs Iroda munkatársainak a közreműködéséért. Megindító számomra, hogy ilyen nagy érdeklődés övezte a rendezvényt, ami egyben garancia is arra, hogy nemcsak a szervezőknek van szándéka a hagyományok ápolására, hanem az érdeklődés lehetővé teszi, hogy még nagyon sokáig tudjuk éltetni a közösségeinket - tette hozzá az alelnök.
Vörösmarty Éva is köszöntötte a gála résztvevőit

Pillerné Fódi Ilona, a megyei közösség elnöke elmondta, a közösség szabályzata értelmében a megyei gála minden évben a megye más körzetében kerül megrendezésre. 2019-ben Pápa körzete és Pápa városa került sorra.
Beszédében kitért az elmúlt öv év fontosabb eseményeire. Hangsúlyozta, emelkedtek a nemzetiségi önkormányzatok, nemzetiségi egyesületek támogatásai, számtalan településen a német nemzetiségi önkormányzat átvette az oktatási intézmények fenntartását és megyei szinten számtalan programot sikerült az 5 év alatt megvalósítani. A nemzetiségi tábor, gála mellett a Kirchenfest, vagy a kétévenkénti Wallfahrt is a sikeres programjaik közé tartoznak. Végül köszönetét fejezte ki a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-nek a 2019-es programjaikra nyújtott támogatásért. Összesen 4 millió 590 ezer Ft támogatást kaptak: működési támogatásra 1 millió 490 ezer Ft-ot, Ft-ot, Szellemi Kulturális Örökségünk Ünnepe-Christkindl a Bakonyban programra 700.000 Ft-ot, nemzetiségi táborra 1.500.000 Ft-ot és a gálára 900.000 Ft-ot.
A Veszprém Megyei Német Önkormányzatok Közösségének közgyűlése 1995-ben létrehozta az Ehrenpreise kitüntetést, mely a Veszprém megyei németség legmagasabb elismerése. A kitüntetés annak a természetes személynek adományozható, aki a Veszprém megyei németség érdekében kiemelkedő munkásságot fejtett ki, tevékenyen segítette a hazai németség nyelvi, tárgyi és szellemi kultúrája, történelmi hagyományai megőrzését, nemzetiségi létével összefüggő más sajátosságai kibontakozását Magyarországon vagy külföldön. A kitüntetés átadására minden évben a Megyei Német Nemzetiségi Gálán kerül sor. Idén Nagy Mihályné, a Gannai Asszonykórus alapító tagja vehette át Pillerné Fódi Ilonától és Heilig Ferenctől, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnökétől.
Nagy Mihályné az idei Ehrenpreis-díjas

A köszöntők után a pápai régió német nemzetiségi csoportjai léptek fel, a bakonyjákói Nefelejcs énekkar, a pápai Munkácsy iskola 4. és 8. osztályosai, az ugodi énekkar, Schlecht József gombosharmonikás, a Gannai Asszonykórus, Pilter Örs, a Munkácsy iskola tanulója, aki nyelvjárásban egy prózát adott elő, Támton Zsófia irodalmi német verset szavalt, de fellépett még Márkus Péter, az ugodi iskola diákja és György Hanna szintén az ugodi iskola tanulója.
A programot svábbál zárta, amelyen a városlődi Johann's Kapelle húzta a talpalávalót.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!