Százszorszép anyanyelvünk


2019-10-12 11:06:23  | cikk: ha  | 


Százszorszép anyanyelvünk főképe

Szépkiejtési mese- és versmondó versenyt szervezett a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma, együttműködve a Bárczi Géza Kiejtési Alapítvánnyal. Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes elmondta, hogy a rendezvény aktulitását két dolog is adta. Egyrészt húsz éves az alapítvány, másrészt ezzel a programmal emlékeznek az intézmény egykori diákjára, Bodolay Gézára. Bodolay Géza irodalomtörténész, nyelvész volt, többek közt Vörösmarty-kutató, aki nagyon sokat tett a Kollégium újraindításáért.

Ferenczi Gábor, Buvári Márta, dr. H. Tóth Tibor és Mayerné Pátkai Tünde

A pápai gimnázium dísztermében tartott rendezvény résztvevőit az alapítvány létrehozója, Buvári Márta köszöntötte, majd Mészáros András tudományos segédmunkatárs tartott előadást a nyílt és zárt e fonéma ejtéséről. A zárt e a magyar köznyelv írásban általában nem jelölt magánhangzója - ha jelzik, akkor ott a két pont a betű felett: ë. Mint mondta, az ë hang használata nem csak a beszédet teszi változatosabbá, de jelentésmegkülönböztető szerepe is van, hisz a leírt alak önmagában sokszor nem egyértelmű. Erre hozott példát köszöntőjében dr. H. Tóth Tibor a Magyarságkutató Intézet Nyelvtervezési Kutatóközpontjának tudományos munkatársa. Hisz, ha azt mondjuk, hogy mentëk, az azt jelenti, hogy például a fuldoklót kimentem a vízből. A mëntek T/3 múlt idejű alak, a mëntëk pedig T/2, jelen időben. Kiderült az is, hogy Magyarországon nem minden nyelvjárásban van jelen ez a zárt hang, így például nem is mindenhol érzik a fent említett ejtésbeli különbségeket. Mi itt a Bakony vidékén használjuk a zárt ë-t, derült ki az előadásból.

A verseny zsűrije

Dr. H.Tóth Tibor, Buvári Márta és Mészáros András a zsűri tagjai voltak, Goór Judit és Adorján Zoltán mellett, akik az iskola tanárai. 22 résztvevője volt a szépkiejtési versenynek, ahol a szövegekben, mesékben, versekben a diákoknak különösen figyelniük kellett a nyílt és a zárt e ejtésére. Érkeztek tanulók a Türrből, Közgázból, de vidékről is, többek közt Kaposvárról, Marcaltőről. Dr. H. Tóth Tibor elmondta, hogy a szépkiejtés alapelvei mellett ő azt is figyelte, hogy összhangban legyen az előadó és a mű, természetes legyen a felolvasás, versmondás. A résztvevők mindegyike oklevelet kapott, de néhány diákot külön is megdicsértek.

Kiemelt jutalom:
Békefi Benjámin, Loránffy Zs. Ref. Gimn. Kaposvár
Kolman Kristóf, Kmety György Evangélikus Ált. Isk., Marcaltő
Páli István, Pápai Ref. Koll. Gimn. és Műv. Szakgimn.
Sarlós Amina és Sarlós Napsugár Türr István Gimnázium és Koll., Pápa
Vass Viktória, Jókai Mór Közgazdasági Szakgimn., Pápa

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!