Jótékonysági koncert az evangélikus templomért


2019-10-13 12:41:03  | cikk: ha  | 


Jótékonysági koncert az evangélikus templomért főképe

Jótékonysági koncertet adott Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara az evangélikus templom javára. A kórus megalakulása óta rendszeres vendég ebben a templomban, itt tartják nagy sikerű karácsonyi koncertjeiket is. Fehér Ferenc karnagy elmondta, hogy még Varga György esperessel alakult ki a jó kapcsolat, mely Polgárdi Sándorral is folytatódott. A templom felújításra szorul, s ők úgy döntöttek, hogy a saját eszközeikkel segítenek. A jótékonysági koncert repertoárját magyar dallamokból állították össze, de megtudtuk, hogy a vegyeskar készül már a karácsonyi koncertre is, mely december 16-án lesz - természetesen az evangélikus templomban.


A város földesura, Esterházy Károly egri püspök 1784-ben adományozta ezt a telket a gyülekezetnek, amelyen a mai templom is áll. 1786-ra épült fel a kis imaház, melynek a türelmi rendelet értelmében sem tornya, sem harangja, sem utcára néző ajtaja nem lehetett. 1877-ben Gyurátz Ferenc lekész adománygyűjtő vállalkozásba kezdett és néhány év alatt az egyháztagok felajánlásaiból elegendő forrásra tett szert az új ? immár toronnyal és haranggal is rendelkező ? templom felépítéséhez. A régi imaházból csak az oldalfalak alapjait tartották meg. Az új templom építését Luther születésének 400. évfordulóján, 1883 tavaszán kezdték meg és 1884. október 26-án szentelték fel.


Az idők során több felújításon is átesett az épület, legutóbb kormányzati, önkormányzati, egyházi és gyülekezeti támogatással a tetőzetet javították 2017-ben. A legfontosabb lépés a vasbeton koszorú elkészítése volt, ezzel biztosították az épület stabilitását. Új tartógerendákat, szaruzatot, vonóvasakat építtetek be. Dupla lécezés tartja a tetőcserepeket, a legmodernebb anyagok felhasználásával elérték, hogy a másodlagos csapadék se károsítsa a szerkezetet. Az iskola közelsége miatt a megszokottnál több hófogó került a tetőre, minden harmadik cserép kapott viharkapcsot. A felújítás azonban sok problémát is felvetett. Fontos lenne, hogy a födémszerkezetet is rendbe tegyék, amíg ez nem valósul meg, fentről sem szigetelt az épület. A templombelsőben a falakon nagyok a repedések, a nyílászárók pedig rossz állapotúak. A műanyag lambéria nem csupán esztétikai szempontból kifogásolható, alatta a fal is vizesedik. A templom megérdemelne egy külső-belső felújítást, véli Polgárdi Sándor esperes, ezért folyamatosan pályáznak, mondta.

A koncert után a gyülekezet szeretetvendégségre invitálta a résztvevőket és a vendégeket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!